Nechifor: La şedinţa în care s-a dispus control medical în Vama Siret, reprezentantul CJ a fost de acord doar cu tipărirea unor pliante de informare


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, luni, că reprezentantul CJ Suceava în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în care s-a dispus efectuarea de controale medicale în Vama Siret pentru depistarea bolnavilor de gripă porcină, a fost de acord doar cu tipărirea unor pliante de informare a populaţiei privind măsurile de prevenţie în cazul gripei.

Nechifor a spus că nu a participat la această şedinţă a CJSU Suceava convocată de prefectul Constantin Harasim, dar că CJ Suceava a fost reprezentat de un jurist.

Catalin Nechifor (3)„Noi ne-am asumat doar să tipărim pliante pentru informarea populaţiei în măsura în care ni se pune la dispoziţie un format”, a spus preşedintele CJ Suceava.

El a spus că este foarte importantă măsura de informare a populaţiei şi a evitat să comenteze despre deciziile luate de prefectul Constantin Harasim.

„E nevoie de măsuri de prevenţie. Restul măsurilor pot fi îmbunătăţite şi discutate”, a spus Nechifor.

Măsura înfiinţării unui punct medical de verificare a persoanelor care tranzitează prin punctul vamal Siret putea fi adoptată doar de Ministerul Sănătăţii împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru că este o măsură ce afectează dreptul la libera circulaţie, potrivit reglementărilor internaţionale în domeniul sanitar.

Astfel, Regulamentul Sanitar Internaţional, adoptat în anul 2005 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, prevede că, în situaţii excepţionale, la punctele de trecere a frontierei controalele medicale se pot efectua, pe zone, numai printr-o dispoziţie a Ministerului Sănătăţii şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a renunţat luni dimineaţa la controlul medical la frontieră arătând că acesta nu se mai justifică în condiţiile în care nu s-a depistat de la instituirea lui, sâmbătă, nici un caz suspect de gripă porcină.

De altfel, prefectul a retras la nici 24 de ore, ambulanţa care fusese trimisă la Vama Siret pentru a transporta eventualii bolnavi la o secţie de boli infecţioase. (R.N.B.)


Intră acum și în grupul de