Holtzindustrie Schweighofer: Am achiziţionat o cantitate mică de masă lemnoasă din Suceava, cea mai mare parte fiind din import. Altele sunt problemele reale ale sectorului forestier


Intră acum și în grupul de

Compania Holzindustrie Schweighofer a apreciat, miercuri, că problemele reale ale sectorului forestier nu sunt legate de această companie, aşa cum au lăsat să se înţeleagă protestatarii forestieri care au organizat, luni un marş şi un miting în Suceava.

miting forestier (23)

Compania austriacă arată că anul trecut a achiziţionat mai puţin de zece procente din masa lemnoasă comercializată de Direcţia Silvică Suceava şi că a cumpărat din import peste un milion de metri cubi de lemn.

Într-un comunicat de presă, firma de prelucrare a lemnului consideră că asocierea numelui Holzindustrie Schweighofer cu aceste proteste reprezintă un atac nejustificat la adresa companiei austriece, cu scopul de a deturna atenția de la problemele reale ale sectorului forestier.

„Ne distanțăm de orice acuzații privind un așa-zis impact asupra aprovizionării firmelor locale cu materie primă, deoarece volumul achiziționat de către Holzindustrie Schweighofer de la Direcția Silvică Suceava este unul foarte mic. Astfel, la nivelul anului trecut, am achiziționat de la RNP – Romsilva – Direcția Silvică Suceava mai puțin de 10% din volumul total comercializat de către aceasta, restul de peste 90% rămânând disponibil pentru celelalte firme participante la licitații”, se arată în comunicat.

 

Totodată, firma precizează că, în contextul scăderii volumului de masă lemnoasă pusă pe piață, compania a achiziționat volume importante de lemn din import.

Astfel, Holzindustrie Schweighofer este cel mai mare importator de buștean atât din județul Suceava, cât și din România.

„În anul 2015, compania a cumpărat doar pentru fabrica din Rădăuți aproape un milion metri cubi de buștean din țări precum Lituania, Polonia, Ucraina, Belarus și Rusia. Acest lemn este ulterior prelucrat în țară, cu forță de muncă locală, astfel că i se adaugă plus valoare și generează sume importante pentru bugetul local și cel al statului român sub formă de taxe și impozite. Mai mult decât atât, începând cu sfârșitul anului trecut, firma noastră a importat patru trenuri de cherestea din Germania, pe care o prelucrăm în România, oferind valoare adăugată fiecărui metru cub prelucrat”, se menţionează în comunicat.

Holzindustrie Schweighofer mai arată că este unul dintre cei mai importanți angajatori ai județului Suceava, cu peste 900 de persoane care lucrează în fabrica de cherestea de la Rădăuți și în fabrica de panouri din lemn masiv de la Siret, iar în plus, susține indirect activitatea a altor peste 10.000 de persoane care lucrează pentru cei peste 2.000 de colaboratori ai fabricilor firmei din județul Suceava.

 

Holzindustrie Schweighofer este parte a Grupului Schweighofer și își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este lider în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de vâscoză, producția de bioenergie, silvicultură și afaceri imobiliare.

Holzindustrie Schweighofer a deschis prima fabrică de cherestea în România în anul 2003, la Sebeș. În prezent, compania operează pe plan local alte două fabrici de cherestea – la Rădăuți și Reci, o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv la Siret și una de panel la Comănești, generând peste 3.000 de locuri de muncă direct în aceste locații și mai mult de 10.000 de locuri de muncă indirect, în industrii conexe. De la intrarea pe piața locală și până în prezent, Holzindustrie Schweighofer a investit 778 milioane de euro în România, iar în ultimii patru ani a contribuit la bugetul statului cu peste 100 milioane de euro. Profitul realizat de către companie timp de 10 ani este reinvestit în România, generând în fiecare an noi locuri de muncă. Compania Holzindustrie Schweighofer importă anual din ţările vecine peste 1 milion m3 lemn sub formă de buştean pentru care plătește taxe (peste 40 milioane lei), în timp ce din România pleacă în fiecare an, cu precădere în Extremul Orient, aproximativ 400.000 m3 lemn sub formă de buştean neprelucrat.

Peste cinci sute de forestieri suceveni au mărșăluit, luni, pe străzile din municipiu, după care și-au strigat nemulțumirile în fața Palatului Administrativ.

Protestatarii au venit cu o fanfară, un sicriu și o cruce și au scandat lozinci prin care solicitau demiterea conducerii Romsilva, dar şi că-şi doresc să lucreze în ţară.

Participanţii la mitingul de protest  aveau pancarte cu mesaje de genul „Afară cu Holţu din ţară”, „Holzindustrie urmăreşte să falimenteze firmele din România”, „Carburantul se ieftineşte, coaja voastră se scumpeşte”, „Jos dictatura Romsilva”, dar şi caricaturi care acuză înţelegeri între RNP Romsilva, Ministerul Mediului şi firma austriacă Holzindustrie Schwighofer.

Vicepreşedintele Asociaţiei Forestiere Bucovina,Ciprian Muscă, a declarat că protestul a fost organizat pentru ca revendicările depuse la guvern în urma mitingului forestierilor de săptămâna trecută să fie soluţionate.

Guvernul a decis, miercuri, modificarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase în sensul clarificării modului în care se calculează preţul de pornire a licitaţiilor.(R.N.B.)


Intră acum și în grupul de