Fotbal, Preliminarii Euro 2008 : Euro-relaxare!


Intră acum și în grupul de

Bulgaria – România 1 – 0

Victor Piturca a fost înfrânt pentru a doua oara în cariera sa de selectioner, într-un meci oficial disputat în deplasare. Prima oara a fost rapus de Olanda, iar sâmbata seara a pierdut si în fata Bulgariei, scor 0-1, consemnând totodata si prima înfrângere în actuala campanie de calificare pentru Euro 2008.

Vecinii nostri de la sud afirmau, înaintea partidei de la Sofia, ca sunt cea mai buna echipa din grupa G, desi se aflau pe locul trei si foarte aproape de eliminare. Sâmbata seara, „tricolorii” le-au dat apa la moara, pierzând toate punctele întâlnirii directe si sansa de a obtine prima victorie în fata Bulgariei dupa 18 ani.

Lipsa unor titulari – în frunte cu Adrian Mutu –, relaxarea, dar si ghinionul au facut ca România sa nu obtina decât un punct în fata Bulgariei în grupa G, cel din partida tur de la Constanta. La Sofia, determinarea gazdelor s-a vazut înca din primele minute ale partidei, când acestea au pornit asaltul spre poarta lui Lobont. Martin Petrov a prins pe picior gresit apararea noastra, în minutul 6, si a centrat, de pe partea stânga, perfect pentru lovitura de cap al lui Dimitrov.

Lobont a ramas fara replica, la fel si putinii spectatori români din tribuna, care mai apoi aveau sa continue „show-ul” început pe drum, când au agresat reprezentantii mass-media din România. În tribuna s-au multumit sa aprinda fumigene si sa le arunce spre peluza ocupata de fanii bulgari, însa au primit si ei replica jandarmilor, care au intervenit în forta pe stadionul “Vasil Levski” si i-au lovit pe huligani cu bastoanele.

Pe teren, România a cautat în restul de 84 de minute macar golul egalizator. Daniel Niculae a avut trei mari ocazii la poarta lui Ivankov, doua în prima repriza si un sut insuficient de bine plasat în repriza secunda. Cea mai mare ocazie i-a apartinut însa lui Nicolita, în minutul 17, care a avut sansa sa egaleze dupa o faza similara cu cea din care bulgarii au deschis scorul. Pasa primita nu a fost însa atât de precisa ca cea a bulgarilor, iar sutul stelistului a fost de asemenea slab si retinut cu încredere de Ivankov.

Au evoluat echipele:

Bulgaria: Ivankov – Milanov, Tomasic, Tunchev, Zanev – Gheorghiev, S. Petrov, Iovov (Telkiski, 83), M. Petrov (Lazarov, 90) – Dimitrov, Berbatov. Antrenor: Dimitar Penev.

România: Lobont – Ogararu, Goian, Tamas (Cocis, 58), Rat – Codrea (Trica, 82), Ov. Petre, Chivu – Nicolita, D. Niculae – Mazilu (Marica, 65). Antrenor: Victor Piturca.

Piturca, foarte afectat de rezultat. „Tricolorii”, nu prea  

Victor Piturca s-a declarat extrem de suparat dupa partida pierduta la Sofia, în fata nationalei Bulgariei. Selectionerul a mai tinut sa precizeze ca esecul din fata vecinilor nostri de la sud de Dunare nu este nici primul, dar nici ultimul al „tricolorilor”, tragând un binevenit semnal de alarma.

„Este o înfrângere dureroasa. Felicitari pentru echipa bulgara. Se pare ca baietii nu au trecut peste momentul calificarii. Am ratat mult si atunci când nu înscrii, nici nu poti sa speri la mai mult. Orice meci trebuie tratat foarte serios, chiar si unul amical. Asta a fost momentul pe care l-am prins astazi. Am avut si ghinion. Daca am fi marcat, probabil altul ar fi fost rezultatul. E normal sa fiu suparat. Suntem pe primul loc, dar putem sa pierdem locul întâi daca nu învingem Albania. Trebuia sa vina si acest moment. Vor mai veni si înfrângeri”, a declarat Victor Piturca.

Chivu: „Vom juca la fel si cu Albania”

În timp ce selectionerul si-a declarat supararea fata de jocul cu Bulgaria, Cristi Chivu a tinut sa precizeze ca prestatia „tricolorilor” nu a fost una slaba, considerând rezultatul unul deloc just. „Tinând cont de faptul ca ne-am creat destul de multe ocazii si ei si-au creat doua ocazii, rezultatul nu e corect, dar asta e fotbalul. Ni s-a întâmplat si noua acest lucru. Am luat gol destul de repede pe o neatentie, dar am avut timp destul sa întoarcem rezultatul. Nu am reusit, dar asta e fotbalul. A fost si putina relaxare dupa o campanie de calificare lunga. Vom juca la fel si cu Albania, miercuri”, a declarat Chivu.

