Conductele de gaze naturale construite prin proiectul „Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene” preluate de Transgaz


Intră acum și în grupul de

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian a anuntat sâmbata, la Suceava, ca Transgaz va prelua, fara plata, reteaua de gaze naturale construita pâna în prezent în judetul Suceava prin proiectul „Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene”. Acesta a precizat într-o conferinta de presa ca au fost stabilite principalele proiecte de investitii ale Transgaz pe acest an si pe primul semestru al anului viitor si ele au ca obiectiv zonele de extremitate unde exista deficiente, fie la nivelul presiunii, fie la nivelul retelei de gaze naturale.

Varujan Vosganian a mentionat ca printre aceste proiecte se afla Giurgiu, care saptamâna viitoare va fi legat la reteaua de gaze naturale, zona Dobrogea de sud pe traseul Negru Voda- Mangalia- Constanta, din care e finalizat tronsonul Negru Voda –Mangalia, prelungirea conductei Iasi-Tg.Frumos-Hârlau, pe tronsonul Hârlau-Botosani-Dorohoi-Siret, lucrarile fiind începute la 1 octombrie si urmeaza sa fie finalizate în vara anului 2008, tronsonul nord vestic de la Oradea si nordul Clujului, si tronsonul Suceava-Gura Humorului-Cîmpulung Moldovenesc lucrare care a fost întârziata datorita unor chestiuni de natura financiara.

Potrivit ministrului Finantelor investitia este una considerabila fiind situata între 15 si 20 de milioane de euro.

Transzgaz a transmis Consiliului Judetean Suceava decizia de a se prelua aceasta investitie urmând ca CJ Suceava sa gaseasca pentru banii împrumutati, alte destinatii.

Proiectul “Suceava- utilitati si mediu la standarde europene” prevede constructia unei conducte de transport a gazelor naturale pe o lungime de 480 de kilometri, fiind realizata deja o mare parte din aceasta, precum si constructia a sapte centrale termice de cogenerare moderne, ecologice si retele de termoficare în toate municipiile si orasele judetului Suceava.

Pentru realizarea investitiilor Consiliul Judetean Suceava a obtinut un credit cu garantii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finantatorul fiind Deutche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioada de gratie de cinci ani, cu o dobânda de 3,975% la care se adauga rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.
 

Ministrul Finantelor a afirmat ca, pâna la începutul lui 2009 cei de la Transgaz vor termina aceasta investitie si vor fi solutionate punctual, unele probleme, cum este cea de la Câmpulung Moldovenesc unde centrala termica de cogenerare nu poate folosi gazul natural pentru producerea agentului termic din cauza ca nu este desemnat un operator de gaz.

Cât priveste operatiunea de preluare a retelei de gaze naturale construita prin proiectul „Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene”, ministrul Vosganian a afirmat ca se va face preluând indicatorii acestui proiect, fiind facuta si o evaluare a stadiului lucrarilor.


Intră acum și în grupul de