Cele 9 bratari dacice din aur pot fi vizionate la Muzeul de Istorie


Intră acum și în grupul de

Vernisajul expozitiei „Comorile dacilor”, prin intermediul careia sucevenii pot admira cele 9 bratari dacice, a avut parte de o „aglomeratie” de oficialitati locale si judetene. Astfel de la marele eveniment nu au lipsit presedintele CJ, Gavril Mîrza, subprefectul Alexandru Baisanu, primarul Ion Lungu, viceprimarul Angela Zarojanu, precum si sefi ai unor institutii. „Este meritul tuturor celor care lucreaza la Complexul Muzeal Bucovina si apreciez ca asemenea actiuni au rezonanta. As dori ca asemenea evenimente care sa ne clateasca ochii si sa ne bucure inima sa se întâmple cât mai des”, a declarat Gavril Mîrza.

Drumul parcurs de aceste bratari, pâna a ajunge în vitrinele salii de tezaur a Muzeului de Istorie din cadrul Complexului Muzeal „Bucovina” Suceava, a fost sinuos si aventuros. Potrivit prof. George Trohani, de la Muzeul National de Istorie Bucuresti, 15 bratari  au fost gasite întâmplator, în anul 2000, de cautatorii de comori, în „ciste” de piatra de pe dealul Caprareata, în apropierea Sarmisegetuzei, si vândute în strainatate. Primele 4 bratari au fost descoperite în 2006 într-o colectie particulara, fiind rascumparate de statul roman si repatriate în 2007, restul fiind recuperat, pe rând, tot în 2007. 

„Autoritatile românesti au mers pe urma lor si au recuperat 9, se pare ca vor mai apare alte câteva. Am fost chemat sa le vad si sa stabilesc autenticitatea. Seamana cu cele din argint, sunt autentice si reprezinta o descoperire epocala. Cântaresc în total peste 10 kg si de aceea este unul din cele mai mari tezaure din aur din Europa. Altii se lauda cu tezaure mult mai mici, de 5-6 kg considerându-le unice. Aceste piese demonstreaza bogatia, maiestria artistica si înaltele cunostinte tehnice ale dacilor”, a precizat profesorul Trohani.

Expozitia poate fi vizitata pâna pe 4 noiembrie, zilnic, între orele 8 si 22, pretul de intrare fiind 4, respectiv 2 lei pentru copii, elevi si pensionari.


Intră acum și în grupul de