RUGBY » Africa de Sud, campioana mondiala la Rugby


Intră acum și în grupul de

Africa de Sud a învins sâmbata seara Anglia, 15-6, în finala Cupei Mondiale disputata la Paris, pe Stade de France, câstigând pentru a doua oara trofeul William Webb Ellis.

Nu a fost o finala memorabila. Nu a fost un meci spectaculos. Nu au existat clipe de virtuozitate tehnica sau momente de mare inspiratie; nici sclipiri orbitoare si nici sprinturi electrizante. Selectionata de rugby a Africii de Sud a câstigat Cupa Mondiala din Franta mai ales datorita fundasului Percy Montgomery, jucatorul care a marcat cele mai multe puncte la turneul final. Partida de sâmbata a fost una fara eseuri, decisa doar de lovituri de pedeapsa: patru transformate de acelasi  Percy Montgomery, una de Francois Steyn (de la aproape 50 de metri) si doua transformate de Jonny Wilkinson.  
     Aceasta finala a reprezentat, într-o masura mai mare decât finalele din 1999 si 2003, o expresie elocventa a pragmatismului erei profesioniste. O partida echilibrata, o lupta crâncena a celor doua înaintari, o lupta intensa, tensionata, dramatica. Un meci „rece”, calculat, ca între doi sahisti care au mizat pe „aparari” si nu pe „deschideri”. Alegerea facuta de cele doua echipe a fost de înteles – având în vedere miza enorma – fiecare dintre ele încercand sa îsi puna în aplicare tactica ce i-ar fi adus victoria.

Jake White, antrenorul Africii de Sud, declara dupa câstigarea trofeului: „Nu cred ca îmi dau seama ce mi se întâmpla, înca. Dar pot spune ca este un lucru grandios. Sa vezi presedintele tarii noastre ridicat pe brate de jucatori si având Cupa Mondiala deasupra capului, iata ceva incomparabil în ceea ce priveste grandoarea momentului pentru noi, tinând seama de contextul sud-african din care venim. Istoria are ceva special în modul în care se repeta. Eu am spus totdeauna ca apararile câstiga Cupa Mondiala. Am etalat rugby frumos si am marcat mult în meciurile din grupe, dar apararile sunt cele care câstiga finalele”

În replica Brian Ashton, antrenorul englezilor a încercat sa-si ascunda amaraciunea esecului: „Sunt foarte deceptionat pentru jucatori, nu pentru mine. Dar Africa de Sud a meritat victoria, a fost cea mai buna echipa. În ce ne priveste, am avut suisuri si coborâsuri. Sunt mândru de lotul meu, care s-a batut exemplar pe întregul parcurs al Mondialului. Cred ca strategia noastra a fost cea buna. Scorul nu reflecta derularea meciului”.


Intră acum și în grupul de