Adaptarea constructiei bugetare la celelalte tinte macroeconomice principalul obiectiv al rectificarii bugetare


Intră acum și în grupul de

Aflat la Suceava, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, sâmbata seara, ca obiectivul rectificarii bugetare, ce va avea loc luni, este de a adapta constructia bugetara la celelalte tinte macroeconomice.

Varujan Vosganian a spus într-o conferinta de presa ca propunerea facuta de MEF si acceptata de primul ministru a fost de a se opera o reducere a deficitului bugetar de la 2,7 la suta la 2,4 la suta. Acesta a precizat ca, în perioada urmatoare ministerul si-a luat angajamentul de a controla cheltuielile bugetare astfel încât lunile noiembrie si decembrie „sa nu se îndeparteze prea mult de celelalte luni ale anului”.

Ministrul Vosganian a precizat însa, ca va fi totusi  „o abatere în plus” deoarece au fost începute, în aceasta vara, mai multe obiective pentru care cheltuielile încep în lunile noiembrie si decembrie si ca, totodata, vor fi pornite programe privind fondurile structurale, în special la Ministerul Dezvoltarii, iar cheltuielile încep în aceasta perioada.

Ministrul Economiei si Finantelor a mai mentionat ca Guvernul este constient de responsabilitatile ce îi revin în lupta împotriva inflatiei, de actiunea de coordonare a cheltuielilor publice cu tinta de control a deficitului comercial.

Pe de alta parte, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a declarat nemultumit, sâmbata, la Falticeni, deoarece fondurile alocate diferitelor institutii publice nu sunt cheltuite constant pe tot parcursul anului, ajungându-se ca, în ultimele luni ale unui an, sa se cheltuiasca de trei ori mai mult decât media lunilor precedente. În discutiile cu reprezentantii administratiei locale din Falticeni, premierul a spus ca exista fonduri, dar ca nu exista totdeauna capacitate administrativa de a cheltui banii. 


Intră acum și în grupul de