Petiție semnată de peste 7.500 de persoane, înaintată Guvernului Cioloș, pentru finalizarea pârtiei Rarău


Intră acum și în grupul de

O petiție semnată de peste 7.500 de persoane a fost trimisă în cursul zilei de miercuri, 17 februarie, Guvernului României, pentru finalizarea pârtiei Rarău din Câmpulung Moldovenesc.

petitie

Potrivit inițiatorilor petiției, au fost strânse 7.590 de semnături, dintre care 4.965 pe hârtie și 2.625 online, în doar cinci zile.

„Sperăm că eforturile noastre vor fi răsplătite cu un răspuns pozitiv din partea Domnului Prim-ministru Dacian Cioloș și iarna viitoare vom putea schia la Câmpulung Moldovenesc pe pârtia Rarău. Mulțumim tuturor pentru sprijin!”, au postat pe Facebook inițiatorii petiției.

În petiția înaintată Guvernului Cioloș, semnatarii solicită continuarea finanțării proiectului pârtiei de schi „Rarău” din Câmpulung Moldovenesc, având în vedere că proiectul a fost abandonat după ce s-au executat circa 80% din lucrări.

„În fapt, proiectul a fost demarat la inițiativa Guvernului României în anul 2009, prin intermediul programului „Schi în România”, dar lucrările au fost abandonate datorită opririi finanțării guvernamentale în anul 2012. Pe această cale, vă înștiințăm că autoritățile locale nu au capacitatea financiară de a continua și finaliza cu succes proiectul.

În momentul de față, apreciem că stadiul lucrărilor se află la circa 80%. Finalizarea lucrărilor este necesară, deoarece pârtia și instalația de transport pe cablu s-ar putea degrada considerabil şi acestea impun costuri ridicate de conservare.

Luând în considerare dispariția treptată a industriei din zona Câmpulung Moldovenesc, vedem în turism una din puținele oportunități de dezvoltare pe care orașul nostru le mai are, potențialul turistic al Bucovinei și al Masivului Rarău fiind bine cunoscute”, se arată în petiția trimisă Guvernului României.

Semnatarii petiției menționează că până în acest moment proiectul pârtiei de schi  „Rarău” a fost finanțat cu 10 milioane de euro, iar pentru finalizarea lucrărilor mai sunt necesare 4 milioane de euro.

„Practic, o investiție uriaşă din fonduri publice ar putea să producă pierderi şi mai mari în viitor, ținând seama de cheltuielile necesare pentru mentenanță şi de sacrificarea inutilă a câtorva zeci de hectare de pădure”, au arătat semnatarii.

Menționăm că în Câmpulung Moldovenesc a avut loc la data de 7 februarie a.c. un miting pentru susţinerea finalizării lucrărilor la pârtia de schi din masivul Rarău, acțiune la care au participat peste 450 de persoane.

schi protest campulung (47)

Lucrările la pârtia de schi din Câmpulung Moldovenesc ar fi trebuit finalizate la sfârşitul anului 2012, dar au fost sistate din lipsa finanţării, după ce s-au executat peste 80 la sută din proiect şi s-au achitat zece milioane de euro pentru lucrările executate până la mijlocul anului 2012.

Traseul pârtiei de schi se va desfăşura începând de la cota 1.564 metri pe o distanţă de 4.200 de metri, până  la cota 765 de metri, pe două tronsoane continue, separate doar de gradul de dificultate şi de staţiile de telegondolă. Lăţimea pârtiei variază între 27 de metri la cota de plecare şi ajunge până la 86 de metri în preajma staţiei intermediare a telegondolei.

Transportul pe cablu se va face cu sistem de telegondolă cu opt locuri şi se va desfăşura liniar între zona de plecare a pârtiei de schi şi zona de sosire din partea inferioară. Primul tronson al pârtiei are o lungime de trei kilometri, urmând ca apoi să fie începute lucrările la cel de-al doilea tronson, cu o lungime de 1,4 kilometri.

Municipiul Câmpulung Moldovenesc a fost declarat staţiune turistică de interes naţional. (Mihaela Tcaciuc)

 


Intră acum și în grupul de