Daniel Niculae e multumit de joc
Lider la capitolul ratari, Daniel Niculae a tinut sa precizeze ca rezultatul nu este unul corect. Fostul idol din Giulesti a declarat ca echipa nationala a reusit un meci bun, în ciuda înfrângerii suferite la Sofia. „Stiam ca patru puncte în cele doua meciuri ne-ar fi plasat în urna capilor de serie. Important este ca nationala României a jucat bine. Am fost destul de concentrati, dar am primit un gol rapid si apoi n-au mai avut nimic. Am reusit o partida cât de cât buna si nu meritam sa pierdem. Nici selectionerul, nici noi nu suntem multumiti, dar important este ca noi suntem la un turneu final, iar ei nu sunt”, a punctat vârful lui AJ Auxerre.

Goian: „Nea Piti ne-a certat la vestiar”

Cel mai afectat de rezultat din rândul jucatorilor a fost fara doar si poate suceveanul Dorin Goian. Sufletistul fundas al Stelei a recunoscut ca el si colegii sai nu au intrat concentrati 100% pe teren: „Meriam macar un egal dupa aspectul jocului. Cred ca azi am ratat cele mai multe ocazii. Probabil s-a simtit putin ca eram deja calificati. Am intrat putin deconcentrati. Nea Piti ne-a certat la vestiar. Trebuie sa câstigam meciul cu Albania pentru a ne multumi fanii care vor fi pe stadion”, a declarat Goe.

Olanda – Luxemburg           1 – 0 

Bulgarii râd cu un ochi, dar cu altul plâng. Desi ar fi avut nevoie de o minune, sud-dunarenii au pierdut calificarea la Europene si din punct de vedere matematic, în favoarea Olandei. Batavii au câstigat foarte greu cu Luxemburg, scor 1-0, în fata propriilor fani, alaturându-se „tricolorilor” la Europenele de anul viitor.

Singurul gol al partidei a fost realizat cu doua minute înainte de pauza, de catre atacantul lui Feyenoord, Danny Koevermans, care si-a trecut astfel în palmares primul sa reusita pentru „Portocala Mecanica”, cu o deviere în urma unei centrari de pe partea stânga venita de la Sneijder. Olandezii au continuat sa atace si în partea secunda, însa au tremurat serios pe final, când Luxemburg a ratat doua ocazii monumentale, scorul ramânând 1-0. La sfârsit, elevii lui Van Basten au „sarbatorit” calificarea în fluieraturile si în huiduielile fanilor care au umplut stadionul pâna la refuz.

În celalalt meci al Grupei G, albanezii si-au continuat seria de meciuri bune, câstigând cu scorul de 4-2 la Minsk, în fata Belarusului.

Clasament

1.         România        11        8          2          1          20-6    26p

2.         Olanda           11        8          2          1          13-3    26p

3.       Bulgaria         11      6        4        1        16-7   22p

4.       Albania          11      2        5        4        11-12  11p

5.       Slovenia        11      3        2        6        9-13   11p

6.       Belarus          11      3        1        7        15-22  10p

7.       Luxemburg     12      1        0        11      2-23   3p

Ultimele meciuri (miercuri, 21 noiembrie): Belarus-Olanda, România-Albania, Slovenia-Bulgaria.

Grupa A

Polonia se va alatura elitei fotbalului de pe „Batrânul Continent” în vara anului viitor, în Austria si Elvetia, obtinând sâmbata prima calificare la un turneu final de campionat european.

Eroul serii magice de la Varsovia se numeste Euzebiusz Smolarek, acesta marcând ambele goluri ale partidei cu Belgia.

Tot în Grupa A, întâlnirea dintre Serbia si Kazahstan, partida ce trebuia sa se desfasoare sâmbata seara, s-a amânat din cauza ninsorii abundente ce a cazut la Belgrad.

Azerbaijan a plecat învinsa de la Helsinki, Finlanda câstigând pe final, dramatic, cu scorul de 2-1, dupa ce oaspetii au condus cu 1?0 pret de o ora. Într-un meci disputat la Leiria, Portugalia si-a asigurat în procent de 99% calificarea la Europene, învingând nationala Armeniei cu 1-0, unicul gol al întâlnii fiind marcat de Hugo Almeida, în minutul 42.

Clasament

1.         Polonia           13        8          3          2          22-10 27p

2.         Portugalia      13        7          5          1          24-10 26p

3.       Finlanda        13      6        5        2        13-7   23p

4.       Serbia           12      5        5        2        19-9   20p

5.       Belgia  13      4        3        6        13-16  15p

6.       Armenia         11      2        3        6        4-12   9p

7.       Kazahstan      12      1        4        7        10-20  7p

8.       Azerbaidjan    11      1        2        8        6-27   5p

Ultimele meciuri (miercuri, 21 noiembrie): Azerbaijan-Belgia, Serbia-Polonia, Portugalia-Finlanda, Armenia-Kazahstan.

