Agent de vânzări sucevean trimis în judecată pentru că a delapidat peste 360.000 de lei


Intră acum și în grupul de

Un agent de vânzări a fost trimis în judecată pentru delapidare şi complicitate la evaziune fiscală după ce a furat mărfuri de la două firme sucevene unde lucra şi le vindea altor firme falsificând comenzi şi facturi.

lei romanesti

Parchetul Tribunalului Suceava a anunţat, luni, că l-a trimis în judecată pe Sebastian Lenţa, care a fost agent de vânzări din 2004 al unei firme care în 2013 a fost preluată de altă firmă şi s-a folosit de calitatea sa de agent de vânzări şi lua mărfuri de la societatea unde lucra şi le vindea altor firme care o vindeau fără factură.

Procurorii au stabilit că Lenţa primea o comandă de la una din societăţile comerciale evazioniste care era destinatar real al mărfurilor, comunica departamentului aprovizionare al firmelor unde era angajat comanda, însă o transmitea ca venind de la un alt client , care era destinatar fictiv al mărfurilor, ascunzând în acest fel destinatarul real al mărfurilor.

Comanda era preluată de asistentul manager şi transmisă furnizorilor. În comandă era arătat şi locul livrării mărfurilor cât şi numărul de telefon al lui Lenţa.

După ce furnizorii societăţilor unde lucra Lenţa încărcau mărfurile în mijloacele de transport auto, şoferii îl contactau telefonic pe agentul de vânzări care le spunea că a fost schimbat locul livrării mărfurilor şi îi dirija spre depozitele societăţilor comerciale evazioniste.

Aici marfa era descărcată, iar administratori firmelor îi dădeau lui Lenţa diverse sume de bani, iar ei nu-şi înregistrau marfa în contabilitate şi o vindeau mai departe fără documente fiscale.

Anchetatorii mai arată în rechizitori că după ce dispunea livrarea mărfurilor către un client complice, Sebastian Lenţa solicita emiterea facturilor către destinatarii fictivi.

După facturare, facturile erau luate de Lenţa care trebuia să le comunice clienţilor spre a fi confirmate, să le remită un exemplar lor, iar al doilea exemplar să-l predea la contabilitate, dar fie nu mai preda facturile la contabilitate fie le preda semnate şi ştampilate de societăţile pentru care făcuse comanda.

Din verificările efectuate s-a stabilit că pentru a obţine o ştampila pe facturile de marfă neconforme cu realitatea, Lenţa inducea în eroare pe clientul său, falsifica semnătura unor clienţi şi profitând de neatenţia lor ştampila acele facturi.

Ancheta a stabilit că agentul de vânzări a furat, în perioada noiembrie 2012 – iulie 2013, mărfuri ale firmelor unde lucra în valoare de 362.995,82 lei, pe care ulterior le-a comercializat către societăţi comerciale complice.

Pentru toate aceste operaţiuni Lenţa  nu e emitea vreun document justificativ cu care agenţii economici să poată evidenţia în contabilitate mărfurile respective cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale faţă de bugetul de stat.

În cauză s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului faţă de bunurile mobile si imobile aparţinând inculpatului Lenţa Sebastian, respectiv asupra unui autoturism şi a unui  apartament.(N.B.)


Intră acum și în grupul de