Fotbal, Liga I » CFR Cluj, aproape campioana de iarna


Intră acum și în grupul de

„Fiara” învinsa de Poli. A doua oara…
Poli Timisoara – Steaua 2 – 0 

Sfârsitul de saptamâna nu a fost unul placut pentru „granzii” Bucuresti-ului. Pe rând, Dinamo, Rapid si Steaua au mai facut câte un pas gresit în lupta pentru titlu cu echipele din afara Capitalei. Daca Dinamo si Rapid au obtinut totusi câte un punct în partidele cu „U” Craiova, respectiv Unirea Urziceni, vicecampioana României a plecat cu capul în pamânt de la Timisoara.

„Magia numarului 7” a durat doar o etapa, iar Steaua a fost învinsa cu 2-0 de ocupanta locului doi, de acum, în Liga I, Politehnica Stiinta Timisoara. Meciul cu Otelul Galati a fost unul entuziasmant pentru revenirea „Fiarei” în Ghencea, dar abia acum a întâlnit Steaua un adversar pe masura, un adversar cu acelasi tip de aspiratii, o contracandidata la titlul de campioana.

Meciul a avut un debut alert, dominat de gazde. Lucrul acesta nu a ramas fara urmari si pe tabela de marcaj, iar Rusic a deschis scorul în minutul 13, dupa ce a receptionat o centrare de la Bucur si, total nemarcat pe partea dreapta, l-a învins pe Zapata cu un sut violent din apropiere. Steaua avea sa înscrie si ea câteva minute mai târziu, însa patronul din Ghencea se pare ca a apasat gresit butoanele. Sau poate un alt patron le-a apasat corect. Cert este ca golul lui Goian a fost anulat, dupa o decizie discutabila a arbitrului Augustus Constantin, pe motiv de fault în atac comis de Iacob la Sorin Radoi.

Steaua si-a continuat apoi asediul la poarta gazdelor, care au preferat sa se retraga si sa astepte o greseala a ros-albastrilor. Dominarea teritoriala a dat nastere câtorva ocazii, însa Nicolita (34) si Iacob (37) au ratat de la câtiva metri distanta de poarta lui Marius Popa. Meciul a crescut în agresivitate dupa pauza, însa „centralul” nu a ezitat sa calmeze cele doua tabere. Au iesit scântei si în minutul 55, când Surdu a încercat sa obtina un penalti, dupa ce McKain a pus mâna pe el, însa arbitrul a refuzat sa indice punctul cu var si sa-l transforme pe atacantul Stelei dintr-un „zerou” într-un „erou”.

Steaua s-a mentinut în atac si, un minut mai târziu, Croitoru a pus si el în pericol poarta lui Popa, însa balonul sutat de el de la 25 de metri a trecut la câtiva centimetri peste transversala. Lacatus l-a scos pe Surdu si l-a bagat pe Zaharia. Nimic. Dusan l-a bagat pe Mansour si a avut câstig de cauza. Atacantul de culoare al Politehnicii a adus linistea la Timisoara în ultimul minut de joc, cu un gol superb din foarfeca. A fost ultima faza notabila a partidei, iar Poli Timisoara îsi pastreaza invincibilitatea în acest sezon în fata lui Lacatus, dupa ce a învins si UTA în perioada în care „Fiara” îi antrena pe aradeni.

Au evoluat echipele:

Poli Stiinta Timisoara: Popa – S. Radoi (S. Stancu, 74), Cânu, McKain, Dancia – Abiodun, Aliuta, Alexa, Karamian – Rusic, Bucur (Mansour, 90). Antrenor: Dusan Uhrin.

Steaua: Zapata – Emeghara, Goian, Rada, P. Marin – Nicolita, Croitoru (Neaga, 72), Ov. Petre, Surdu (Zaharia, 65) – Dica – V. Iacob. Antrenor: Marius Lacatus.

 

FC Vaslui – CFR Cluj  0 – 2

Se pare ca nimeni si nimic nu mai poate opri gruparea din Gruia din drumul spre titlu. Tinând cont ca ardelenii au jucat cu toate celelalte contracandidate, partida de duminica de la Vaslui devenea extrem de importanta pentru „feroviari” în vederea titlului neoficial de campioana de iarna.

Pe de o parte, vasluienii erau neînvinsi pe teren propriu. Pe de alta parte, însa, oaspetii aveau o linie de clasament incredibila în deplasare: sase victorii din tot atâtea meciuri. Valoarea avea însa sa primeze, clujenii reusind sa se impuna cu un sec 2-0 în fata unei echipe moldovene ambitioase, dar neputincioase. Primele ocazii au apartinut gazdelor. Din pacate pentru vasluieni, Mike Temwanjera nu a putut finaliza în fata unui Nuno Claro, din nou, în zi mare. Ocaziile aveau însa sa se razbune, „feroviarii” deschizând scorul în minutul 39, prin golul norocos al lui Eugen Trica. Mingea trimisa de fostul „decar” al Stelei a atins ambele bare moldovene, înainte de a intra în poarta unui Haisan uluit.

