Deficientele constatate la nivelul managementului Spitalului Judetean reconfirmate


Intră acum și în grupul de

Puteti descarca inregistrarea subiectului prezentat de catre Dl. Prefect Orest Onofrei in conferinta de presa de astazi, 01.11.2007, la adresa:

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei a prezentat joi, raportul comisiei mixte – CAS Suceava, ASP Suceava si reprezentanti ai Prefecturii Suceava în urma controlului efectuat la Spitalul Judetean Suceava, concluzia exprimata de acesta fiind aceea ca „exista foarte mari deficiente la nivel de management”. „Daca trebuie schimbat acolo ceva, trebuie schimbata toata echipa. Asa cum am mai spus si alta data, nu poti sa faci performanta cu o echipa care nu s-a dovedit performanta si a dus la destituirea altor manageri. S-a constatat existenta unor mari deficiente la nivel de management. Ca s-au întâmplat si lucruri pozitive  este adevarat, dar sunt mari deficiente si nereguli în îndeplinirea prerogativelor” a declarat prefectul Onofrei, în cadrul unei conferinte de presa.

Acesta a mai spus ca Ministerul Sanatatii este cel care va decide ce masuri trebuie luate iar „judecata” trebuie sa se faca pe baza de documente si nu în functie de interesele evidente care „misuna” pe acolo. Referindu-se la interese, prefectul de Suceava a spus ca acestea provin atât din interior cât si din exterior. „În sectorul medical incompatibilitatile nu sunt separate ca la functionarii publici. Sunt medici care lucreaza si la stat în domeniul privat, iar când lucrurile se amesteca sunt interese foarte mari” a afirmat Orest Onofrei, care a mai adaugat ca interesele sunt evidentiate si de numarul mare de propuneri de externalizari si concesionari de terenuri. „Caietele de sarcini sunt întocmite „tintit” pentru anumite persoane” a spus prefectul de Suceava.

Controlul efectuat la unitatea spitaliceasca judeteana, prin Ordinul Prefectului a urmarit patru obiective: îndeplinirea criteriilor de performanta manageriala, respectarea nivelului alocatiei de hrana, situatia aprovizionarii cu medicamente si materiale sanitare – concordanta dintre necesitate si stocurile existente si modul de utilizare a fondurilor alocate de Ministerul Sanatatii si CAS Suceava.

„Nici unul dintre criteriile de performanta nu este finalizat. Trimitem raportul Ministerului Sanatatii care va decide care dintre criterii se mai pot realiza pâna la sfârsitul anului” a precizat reprezentantul Guvernului în teritoriu. Referindu-se la nivelul alocatiei de hrana acesta a declarat ca prin buget s-a alocat o suma mai mica decât era normal. „Pe lânga faptul ca initial s-a alocat o suma mult mai mica pentru hrana, nici pe aceea nu au cheltuit-o. Valoarea hranei consumate în primele 9 luni ale anului este de doar 50 la suta” a spus Orest Onofrei.  

Cele mai multe nereguli s-au depistat la farmacia Spitalului Judetean, unde nu exista o evidenta a contractelor încheiate cu furnizorii, si care a fost facuta pe loc, de mâna în timpul controlului. Prefectul de Suceava a mai mentionat ca lipsa verificarii condicilor de medicamente indica un mare risc de frauda, fiind gasite foarte multe neconcordante între medicamentele solicitate prin fise pentru pacienti si evidentele farmaciei. „Exista foarte multe modificari, cifre îngrosate, multe taieturi. Trebuie efectuat un control privind gestiunea. Ceea ce s-a depistat acolo poate ridica suspiciunea posibilitatii existentei unor fraude, iar daca nu s-au facut deja, usa e deschisa si posibilitate de a se face, exista” a declarat Orest Onofrei.

Ca si în raportul întocmit de Biroul de Audit al ASP Suceava, au fost evidentiate zecile de miliarde de lei vechi necheltuite. „La prima vedere este vorba despre incompetenta la nivelul directorului economic. Nu se poate ca managerul sa nu fie informat ca exista fonduri. Faptul ca exista si bani, dar si situatia Spitalului Judetean este foarte proasta, denota incompetenta. De asemenea problemele sunt generate si de faptul ca la spital nu exista director administrativ” a mai adaugat prefectul. Acesta a precizat ca raportul va fi trimis la Ministerul Sanatatii.  


Intră acum și în grupul de