Lucian Bute campion mondial la box


Intră acum și în grupul de

Dupa succesul lui Mihai Leu din 1997 si cel reputat de Leonard Doroftei în 2002, boxul românesc a dat lumii un nou campion mondial. Este vorba de Lucian Bute, proaspatul câstigator al centurii la categoria supermijlocie, versiunea IBF.  
Partida dintre compatriotul nostru si columbianul Alejandro Berrio, desfasurata sâmbata dimineata, la „Bell Center” din Montreal, a fost una la discretia românului. Dupa un meci ce parea a se îndrepta catre o decizie la puncte, în runda a 11-a, penultima, Bute, supranumit „Mr. KO”, si-a prins adversarul într-un colt al ringului, unde i-a administrat un croseu, urmat de o directa si de un upercut de stânga în plina figura, doar corzile oprindu-i sud-americanului prabusirea la podea. Evident, arbitrul a dictat sfârsitul partidei, Bute trecându-si o noua victorie înainte de limita în palmares. Cu siguranta, însa, cea mai importanta din cariera sa la profesionisti.

Sute de mii de români au pus ceasurile sa sune sâmbata dimineata la ora 5, pentru a putea urmari în direct lupta de la Montreal a lui Lucian Bute. El a parut sa stie asta si a declarat dupa victorie: „Multumesc celor din România care s-au trezit dimineata ca sa vada meciul meu si le dedic aceasta victorie. Mama, te iubesc, stiu ca te-ai uitat la meci!”, a spus Lucian Bute, imediat dupa partida, si a izbucnit în lacrimi.
Dupa ce si-a revenit, a acordat un interviu, primul în calitate de campion mondial. „Sunt foarte bucuros. A fost o seara exceptionala, aici, la Montreal, am muncit mult ca sa ajung aici, dar Dumnezeu m-a ajutat si am reusit sa-mi îndeplinesc visul. Îl vazusem pe Berrio si stiam ca e un boxer încurcaret, care face orice sa te enerveze în ring. Nu m-am grabit însa, am asteptat momentul prielnic si l-am facut KO. Poate ca pâna în runda a 11-a nu am fost spectaculos, dar nu trebuia sa risc nimic. O secunda de neatentie ma putea costa totul. Si nu am vrut asta”, a declarat pugilistul român pentru cotidianul Gazeta Sporturilor.

Dupa meci, Berrio a ramas într-un colt al salii, privind în gol. Originar din Cartagena, el privea centura de campion mondial ca pe o garantie a viitorului celor trei copii ai sai. A pierdut titlul, dar s-a ales cu aproximativ 260.000 de dolari, bursa de meci. Totusi, în Columbia el s-a întors si cu centura, care îi va ramâne lui ca trofeu. În câteva zile, lui Lucian Bute îi va sosi de la IBF o centura nou-nouta, pe care o va pune la bataie cu proxima ocazie. Câstigarea ei i-a adus 400.000 de dolari.

 
Legitimat la clubul Interbox, unde îl are antrenor pe Stephane Larouche, Bute a primit cuvinte de lauda din partea presei canadiene. „Lucian Bute nu a ratat sansa de a câstiga primul sau titlu mondial. Viata de spartan pe care românul a avut-o în ultimii ani a dat roade, vineri seara, la Bell Center din Montreal”, scrie versiunea electronica a cotidianului Le Journal de Montreal. „Bute îl opreste pe Berrio în repriza a 11-a prin KO. Românul i-a dat o serie de lovituri lui Berrio înainte ca arbitrul Marlon B. Wright sa sara si sa opreasca actiunea”, noteaza site-ul fightnews.ca. „Românul de 23 de ani, stabilit în Canada, l-a oprit pe Berrio în primul sau meci în care columbianul îsi apara titlul. Lucian Bute ramâne neînvins, dupa ce l-a bagat la colt pe columbian si i-a administrat lovituri pâna ce arbitrul a intervenit”, consemneaza ziarul canadian „Las Cruces Sun”. „Recordul perfect al lui Lucian Bute a devenit si mai bun, 21 de victorii, 17 prin KO, ultima victorie fiind în fata lui Alejandro Berrio. În repriza a 11-a, Berrio era pus la colt de loviturile lui Bute, pe care doar arbitrul le-a oprit”, noteaza site-ul eastsideboxing.com.


Intră acum și în grupul de