Consiliul Judetean bun de plata…TVA in proiectul „Suceava- Utilitati si Mediu la standarde europene”


Intră acum și în grupul de

Consiliul Judetean Suceava nu va putea fi exonerat de plata a peste 25 de milioane de lei reprezentând TVA pentru lucrarile efectuate în cadrul proiectului de introducere a utilitatilor în mai multe localitati din judet. Afirmatia a fost facuta, la Suceava, de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

„Directivele europene interzic exonerari de la acest sistem din partea administratiilor publice, nefiind platitoare de TVA”, a explicat Varujan Vosganian. Acesta a precizat ca CJ Suceava nu poate sa-si deduca TVA si, în consecinta, acesta trebuie platit. „E pacat, pentru ca banii acestia puteau fi folositi în alta parte. Din pacate nu putem exonera Consiliul Judetean de la plata acestor bani, deci nu putem raspunde pozitiv solicitarii CJ”, a mai spus ministrul Vosganian.  

Proiectul “Suceava- utilitati si mediu la standarde europene” prevede constructia unei conducte de transport a gazelor naturale pe o lungime de 480 de kilometri, fiind realizata deja o mare parte din aceasta, precum si constructia a sapte centrale termice de cogenerare moderne, ecologice si retele de termoficare în toate municipiile si orasele judetului Suceava. Pentru realizarea investitiilor Consiliul Judetean Suceava a obtinut un credit cu garantii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finantatorul fiind Deutche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioada de gratie de cinci ani, cu o dobânda de 3,975% la care se adauga rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5 %.

În ultima perioada, reprezentantii administratiei judetene sucevene au solicitat sprijinul MEF pentru deblocarea acestei situatii, considerând ca aceasta a fost determinata, în cea mai mare parte, ca urmare a faptului ca proiectul CJ Suceava este unicat în România, institutiile statului din domeniul financiar nereusind în ultimii doi ani sa clarifice, în termenele prevazute de lege, decontarile de TVA, pe care Bucovina Ecotermgaz SA Suceava (societate ce implementeaza proiectul si are ca actionari Consiliul Judetean si mai multe Consilii Locale) le-a solicitat în urma activitatii desfasurate.

Potrivit CJ Suceava acesta este cel mai mare proiect al unei administratii publice judetene din România, în valoare de 86,3 milioane euro, garantat de Guvernul României care se adreseaza unui numar de 450.000 de locuitori din judet, prin introducerea gazului metan în 63 de localitati si reabilitarea sistemului de producere, transport si distributie a agentului termic în principalele localitati urbane. Conducerea CJ Suceava a acuzat, în iulie,  DGFP Suceava ca a stopat cel mai mare proiect public, „Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene”, dupa ce a blocat conturile societatii care administreaza întregul program, Ecotermgaz Bucovina, si ca refuza sa restituie TVA firmei Ecotermgaz în suma totala de aproape 300 de miliarde de lei vechi si chiar a stabilit penalitati de întârziere de 11,5 miliarde de lei vechi. 


Intră acum și în grupul de