USV solicită autorităților locale „să facă mai mult” pentru asigurarea spaţiilor de cazare studenţilor suceveni


Intră acum și în grupul de

Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava solicită autorităţilor locale sucevene “să facă mai mult” în privinţa posibilităţilor de cazare pentru studenţii suceveni arătând că “e nevoie doar de voinţă” să se treacă „de la vorbe la fapte”, în condiţiile în care an de an, instituţia academică nu reuşeşte să onoreze toate cererile de cazare.

Într-un comunicat de presă al Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava se precizează că

usv (2)Universitatea suceveană – cu cei 1000 de angajați și aproape 10000 de studenți – reprezintă  “un pol de educație prin absolvenții pe care îi oferă comunității, un pol de inovare și cercetare prin cadrele sale, un pol de cultură prin activitatea cultural-artistică susținută în special de Casa de Cultură a Studenților și un pol sportiv, în special prin echipa de handbal și atleții studenți ai USV”.

Sursa citată mai precizează că, în ultimii ani, instituţia academică suceveană a devenit și principalul motiv pentru care investitorii au venit în Suceava și au dezvoltat numeroase locuri de muncă.

“Alături de firme locale ca Assist Software sau Betty Ice, absolvenții USV au fost recrutați de firmele nou venite în Suceava, precum Mind Software, OSF Global Services, AROBS și Silicon Service. Și există șanse reale ca acestora din urmă sa li se adauge SCC Services Romania, primul mare actor care intenționează să deschidă o afacere cu sute de locuri de muncă în Suceava”, se arată în comunicatul de presă.

În document se mai arată că o nouă întâlnire între reprezentanții SCC  și conducerea USV s-a desfăşurat, miercuri, la sediul rectoratului, la care a participat și președintele CJ Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, în cadrul căreia gazdele au prezentat câteva soluții privind locațiile unde firma respectivă “ar putea începe activitatea imediat”, fiind discutate şi potenţialele proiecte comune de dezvoltare, inclusiv accesarea de fonduri europene destinate încurajării deschiderii de noi locuri de muncă.

“Menționăm că USV colaborează deja în proiecte comune cu SCC de mai mulți ani, în cadrul Clusterului Regional Inovativ EURONEST IT&C Hub. Această bună colaborare, alături de calitatea cadrelor didactice și a absolvenților, a determinat compania SCC să se gândească la dezvoltarea afacerii sale la Suceava”, se precizează în comunicatul USV.

Totodată, în document se menţionează că toate firmele respective de IT au venit la Suceava “pentru că există USV, iar absolvenții săi sunt performanți”, existând semnale reale că acesta este doar începutul dezvoltării afacerilor IT in regiune.

Potrivit comunicatului de presă, şansa Sucevei de a deveni un oraș care oferă prosperitate locuitorilor săi constă în dezvoltarea și susținerea USV, iar în aceste condiţii decidenții trebuie “să facă mai mult pentru studenții suceveni”.

“Faptul că nu reușim an de an să onorăm multitudinea de cereri de cazare nu a sensibilizat decât în mică măsură factorii decizionali locali. De peste un an de zile solicităm primirea căminului C2 de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, însă această solicitare își tot așteaptă rezolvarea. Persoanele care constituie cazurile sociale din acest cămin pot fi cu ușurință mutate în căminele Liceului industrial nr. 1 din Burdujeni, care au un grad scăzut de ocupare. Între timp, un alt cămin de la Liceul cu Program Sportiv este nelocuit și nici acesta nu a fost distribuit universității. Chiar la Colegiul Tehnic „Samoil Isopescu” ar putea fi disponibilizată ½ dintr-un cămin pentru nevoile studenților. Iată doar câteva dintre soluțiile și modalitățile prin care conducerea locală ar putea sprijini studenții, viitori absolvenți, si, prin aceștia, firmele care dezvoltă afaceri în Suceava. Este nevoie doar de voință să trecem de la vorbe la fapte”, se mai precizează în comunicatul de presă al Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava.

( Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de