Actul secund avea sa înceapa la fel ca primul, cu echipa gazda dominând, în încercarea de a egala pe tabela. Cea mai mare ocazie au avut-o „galben-verzii” în minutul 65, însa sutul lui Jovanovici din lovitura libera a fost aparat de acelasi brav portar Nuno Claro. Dupa o noua ocazie vasluiana, clujenii aveau sa îsi dubleze avantajul, în minutul 73, prin sutul lui Culio, fara sperante pentru Haisan. Autorul golului doi a fost eliminat de catre centralul Bogaciu, doua minute mai târziu, pentru doua cartonase galbene. Finalul de meci avea sa ne arate o grupare vasluiana presând în atac, fara efect însa pe tabela de marcaj. Scorul final de 2-0 îi transforma practic pe elevii lui Andone în campioni de iarna.

FC Vaslui: Haisan – Apostol, Ivan, Mardare, Moraru (Gheorghiu, 62) – Nikitovic, Balace – Jovanovic, Ljubinkovic (M. Matei, 83), S. Frunza (Bukvic, 77) – Temwanjera. Antrenor: Dorinel Munteanu.

CFR Cluj: Nuno Claro – Tony, Cadu, Galiassi, Panin – Dani, Leao – Semedo (Muresan, 80), Trica (Deac, 85), Culio – Didi (Canales, 85). Antrenor: Ioan Andone.

 

Rapid – Unirea Urziceni 1 – 1

Mircea Rednic a ratat ocazia de a obtine prima sa victorie în Giulesti de la revenirea pe banca Rapidului. Dupa înfrângerea în fata liderului CFR Cluj, gruparea giulesteana a pierdut alte doua puncte în fata propriilor suporteri, duminica seara, în partida cu Unirea Urziceni.

Oaspetii au dat dovada de mare curaj si dezinvoltura în Giulesti. De partea cealalta, rapidistii au jucat în fata unor suporteri porniti de la bun început împotriva lui Rednic. Prima mare ocazie a partidei avea sa însemne si deschiderea scorului: Cesinha centreaza din corner, în fata portii, Maftei trimite cu capul sub transversala. Era minutul opt si gazdele conduceau deja cu 1-0. Minutul 25 avea sa aduca si prima mare ocazie a ialomitenilor. Din pacate pentru Unirea, Ciprian Petre nu a putut relua în gol sutul-centrare al lui Paduretu. În ciuda altor ratari, de ambele parti, prima repriza avea sa se termine cu avantajul minim al gazdelor.

Mitanul secund a aratat o Unirea mult mai ambitioasa. În minutul 51, ialomitenii au reusit chiar egalarea: Bilasco îi aseaza lui Mara un balon în marginea careului, iar vârful Unirii finalizeaza printr-un sut extraordinar, la care Coman este spectator. Din acel moment, aveau sa apara problemele pentru Mircea Rednic, atmosfera din Giulesti fiind una practic insuportabila: „Demisia! Demisia!”. În aceste conditii, atacurile rapidistilor au foste sterile, oaspetii fiind chiar la un pas de a amplifica supararea alb-visiniilor. Din pacate pentru ei, centralul Deaconu le-a furat ocazia de a se bucura, anulând complet eronat un gol al Unirii. Pe final de partida, Grigore a cedat nervos si a fost eliminat, pentru o intrare criminala asupra lui Mara. Tabela din Giulesti nu avea sa se schimbe pâna la sfârsit, aratând 1-1, cele doua grupari fiind nevoite sa se multumeasca doar cu un punct. Desi, ce-i drept, ambele ar fi meritat victoria.

Rapid: Coman – Sapunaru, Maftei, M. Constantin (Tamandare, 76), Bozovic – Buga (Maldarasanu, 68), N. Grigore, Herea (E. Dica, 46), Cesinha – Burdujan, Mazilu. Antrenor: Mircea Rednic.

Unirea: Stelea – Epaminonda, Galamaz, Mehmedovic, Bordeanu – Mara, Paduretu, I. Apostol, C. Petre (Cr. Constantin, 58) – Bilasco (Danalache, 86), Onofras (B. Stancu, 75). Antrenor: Dan Petrescu.

 

UTA Arad – Pandurii Tg. Jiu 3 – 3 

Desi a avut perfomante inimaginabile în ultimii trei ani în Europa, Liga lui Mitica nu s-a putut lauda mai niciodata cu un fotbal spectaculos, ci mai degraba cu unul apatic. Partida de duminica dupa-amiaza de la Arad avea însa sa îi contrazica si pe cei mai înversunati dintre contestatarii campionatului autohton.