Grupa B

Drama a luat final în Grupa B. În urma cu doua etape, scotienii erau mari favoriti, italienii si francezii urmând a se lupta pentru pozitia a doua calificanta. Din pacate pentru ei, britanicii au pierdut cu Lituania si, sâmbata, în fata „macaronarilor”, fiind matematic eliminati. De partea cealalta, finalistele ultimei editii a Cupei Mondiale au obtinut biletele spre Euro, nemaiavând emotii în vederea ultimelor partide, de miercuri.

Partida de pe Hampden Park din Glasgow a reprezentat, ea însasi, o adevarata drama. Peninsularii au deschis scorul dupa doar 69 de secunde, prin Luca Toni, care a punctat printr-un sut din sase metri. Italienii au fost la un pas de a-si mari avantajul, însa golul lui Antonio Di Natale, din minutul 48, a fost anulat. De partea cealalta, scotienii au reusit egalarea în minutul 65, prin Barry Ferguson.

Egalul nu ar fi fost deloc un semiesec pentru gazde, mentinându?le cu sanse reale în lupta pentru calificare. Total surprinzator, scotienii, renumiti pentru zgârcenia lor, s-au aruncat în atac pentru a lua toate cele trei puncte. Ocaziile în fotbal se razbuna, mai ales daca e vorba de italieni. Spre disperarea lor, elevii lui McLeish au primit înca un gol în chiar minutele de prelungire ale partidei. Luca Toni a obtinut o lovitura libera, Pirlo a executat, iar veteranul Panucci a marcat cu o lovitura de cap, calificându-si echipa la Euro.

În alta partida disputata sâmbata în aceeasi grupa B, Lituania a trecut, în fata propriilor fani, cu scorul de 2-0 de nationala Ucrainei. Golurile au fost marcate de Savenas si Danilevicius, în minutele 40 si 67.

Clasament

1.         Italia               11        8          2          1          19-8    26p

2.         Franta            11        8          1          2          23-3    25p

3.       Scotia           12      8        0        4        21-12  24p

4.       Ucraina         11      5        1        5        16-14  16p

5.       Lituania         11      4        1        6        9-13   13p

6.       Georgia         11      3        1        7        16-17  10p

7.       Feroe            11      0        0        11      3-40   0p

Ultimele meciuri (miercuri, 21 noiembrie): Italia-Feroe, Georgia-Lituania, Ucraina-Franta.

Grupa C

Turcia este foarte aproape de turneul final al Campionatului European de anul viitor. Nationala din Tara Semilunei a reusit o victorie cruciala, 2-1, la Oslo, în fata unei Norvegii pentru care Europenele s-au îndepartat considerabil.

Golul victoriei turcilor a fost marcat de Nihat în minutul 60 si fostii medaliati cu bronz la Mondialul din 2002 sunt foarte aproape de revenirea la un turneu final, având un punct în fata învinsilor lor de sâmbata. În ultima etapa a grupei C, Turcia întâlneste pe teren propriu Bosnia, în timp ce Norvegia se deplaseaza în Malta.

În alta partida din Grupa C, Moldova a umilit Ungaria, la Chisinau, cu scorul de 3-0, iar Grecia si-a asigurat calificarea teoretica la Europene, zdrobind Malta, cu scorul de 5-0.

Clasament

1.         Grecia             11        9          1          1          23-9    28p

2.         Turcia             11        6          3          2          24-11 21p

3.       Norvegia        11      6        2        3        23-10  20p

4.       Bosnia           11      4        1        6        16-21  13p

5.       Moldova        12      3        3        6        12-19  12p

6.       Ungaria         11      4        0        7        10-20  12p

7.       Malta            11      1        2        8        9-27   5p

Ultimele meciuri (miercuri, 21 noiembrie): Malta-Norvegia, Turcia-Bosnia, Ungaria-Grecia.

Grupa D

Deja calificate la turneul final al Campionatului European, echipele nationale ale Germaniei si Cehiei si-au continuat seria de victorii în Grupa D a preliminariilor, surclasând reprezentativele Ciprului si respectiv Slovaciei.

Pe AWD-Arena din Hanovra, nemtii au oferit un adevarat recital, zdrobind nationala Ciprului cu scorul de 4-0.

Meciul Cehiei cu Slovacia a avut mai mult o miza istorica. Protagonistele „Divortului de Catifea” au oferit un spectacol pe cinste la Praga. Partida a fost câstigata de gazde, cu scorul de 3-1, prin golurile marcate de Zdenek Grygera, Marek Kulic si Tomas Rosicky.

