Consiliul Judeţean Suceava a votat bugetul pe 2016 în unanimitate în forma propusă iniţial


Intră acum și în grupul de

Consiliul Judeţean Suceava a votat, vineri, bugetul propriu pentru anul 2016 în valoare de 357,1 milioane de lei, în forma propusă de preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor.

catalin nechifor

Liderul grupului liberal din CJ Suceava, Vasile Ilie, a declarat în cadrul dezbaterilor, că a constatat scăderi foarte mari la capitolele bugetare faţă de anii trecuţi şi a apreciat că aceste capitole vor trebui rectificate ca activitatea Consiliului să se desfăşoare fără restrângeri bugetare.

El a spus că finanţările sunt mai mici faţă de anul trecut cu până la 33 la sută, cele mai afectate fiind turismul, sănătatea, protecţia copilului.

Vasile Ilie a mai declarat că sumele pe care preşedintele CJ Suceava şi le-a propus să le atragă la buget sunt foarte mici.

Vasile Ilie OdP (2)

Pe de altă parte, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că bugetul este construit în baza a ceea ce există în prezent, iar ulterior va fi rectificat cu sumele care vor rezulta în urma semnării contractelor de finanţare pentru proiecte cu finanţare europeană pe exerciţiul 2014-2020.

El a spus că nu pot fi incluse sumele de bani în buget atât timp cât nu au fost demarate programele europene şi că imediat ce Programul Operaţional Regional şi Programul Operaţional de Vecinătate cu Ucraina vor fi funcţionale, vor fi şi depuse proiectele pregătite şi se va rectifica şi bugetul.

Nechifor i-a spus lui Ilie că se poate creşte artificial bugetul la două miliarde de euro, dar cui foloseşte aceasta, atât timp cât se ştie care sunt sumele de bani de care beneficiază judeţul.

El a explicat că în anii precedenţi în buget au fost incluse sumele de bani cu care s-au executat lucrări la proiectele finanţate de UE pe programarea 2007-2013, care s-a încheiat la 31 decembrie 2015, iar acum este o perioadă între finanţări europene.

Nechifor a spus că imediat ce POR devine funcţional se va depune, prioritar proiect privind drumul Suceava-Iaşi, care este avizat în Consiliul Regional, dar şi alte proiecte cu finanţare europeană.

El crede că la mijlocul anului vor putea fi semnate primele contractele de finanţare pe fonduri europene şi atunci se va rectifica bugetul.

Până atunci, Nechifor speră ca proiectele promovate prin PNDL să beneficieze de finanţare guvernamentală.

Bugetul a fost votat în unanimitate în forma iniţială.


Intră acum și în grupul de