Cătălin Coman: La noul spital din Fălticeni lucrările sunt executate aproape 90 la sută. El cere Guvernului să aloce banii pentru finalizarea proiectului


Intră acum și în grupul de

Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a declarat, miercuri, că la construcţia noului spital municipal din Fălticeni lucrările sunt executate în proporţie de aproape 90 la sută şi că a fost prevăzute lucrări suplimentare ca urmare a modificării legislaţiei în domeniul protecţiei la incendiu, el aşteptând ca Guvernul să aloce fondurile necesare.

Primarul Coman a explicat că în perioada 2012-2015, municipiul Fălticeni a primit peste 38 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la noul spital care au venit atât de la Ministerul Sănătăţii cât şi din alocări din Fondul de rezervă al Guvernului României.

El arată însă că istoria finanţării începe însă din anul 2011, când Ministerul Sănătăţii a alocat Fălticeniului suma de 20 de milioane de lei pentru demararea lucrărilor.

„Din această sumă, administraţia locală de atunci a cheltuit, în acel an, doar 1,8 milioane de lei. Din păcate, aceeaşi administraţie locală a ales să returneze bugetului de stat 95% din banii alocaţi, la sfârşitul anului 2011.

În anul 2012, când am preluat conducerea Primăriei Fălticeni, gradul de realizare a lucrărilor la noul spital era de 28%, şi a fost adus, după patru ani de finanţare, la 88,78%”, a declarat Coman.

arafat la spital falticeni 1Potrivit primarului, finanţarea din perioada 2012-2015 se prezintă astfel:

2012 – Au fost alocate 10 milioane de lei, de la Ministerul Sănătăţii. Sumele au fost cheltuite integral.

2013 – Au fost alocate 13 milioane de lei, de la Ministerul Sănătăţii (3 milioane de lei), şi din Fondul de rezervă al Guvernului României (10 milioane de lei). Sumele au fost cheltuite integral.

2014 – Au fost alocate 10 milioane de lei, de la Ministerul Sănătăţii (5 milioane de lei) şi din Fondul de rezervă al Guvernului României (5 milioane de lei). Au fost cheltuiţi 6 milioane de lei, iar restul de 4 milioane de lei au fost reportaţi cu aceeaşi destinaţie în bugetul local al municipiului Fălticeni pe anul 2015.

2015 – Au fost alocate 5 milioane de lei, de Ministerul Sănătăţii. Banii au fost cheltuiţi integral. S-au făcut cheltuieli, în sumă de 400.000 de lei, din fondurile reportate ale anului 2014. Astfel, la sfârşitul anului 2015, a fost reportată pentru anul 2016, cu aceeaşi destinaţie, suma de 3,4 milioane de lei.

Din fondurile alocate, au fost făcute plăţi după cum urmează:

Dirigenţie de şantier  SC BICOPI SRL – 13.956 de lei (contract semnat de fostul manager);

Dirigenţie de şantier SC ART EGO SRL – 57.714 de lei (contract semnat de fostul manager);

Servicii de asistenţă tehnică SC PROTEUS SRL – 314.389 de lei (contract semnat de fostul manager);

Inspecţia de Stat în Construcţii (cote ISC) – 252.254 de lei;

E.ON Energie – 255.309 de lei;

Expertiză tehnică securitate la incenidu (Ioan Alexandrescu) – 7.000 de lei;

Pentru contractul de lucrări derulat de asocierea de firme având ca lider SC GENERAL CONSTRUCT SA, s-a plătit suma de 34.707.169,11 lei (din total contract în valoare de 39.099.509 lei). Gradul de realizare a lucrărilor, pe contract, a fost de 88,78% la sfârşitul anului 2015.

„Urmare a modificării legislaţiei în domeniul situaţiilor de urgenţă şi a normelor de avizare în domeniul medical, au apărut lucrări suplimentare care au impus un nou contract de lucrări, contract aflat în acest moment în procedură de atribuire, valoarea cea mai mică ofertată fiind de 12,8 milioane de lei. Suma necesară pentru finalizarea spitalului este de aproximativ 14 milioane de lei”, a declarat Cătălin Coman.

El a mai arătat că din păcate, în anul 2016, după patru ani de finanţare, Guvernul României nu a alocat sume de bani pentru investiţia de la Fălticeni.

„Menţionez că am fost de trei ori în acest an la Ministerul Sănătăţii. Am discutat cu ministrul secretar de stat şi am verificat dacă documentaţia trimisă de noi la Ministerul Sănătăţii şi DSP Suceava este corect întocmită. Am adus argumente pentru continuarea finanţării şi aşteptăm reacţia firească a Guvernului României care s-a angajat public să finalizeze investiţiile aflate în stadiu înaintat de realizare. Sunt convins că 88,78% reprezintă un nivel de realizare a investiţiei suficient de mare şi în viziunea Guvernului, aşa cum au declarat şi oficialii Ministerului Sănătăţii”, a conchis Cătălin Coman. (N.B.)


Intră acum și în grupul de