Într-un alt meci al grupei, un alt duel istoric, Tara Galilor si Irlanda au remizat, scor 2-2, la Belfast. 

Clasament

1.         Cehia              10        7          2          1          22-4    23p

2.         Germania       10        7          2          1          31-7    23p

3.       Irlanda 10      4        4        3        15-12  16p

4.       Cipru             10      4        2        4        17-18  14p

5.       Tara Galilor    10      4        1        5        16-17  13p

6.       Slovacia        10      4        1        5        27-20  13p

7.       San Marino     11      0        0        11      2-52   0p

Ultimele meciuri (miercuri, 21 noiembrie): Cipru-Cehia,

Germania-Tara Galilor, San Marino-Slovacia.

Grupa E

În pofida pesimismului exagerat aratat de presa din Anglia – tabloidele britanice si-au plâns de mila pret de trei saptamâni –, nationala Albionului a reusit improbabilul: si-a asigurat, în mare parte, biletele pentru turneul final al Campionatului European.

Pentru englezi, totul se reducea la partida de sâmbata, dintre Israel si Rusia. Daca ar fi învins, ex-sovieticii erau ca si calificati la Europene. Daca nu, nu. Din fericire pentru McClaren & Co, a fost varianta a doua. Complet surprinzator, gazdele au început la Tel Aviv în forta si, dupa doar zece minute de joc, au deschis scorul prin Barda, care l-a lobat frumos pe Gabulov. Realizând situatia în care sunt, rusii au preluat initiativa si au atacat în valuri. Cu toate acestea, golul egalizator a venit de-abia dupa o ora de joc, când Bilialetdinov, aflat la primul gol pentru nationala sa, a prins sut din zece metri, dupa o actiune colectiva de toata frumusetea.

Momentul psihologic al partidei si, din câte se pare, al întregii campanii de calificare, s-a consemnat în minutul 90: Ramas singur cu portarul advers, Sicev a sutat în forta, însa balonul a lovit, spre disperarea ex-sovieticilor, bara. Si, ca „meniul” sa fie complet, Israel a dat lovitura finala în prelungirile partidei, Golan fructificând un contraatac purtat în doi.

Tot în Grupa E, în Macedonia, echipa tarii gazda a produs o alta mare surpriza, învingând nationala Croatiei cu scorul de 2-0. Tot sâmbata, Estonia a învins în deplasare pe Andora cu acelasi scor.

Clasament

1.         Croatia           11        8          2          1          25-6    26p

2.         Anglia             11        7          2          2          22-4    23p

3.       Rusia             11      6        3        2        17-7   21p

4.       Israel            11      6        2        3        19-12  20p

5.       Macedonia     11      4        2        5        12-11  14p

6.       Estonia          12      2        1        9        5-21   7p

7.       Andorra         11      0        0        11      2-41   0p

Ultimele meciuri (miercuri, 21 noiembrie): Anglia-Croatia, Israel-Macedonia, Andorra-Rusia.

Grupa F

Într-o grupa cu trei reprezentative nordice, Spania a reusit sa se califice la Euro 2008, în pofida unui start de campanie deloc promitator. Sâmbata seara, ibericii au umilit nationala Suediei, obtinând totodata mult doritele bilete catre Austria si Elvetia.

În fata unui Santiago Bernabeu plin pâna la refuz, elevii lui Luis Aragones au început în forta, deschizând scorul dupa doar un sfert de ora de la start, prin voleul lui Joan Capdevila. Cu cinci minute înainte de pauza, gazdele si-au dublat avantajul, Andres Iniesta trimitând în gol centrarea aceluiasi Capdevila. Scorul final, 3-0, a fost stabilit în minutul 65, de catre Sergio Ramos, „galacticul” marcând din voleu la o bâlbâiala din careul suedez.

În alte partide din Grupa F, Irlanda de Nord a produs o noua surpriza, învingând pe teren propriu nationala Danemarcei cu scorul de 2-1, în timp ce Letonia a trecut de Liechtenstein cu 4-1.

Clasament

1.         Spania                        11        8          1          2          22-8    25p

2.         Suedia                        11        7          2          2          21-8    23p

3.       Irlanda de Nord         11      6        2        3        17-13  20p

4.       Danemarca               11      5        2        4        18-11  17p

5.       Letonia                    11      4        0        7        14-15  12p

6.       Islanda                    11      2        2        7        10-24  8p

7.       Liechtenstein            12      2        1        9        9-32   7p

Ultimele meciuri (miercuri, 21 noiembrie): Spania-Irlanda de  Nord, Danemarca-Islanda, Suedia-Letonia.


Intră acum și în grupul de