Arme, unelte si podoabe de pe vremea tracilor vor fi expuse la Muzeul de Istorie


Intră acum și în grupul de

Muzeul de Istorie a Complexului Muzeal „Bucovina” Suceava va fi gazda expozitiei cu genericul „Comorile tracilor”. Potrivit sefului CMB Suceava, Emil Ursu, evenimentul pune în valoare impresionante parti din tezaurul arheologic pre si protoistoric din câteva mari muzee ale tarii.  

În organizarea acestei expozitii, CMB Suceava are ca parteneri Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Complexul Muzeal National „Moldova” din Iasi, Muzeul Unirii din Alba Iulia, Muzeul „Ioan Raica” din Sebes, Muzeul „Iulian Antonescu” din Bacau, Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” din Vaslui si Muzeul de Istorie din Botosani.  
Vor fi expuse cca. 300 de piese, arme, unelte si podoabe, între ele aflându-se, în reproducere, tezaurul de obiecte de aur de la Racatau (Bacau).
Dintre piesele care apartin muzeului sucevean, vor puntea fi vazute o spada hallstattiana, topoare de lupta cu disc si spin, seceri din depozitul de bronzuri de la Todiresti, precum si depozitul de obiecte de podoaba, de la sfârsitul epocii bronzului, descoperit cu prilejul sapaturilor arheologice de la Curtea Domneasca din Suceava.  
Interesant este faptul ca vor putea fi admirate arme asemanatoare celor din razboiul troian (sec. XII î.e.n), obiectele expuse fiind contemporane cu domnia faraonului Ramses al II-lea în Egipt (1304-1237 î.e.n), a lui Hammurabi în Mesopotamia (1792-1749 î.e.n), sau cu scrierea „Psalmilor” lui David (cca. 1000 î.e.n).  


Intră acum și în grupul de