Manifest pentru diminuarea neadaptarii sociale a romanilor din Italia lansat de PSD si PD din Italia


Intră acum și în grupul de

Reprezentantii PD (Partito Democratico) din regiunea Abruzzo (Italia) s-au aflat la Suceava, la sfârsitul saptamânii care a trecut, pentru o serie de proiecte administrative, dar si pentru a participa la deschiderea campaniei PSD Suceava pentru alegerile europarlamentare. Potrivit unui comunicat al PSD Suceava, în cadrul unei întâlniri Stefano di Rocco si Marcello di Cesare, responsabili cu relatii internationale si cooperare ai Partidului Democrat din Italia au decis, împreuna cu prim vicepresedintele PSD Suceava, Ioan Catalin Nechifor, sa lanseze un manifest pentru a diminua fenomenul de neadaptare sociala în rândul persoanelor de nationalitate româna, care lucreaza pe teritoriul italian.

În prezent, în regiunea Abruzzo, sunt înregistrati peste zece mii de români care au emigrat pentru a gasi un loc de munca mai bine platit si care lucreaza, cu precadere, în agricultura si în constructii.  

Dorinta demararii acestui proiect este data de faptul ca în trecut, în anii 50, italienii au suferit un exod masiv al fortei de munca, pentru ca, dupa cel de al doilea razboi mondial, mare parte din populatie a plecat în Germania, Franta, Elvetia dar si în Canada, SUA, Australia si Noua Zeelanda. „Nu vrem sa se repete toate nedreptatile pe care ai nostri italieni le-au suferit departe de casa. Vrem sa va ajutam, pentru ca avem aceeasi origine latina”, a spus di Rocco.  

„Pe fondul unor acte criminale savârsite de grupuri formate si din conationalii nostri” în nordul Italiei si în Roma exista o mare problema în privinta situatiei românilor, a afirmat Catalin Nechifor, care a mai adaugat ca situatia reala nu este atât de grava, tinând cont de faptul ca ponderea infractionalitatii italienilor este mult mai mare decât cea a românilor.

Pentru ca multi si-ar pune întrebarea de ce Partito Democratico nu a ales un parteneriat cu PD ci cu PSD, social-democratii suceveni argumenteaza cu faptul ca  Partidul Democrat italian este un partener veritabil de stânga, care a stiut sa îsi pastreze verticalitatea si doctrina într-o perioada politica dificila în Italia.
 
În concluzie, initiativa propusa de reprezentantii celor doua partide de stânga se doreste a fi un semnal de alarma care sa atraga atentia ca Uniunea Europeana trebuie sa intervina mai consistent în rezolvarea acestor situatii conflictuale aparute între cetateni europeni, a mai spus Catalin Nechifor. 


Intră acum și în grupul de