După protestele forestierilor, Romsilva anunţă că preţurile de referinţă pe anul 2016 se determină în condiţii de piaţă

Regia Naţională a Pădurilor Romsilva a anunţat, vineri, că după intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului pentru modificarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase, se poate ca acum preţurile de referinţă să fie determinate în condiţii de piaţă.

miting forestier romsilva (26)

„Ca urmare a intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului României nr. 43 din 3 februarie 2016 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 924 din 4 noiembrie 2015, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 95/8.02.2016, s-a creat posibilitatea determinării, în condiţii de piaţă, a preţurilor de referinţă pentru anul de producţie 2016, pe specii/grupe de specii, sortimente, grade de accesibilitate şi tehnologii de exploatare, la nivel judeţean, pentru masă lemnoasă pe picior care se recoltează din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva”, a anunţat RNP într-un comunicat.

 

Astfel, în baza noului act normativ, Directorul General al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva a emis Decizia nr. 45/12.02.2016 pentru modificarea şi completarea Deciziei nr. 691/11.12.2015, decizie care se publică pe pagina web www.rosilva.ro şi se transmite, spre aplicare, direcţiilor silvice şi ocoalelor silvice din structura RNP – Romsilva.

Peste cinci sute de forestieri suceveni au mărșăluit, săptămâna trecută, pe străzile din municipiu, după care și-au strigat nemulțumirile în fața Palatului Administrativ.

 

Protestatarii au venit cu o fanfară, un sicriu și o cruce și au scandat lozinci prin care solicitau demiterea conducerii Romsilva, dar şi că-şi doresc să lucreze în ţară.

Vicepreşedintele Asociaţiei Forestiere Bucovina,Ciprian Muscă, a declarat că protestul a fost organizat pentru ca revendicările depuse la guvern în urma mitingului forestierilor de săptămâna trecută să fie soluţionate.

 

El a spus că Guvernul a anunţat că va face modificări în ceea ce priveşte Regulamentul de valorificare a masei lemnoase şi că forestierii aşteaptă să vadă dacă acestea sunt în acord cu ceea ce s-a stabilit în urma negocierilor.

 

El a cerut şi ca Direcţia Silvică Suceava să anuleze licitaţia de masă lemnoasă care este organizată în condiţiile actualelor reglementări şi să aştepte noile prevederi ale regulamentului.(R.N.B.)