Destituirea lui Dascaliuc ceruta de ASP in raportul final trimis ministrului Sanatatii


Intră acum și în grupul de

Destituirea managerului general al Spitalului Judetean Suceava este masura propusa de conducerea Autoritatii de Sanatate Publica Suceava în Raportul final privind controlul efectuat la unitatea spitaliceasca judeteana, si care va ajunge pe masa ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu si a prefectului de Suceava, Orest Onofrei. Concluzia raportului final semnat de directorul executiv al ASP Suceava Odette Nicolae si a directorului adjunct Financiar Contabil, Firuta Bosancu precizeaza ca este vorba despre un „management defectuos din partea managerului general al Spitalul Judetean de Urgenta “Sf. Ioan cel Nou” Suceava”.

Biroul Audit din ASP Suceava a demarat, o actiune de control în urma cu doua saptamâni dupa ce s-a aflat de existenta a zeci de miliarde de lei vechi – fonduri alocate de CAS Suceava necheltuite.

La începutul saptamânii trecute, prin Ordin al Prefectului a fost demarata o alta verificare de catre o comisie mixta formata din reprezentanti ai Institutiei Prefectului judetului Suceava, Autoritatii de Sanatate Publica Suceava si ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Suceava.

„Analizând executia bugetului de asigurari de sanatate (spital + ambulator) pentru primele trei trimestre, am constatat ca suma cheltuita de catre unitatea sanitara în aceasta perioada este mult mai mica decât cea prevazuta. La Titlul II – Bunuri si servicii – suma neconsumata la data de 30.09.2007 este de 3.695.548 lei, calculata ca diferenta între prevederi bugetare la 9 luni – 17.539.611 lei si total plati la 9 luni din contul de executie – 13.844.063 lei. De asemenea, disponibilul aflat în cont la data de 30.09.2007 din bugetul asigurarilor sociale de sanatate ( spital + ambulator) a fost de 6.773.678 lei, din care cheltuieli de personal achitate la 15.10.277 în valoare de 2.181.276 lei” se precizeaza în raport. Sume necheltuite în primele 9 luni s-au înregistrat la aproape toate articolele, de la materiale de curatenie, reparatii curente, materiale sanitare, medicamente pâna la dezinfectanti si hrana.

De exemplu la capitolul reparatii curente au ramas 8,4 miliarde de lei vechi necheltuite, la hrana 3,7 miliarde, la medicamente 2,8 miliarde de lei vechi, dezinfectanti 1,4 miliarde, materiale sanitare 4,1 miliarde de lei vechi. Potrivit raportului Spitalul Judetean de Urgenta „ Sf. Ioan ce Nou” Suceava este singurul spital din judet care nu a întocmit Planul de dezvoltare a spitalului pe perioada mandatului, elaborat, conform nevoilor de servicii medicale ale populatiei din zona arondata, în baza propunerilor consiliului medical. „Desi activitatea serviciilor de aprovizionare si administrativ este defectuoasa , spitalul nu a organizat concurs de ocupare a postului de director administrativ conform Ordinului MSP Nr. 558 publicat în MO nr. 226 din 03.04.2007.

Desi toti sefii de sectie au sustinut examenul de ocupare a postului prin concurs, nu s-a întocmit contractul de administrare între sefii de sectie si managerul spitalului conform Ordinului MSP Nr. 320 publicat în MO 136 din 23.02.2007. În anexa la contractul de administrare managerul trebuia sa negocieze cu sefii de sectie indicatorii de performanta specifici, lucru care pâna în momentul de fata nu s-a realizat” se mai stipuleaza în document. Tot aici se mai mentioneaza ca nu s-au întocmit machetele pe sectii ale bugetului de venituri si cheltuieli, prin care sefii de sectie ar fi trebuit sa cunoasca bugetele de care dispun si în consecinta sa cheltuiasca eficient sumele ce le revin.

De la începutul anului 2007 Serviciul de Inspectie Sanitara de Stat a efectuat la Spitalul Judetean de Urgenta “Sf. Ioan cel Nou” Suceava un numar de 26 de controale igienico-sanitare care s-au soldat cu 15 avertismente si 8 amenzi în valoare de 9.100 lei, ceea ce denota o lipsa de preocupare pentru conformarea la normele igienico-sanitare în vigoare., se mai spune în finalul raportului.


Intră acum și în grupul de