Zorescu (DSP Suceava): Situaţia privind gripa cu virus AH1N1 trebuie tratată echilibrat


Intră acum și în grupul de

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, luni, că autorităţile sanitare sucevene continuă să urmărească, săptămânal, evoluţia cazurilor de infecţii respiratorii, inclusiv a celor de gripă, iar în cazul unei eventuale creşteri a numărului de cazuri se vor adopta măsuri specifice.

Zorescu a spus că autorităţile sanitare sunt pregătite să facă faţă unei eventuale creşteri a numărului cazurilor de infecţii respiratorii atât în unităţile sanitare, cât şi cu măsuri specifice pentru prevenirea apariţiei îmbolnăvirilor în rândul populaţiei.

Medicul sucevean a mai spus că situaţia epidemiologică actuală nu impune luarea măsurii limitării accesului în spitale, dar DSP Suceava va trimite adrese unităţilor spitaliceşti să fie pregătite în cazul creşterii numărului de pacienţi care se prezintă la spitale cu simptomatologie specifică gripei.

Catalina ZorescuEa a explicat că, din anul 2009, populaţia judeţului este vaccinată împotriva gripei cu virus AH1N1, iar apariţia cazurilor mai grave de gripă din anii trecuţi s-a înregistrat la pacienţi cu imunitate scăzută, care nu fuseseră vaccinaţi antigripal.

Medicul epidemiolog sucevean a spus că actualul vaccin antigripal conţine şi tulpina virusului AH1N1, de aceea, DSP Suceava recomandă, în continuare, vaccinarea persoanelor care nu s-au imunizat împotriva acestei boli, în condiţiile în care apariţia cazurilor de gripă ar putea fi favorizată în perioada următoare de oscilaţiile de temperatură.

Referindu-se la recenta întâlnire a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava care a adus în dezbatere “manifestarea virusului AH1N1 în Ucraina”, medicul epidemiolog sucevean a precizat că şedinţa “trebuia mai bine pregătită ” şi că “ar fi trebuit activat grupul de suport tehnic din cadrul CJSU”.

Zorescu a subliniat că evoluţia cazurilor de gripă din Ucraina pune în gardă autorităţile sanitare sucevene, dar că situaţia “trebuie tratată echilibrat”, mai ales că Regulamentul Sanitar Internaţional, adoptat în anul 2005 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, prevede că, în situaţii excepţionale, la punctele de trecere a frontierei controalele medicale se pot efectua, pe zone, numai printr-o dispoziţie a Ministerului Sănătăţii şi OMS, întrucât nu se poate împiedica libera circulaţie a persoanelor.

Ea a mai spus că, de luni dimineaţă, sucevenii au început să solicite telefonic informaţii de la DSP Suceava cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia în condiţiile în care doresc să se deplaseze în Ucraina.

“Cei care nu s-au vaccinat împotriva gripei sezoniere pot să-şi achiziţioneze vaccinul din farmacii, întrucât stocurile de vaccin antigripal din cabinetele medicilor de familie s-au epuizat. Vaccinul actual oferă protecţie împotriva acestei boli”, a mai spus Zorescu.

Medicul epidemiolog sucevean a adăugat că pentru eventualele cazuri grave de gripă, DSP Suceava are în stoc 15 cutii de Tamiflu şi a distribuit echipamente de protecţie pentru personalul medical din unităţi spitaliceşti, iar spitalele din judeţ îşi refac, în această perioadă, stocurile de medicamente antivirale specifice.

Directorul adjunct al DSP Suceava a precizat că se aşteaptă un necesar de vaccin antigripal pentru vaccinarea personalului care îşi desfăşoară activitatea în PTF Siret, iar DSP Suceava va solicita Ministerului Sănătăţii dozele de vaccin necesare.

Potrivit medicului sucevean, din totalul celor aproximativ 11 000 de doze de vaccin antigripal repartizate judeţului Suceava, 2192 de doze de vaccin au fost distribuite unităţilor cu paturi, din care 792 de doze de vaccin la SJU Suceava, 380 la Spitalul municipal Rădăuţi, 200 la Spitalul municipal Fălticeni, 109 la Spitalul Vatra Dornei, 70 la Spitalul municipal Câmpulung Moldovenesc, 60 la Spitalul Gura Humorului, 40 la Spitalul de Boli Cronice Siret, 289 la Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret şi 250 la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică de la Costâna.

Avându-se în vedere situaţia din Ucraina, Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să se asigure că unităţile sanitare “iau toate măsurile de prevenire specifică şi nespecifică a gripei (purtarea echipamentului de protecţie, limitarea circulaţiei  bolnavilor şi aparţinătorilor, vaccinarea antigripală a personalului medical) şi să raporteze, zilnic, orice caz  cu evoluţie şi simptomatologie asemănătoare gripei. (Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de