Lansare oficiala a proiectului transfrontalier „Pastrarea si valorificarea patrimoniului cultural mobil din Bucovina”


Intră acum și în grupul de

Complexul Muzeal Bucovina Suceava (CMB) împreuna cu Muzeul Regional Cernauti au lansat vineri, la Muzeul de Stiinte Naturale proiectul comun „Pastrarea si valorificarea patrimoniului cultural mobil din Bucovina”. Proiectul se desfasoara pâna în luna octombrie 2008 si este finantat de UE, prin PHARE, valoarea fiind de 58.646 euro. Mai exact, proiectul se desfasoara în cadrul Programului de Vecinatate România-Ucraina 2004-2006, Componenta PHARE CBC 2005.

Potrivit unui comunicat al CMB, proiectul îsi propune sa apropie institutii de cultura – muzee aflate de o parte si de alta a granitei, respectiv Complexul Muzeal Bucovina Suceava si Muzeul Regional Cernauti si sa întareasca relatiile interumane, prin organizarea de cursuri de informare si instruire profesionala în domeniul conservarii si restaurarii patrimoniului cultural comun.

În cadrul proiectului se vor desfasura cursuri de informare si instruire teoretica si practica  care urmaresc realizarea unui transfer de experienta si know-how, în domeniul conservarii si restaurarii între participantii la cursuri (8 angajati ai Muzeului Regional Cernauti) si specialistii Complexului Muzeal Bucovina.

Un alt obiectiv care va fi atins prin acest proiect este cel de a conserva si restaura bunurile culturale aflate în patrimoniul celor doua parti implicate în program. Patrimoniul vizat reprezinta o sursa importanta de dezvoltare la nivel local si regional, în ambele regiuni existând resurse culturale reprezentative (monumente, situri arheologice, lacase de cult, institutii culturale detinatoare de obiecte de patrimoniu imobil) care prin conservarea si valorificarea lor permit obtinerea de beneficii economice pentru comunitate.  

Pentru desfasurarea activitatilor de conservare-restaurare asupra bunurilor de patrimoniu a celor doua parti implicate vor fi achizitionate echipamente si aparatura de specialitate. Echipamentul achizitionat va fi utilizat în cadrul unui laborator mobil de conservare-restaurare cu care se va interveni în lucrari de urgenta si de întretinere pentru încetinirea si chiar stoparea proceselor de degradare si deteriorare pe care le suporta bunurile culturale în contact cu factorii de mediu.

Proiectul va participa la dezvoltarea economica a regiunii, respectiv a turismului cultural, Muzeul Regional din Cernauti si Complexul Muzeal Bucovina Suceava vor deveni repere în circuitul turistic regional si obiective atractive pe piata culturala.


Intră acum și în grupul de