Un ofițer de poliție prins în flagrant când lua mită a fost reținut de procurorii DNA Suceava


Intră acum și în grupul de

Vasile Florin Popescu, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul de Investigaţii Criminale, a fost reținut marți seară de procurorii DNA Suceava pentru luare de mită și trafic de influență, urmând să fie prezentat, miercuri,  Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit procurorilor anticorupție, subcomisarul Vasile Florin Popescu ar fi pretins, în 30 aprilie, pentru sine şi a primit în 5 mai 2015, prin intermediul unei persoane, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu, suma de 500 euro de la o persoană faţă de care anterior efectuase acte de cercetare penală. Pentru a obține banii, polițistul  a uzat de ascendentul moral conferit de această împrejurare, reliefând ajutorul acordat în acea cauză penală şi a invocat, în mod nereal, calitatea sa actuală de ofiţer „la investigaţii criminale la DIICOT”.

mita(1)

Ancheta a mai stabilit că în data de 11 decembrie 2015, polițistul a pretins din nou 500 euro, de la aceeaşi persoană și a uzat din nou de modalitatea favorabilă acestuia în care a fost soluţionată acea cauză penală.

Totodată, procurorii arată că în perioada octombrie 2015 – 18 noiembrie 2015, cu ofițerul de poliție a pretins, suma de 500 de euro, din care a primit efectiv suma de 300 de euro de la Ovidiu Stănescu, zis ”Marius”, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui judecător din cadrul Tribunalului Suceava – Secţia Penală învestit cu soluţionarea unei cauze penale privind săvârşirea unei infracţiuni de tentativă de omor de cumnatul lui Stănescu.

Polițistul ar fi promis că îl va determina pe magistrat, inclusiv prin intermediul a două persoane, dintre care una avea calitatea de judecător la Tribunalul Suceava, să adopte o soluţie favorabilă în acea cauză, respectiv să dispună punerea în libertate a persoanei respective sau condamnarea sa la o pedeapsă mai blândă.

Ulterior pronunţării condamnării în primă instanţă la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare, polițistul a pretins, în mod repetat şi la date diferite, sume de bani de la Stănescu pentru că pedeapsa în cauză ar fi fost aplicată în cuantum redus ca urmare a intervenţiilor făcute împreună cu cele două persoane menţionate, la judecătorul învestit cu soluţionarea cauzei.

În cursul zilei de marți, 19 ianuarie 2016, polițistul a fost depistat în flagrant  în timp ce primea suma de 700 de lei de la Ovidiu Stănescu.

Procurorii au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, faţă de Stănescu pentru cumpărare de influenţă, cu instituirea obligaţiilor de a nu părăsi teritoriul României.

De asemenea, procurorii au efectuat percheziţii domiciliare la biroul subcomisarului Popescu din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava şi la locuinţa acestuia.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de o altă persoană, precizează DNA Suceava. (R.N.B.)


Intră acum și în grupul de