Se spune ca 2-0 este cel mai periculos scor pentru o echipa. Ei bine, în România altfel stau lucrurile. La pauza, tabela aradeana arata un scor mai mult decât linistitor pentru gazde: 3-0. „Batrâna Doamna” a fotbalului mioritic reusise trei goluri în doar 10 minute, prin „dubla” lui Mircea Ilie, din minutele 31 si 37, si prin Simao, lusitanul reprimit de curând în lotul aradean punctând în minutul 41 din lovitura libera. Zarurile erau aruncate…

Sau cel putin asa se parea. Momentul psihologic al partidei s-a consemnat în ultimul minut al primei reprize: eroul gazdelor, Mircea Ilie, se arunca în careul advers ca în piscina si, în loc sa primeasca penalti, se alege cu al doilea cartonas galben. Dupa pauza, gorjenii aveau sa profite la maximum de superioritatea numerica din teren. În minutul 65, Fl. Stânga a reusit sa reduca din diferenta, cu un sut puternic de la 25 de metri. Pe final, oaspetii au reusit chiar sa obtina o nesperata remiza, prin dubla lui Ilie Iordache din minutele 83 si 87, ultima reusita fiind din lovitura de pedeapsa.

 

Dacia Mioveni – Poli Iasi 2 – 1

Fara doar si poate, Politehnica Iasi este una dintre cele mai slabe echipe din deplasare. Gruparea antrenata de simpaticul Ionut Popa nu a simtit gustul victoriei în meciurile disputate în afara Iasiului. Din pacate pentru ea, nici duminica seara nu avea sa îl simta.

În partida de la Mioveni, din etapa a XIV-a a Ligii I, gruparea ieseana a plecat învinsa de pe terenul uneia dintre cele mai accesibile echipe ale primului esalon din tara noastra. Dupa o ratare imensa a lui Bâlba, gazdele au reusit deschiderea scorului în minutul 35, prin Neagoe, care a prins un sut de zile mari de la 20 de metri. Acelasi atacant al Daciei a fost la un pas sa realizeze dubla, însa a sutat pe lânga poarta, dupa o ora de joc. Desi partida a fost una aparent linistita, finalul avea sa fie unul nerecomandat cardiacilor. Mai întâi, Tincu, aruncat în lupta de catre Ionut Popa în disperare de cauza, a reusit egalarea, printr-un sut de senzatie, în minutul 83. Apoi, pe fondul unei dominari iesene, cei din Mioveni au reusit un nesperat gol al victoriei: Trofin profita de o greseala a fundasilor lui Poli si marcheaza cu sânge rece, în ultimul minut de joc. Viitorul nu suna deloc bine pentru Popa si ai lui… 

 

Gloria Bistrita – Farul Constanta 1 – 0 

Daca bistritenii ar juca toate partidele din Liga I pe teren propriu, s-ar lupta fara mari probleme la titlu. Din cele sapte partide disputate de elevii lui Sabau în fata propriilor fani, ardelenii au câstigat cinci. Ultima victorie – duminica dupa-amiaza, în fata unor „rechini” constanteni apatici si lipsiti de ambitie.

Scorul întâlnirii, 1-0 pentru Gloria, este oarecum nedrept. Dar nu pentru oaspeti, ci pentru gazde, bistritenii dominând în totalitate partida, din toate punctele de vedere: teritorial si al posesiei balonului. De partea cealalta, Farul nu a avut nicio ocazie de gol, aparându-se si nu prea în fata unor bistriteni carora doar ghinionul nu le-a oferit o victorie la patru-cinci goluri. Cea mai mare ratare i-a apartinut vârfului Tilinca. Scapat singur spre poarta constanteana, cel supranumit „Tiligol” l-a luat l-a tinta pe goalkeeper?ul Curca, spre disperarea lui Sabau. Cu un sfert de ora înainte de final, presiunea bistriteana avea sa dea rezultate, Dobre marcând cu un lob din sapte metri, peste portarul „rechinilor”. Autorul golului bistritean a fost la un pas sa realizeze „dubla” în minutul 88, însa a trimis pe lânga poarta, din pozitie ideala. Scor final 1-0 si Gloria ne arata de ce pâna si Atletico Madrid a plecat suparata de la Bistrita.

Clasament

1.       CFR Cluj                  14      11      3        0        24-8   36p

2.       Poli Timisoara           14      8        4        2        30-20  28p

3.       Unirea Urziceni          14      8        4        2        19-11  28p

4.       Dinamo Buc.             14      7        5        2        24-12  26p

5.       Rapid Bucuresti         13      7        5        1        22-11  26p

6.       FC Vaslui                 14      7        4        3        23-14  25p

7.       Steaua Bucuresti      12      6        3        3        12-9   21p

8.       Gloria Bistrita           13      6        3        4        17-18  21p

9.       Ceahlaul P. Neamt     13      5        2        6        15-16  17p

10.     Dacia Mioveni           14      4        4        6        15-18  16p

11.     Otelul Galati             14      5        0        9        20-32  15p

12.     Univ. Craiova            14      4        2        8        13-18  14p

13.     Gloria Buzau             14      4        2        8        13-26  14p

14.     Farul Constanta        14      3        3        8        7-16   12p

15.     Pandurii Tg. Jiu         13      3        2        8        13-17  11p

16.     UTA Arad                 14      2        5        7        13-19  11p

17.     Poli Iasi                   14      3        2        9        12-20  11p

18.     “U” Cluj                   14      1        5        8        18-25  8p


Intră acum și în grupul de