Cum s-a „gripat” prefectul Constantin Harasim în Vama Siret


Intră acum și în grupul de

Doar în cazuri extreme și la solicitarea Minsterului Sănatații și a Organizației Mondiale a Sănătății se poate institui control medical la vamă pentru că altfel se încalcă un drept fundamental al omului, cel la liberă circulatie, potrivit Regulamentului Sanitar Internaţional adoptat în anul 2005.

Când prefectul Sucevei a luat decizia instituirii controlului medical al călătorilor în Vama Siret pe motiv că în Ucraina ar evolua un focar de gripă AH1N1 fără să îi ceară cineva și fără să cunoască regulamentele internaționale, a pus România într-o situație delicată și periculoasă în același timp. Instituind acest control prefectul putea determina ca și țările vecine să facă la fel.

Închipuiti-vă că un prefect din Ungaria, ar fi făcut la fel României anunţând că e pentru siguranța propriilor cetățeni. Cam ce era la granița cu Ungaria într-o astfel de situaţie?

Și iarăși se impune o întrebare. Când face prefectul acest lucru? Când la Suceava nu era înregistrat nici măcar un caz de gripă.

Prevenția nu înseamnă să încalci drepturi, regulamente internaționale și să nu te consulți cu autoritățile naționale într-o problemă atât de delicată. Cu granița nu e de joacă și nu are căderea să ia decizii la acest nivel un prefect, care este reprezentantul Guvernului în teritoriu şi nu Guvernul în teritoriu.

Vă dați seama că mâine aflăm, păstrând proporțiile, că prefectul Costantin Harasim nu ne mai lasă să intrăm sau să ieșim din țară cu pantofi din piele.

Probabil că prefectul a uitat că reprezintă Guvernul in județ și pe primul-minstru și că nu este el Guvernul sau premierul în acest județ.

Constantin Harasim a spus că decizia de înfiinţare în Vama Siret a unui punct medical ce va funcționa non-stop până la lichidarea gripei porcine în Ucraina a fost luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Prefectul Harasim dovedeste că decizia nu a fost a Comitetului ci a sa pentru că nu s-a mai întrunit Comitetul pentru a desființa punctul medical din vamă, ci chiar prefectul a luat decizia asta.

Asta mă face să trag concluzia că prefectul e cel care a făcut treaba asta şi ar trebui să își asume răspunderea pentru ce a făcut.

Într-o anumită logică, cea bunului simț, după ce ai detonat gheața pe Bistrița și asta a însemnat distrugerea unui podeț în aval în Vatra Dornei și ai pus România într-o situație cel puțin jenantă cu punctul medical de la Siret urmează demisia de onoare.

Acum am sa vă adresez o întrebare, care cred că va fi retorică. Își va da Constantin Harasim demisia de onoare?

 

MIHAI  CHIRA


Intră acum și în grupul de