Prioritatea lui Lungu, nocturna pe Stadionul Areni nu a fost agreată de consilieri. Banii vor fi folosiți pentru alte investiții prioritare în Suceava


Intră acum și în grupul de

Consiliul Local Suceava a decis în ședința ordinară de joi, 28 ianuarie, că în acest an nu poate fi instalată o nocturnă pe Stadionul Areni. Banii prevăzuți în proiectul de buget din acest an au fost distribuiți, în urma unui amendament al PNL, către alte investiții.

stadion areni

Bugetul municipiului Suceava pentru 2016 a fost votat de consilierii locali, cu 21 de voturi pentru şi o abţinere, acesta fiind de 382,2 milioane de lei.

Potrivit primarului Ion Lungu, 68,11% din fonduri sunt alocate funcţionării, iar 31,89% merg către proiecte de dezvoltare a orașului. Astfel, între cele mai importante investiții din acest an, după cum a spus edilul-șef al orașului, se regăsesc crearea unei săli polivalente, modernizarea iluminatului public, a zonei centrale, reparații de străzi, organizarea festivalului mondial de film UNICA, dar sume importante au fost prinse în proiectul de buget și pentru reabilitarea de rețele termice și pentru continuarea lucrărilor de extindere a Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean.

Consiliul Local

 

Proiectul inițial de buget prevedea alocarea sumei de 4.500.000 lei (un milion de euro) pentru amenajarea unei nocturne pe stadionul Areni.

Însă, în urma unui amendament adus de viceprimarul Lucian Harșovschi, care a prezentat ferm că nocturna nu poate fi instalată înainte de consolidarea tribunelor, banii au fost distribuiți către alte proiecte.

Cu toate că primarul Ion Lungu nu a fost de acord cu acest lucru, el susținând că instalarea unei nocturne este necesară în condițiile în care toate meciurile vor fi difuzate de programele de sport, consilierii locali ai PNL au reușit să se impună și să promoveze proiectele de modernizare a Sucevei „de la scara de bloc”.

„Vom fi de râsul curcilor dacă nu vom pune nocturnă. Sunt comune care au nocturnă”, a spus primarul Ion Lungu.

Unul dintre cele mai importante proiecte din amendamentul adus de PNL vizează construirea unui nou pod peste râul Suceava, care să fluidizeze traficul în zona comercială.

Astfel, podul ce va fi amplasat în zona fostei gropi de gunoi va avea trei căi de acces, respectiv de pe strada Mirăuţi, de pe strada Apeductului, şi de pe strada Energeticianului.

Alte proiecte prinse în amendamentul consilierilor liberali vizează realizarea de parcări de reședință, reabilitarea fațadei Colegiului Național „Ștefan cel Mare”, lucrări de construcții la Grădinița Țăndărică, la Grădinița cu Program Normal Obcini, la Casa Corpului Didactic, dar și achiziționarea a două autoutilitare pentru Poliția Locală.

Tot ca urmare a amendamentului adus de liberali, mai mulți bani vor merge către realizarea a două terenuri de sport și pentru dotarea Bazarului pentru paza și siguranța la incendii.

Pentru susținerea proiectelor de investiții cuprinse în amendamentul PNL, pe lângă cele 4.500.000 lei de la nocturnă au mai fost alocate 900.000 de lei din Fondul de rezervă al municipalităţii.

De asemenea, tot cu un amendament la bugetul local au venit și consilierii PSD. Eugen Girigan le-a propus colegilor săi din Consiliul Local să aloce 50.000 de lei pentru realizarea unui studiu de prefezabilitate în vederea realizării unei noi zone industriale în municipiu. Propunerea lui Girigan a fost acceptată în condițiile în care problema locurilor de muncă este una persistentă în Suceava.

Potrivit proiectului de buget, municipalitatea a prins fonduri și pentru realizarea unei minirute ocolitoare care să fluidizeze traficul de pe Calea Unirii.

Primarul Ion Lungu a menționat că această variantă este mai accesibilă și mai rapidă, în condițiile în care o minirută de la OMV spre Termica ar putea fi gata în doi ani. (Mihaela Tcaciuc)

 

 


Intră acum și în grupul de