Ministrul Adomnitei i-a asigurat pe profesorii dorneni ca salariile vor creste


Intră acum și în grupul de

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei a asigurat cadrele didactice din Vatra Dornei ca, anul viitor cresterea salariala va fi de 100 la suta, comparativ cu anul de referinta 2004.

Ministrul Adomnitei, prezent la sfârsitul saptamânii trecute la Vatra Dornei, a afirmat ca asa cum Guvernul si-a respectat promisiunea de a creste salariile pâna în 2007, asa se va întâmpla si în cursul anului 2008, argumentând cu faptul ca, din 2004 pâna în 2007, Guvernul condus de premierul Calin Popescu-Tariceanu a majorat veniturile cadrelor didactice de trei ori mai mult, astfel: 101,8% pentru conferentiari, lectori asistenti preparatori, cu 50,6% pentru profesori universitari, cu 89% pentru cadrele didactice cu grad I si cu 79,2% pentru alte categorii de personal.

„Stiu ca salariile reprezinta o motivatie foarte importanta pentru dumneavoastra si nici eu, nici Guvernul pe care-l reprezint, nu suntem imuni la aceasta necesitate. Vom face toate eforturile în acest sens, iar negocierile cu sindicatele vor avea loc cât de curând”, a spus ministrul Adomnitei.

La întâlnirea din Vatra Dornei, ministrul Cristian Adomnitei le-a explicat celor prezenti ca descentralizarea sistemului de învatamânt, preconizata în noul proiect de legi ale educatiei, va determina un plus de valoare atât pentru elevi, cât si pentru cadrele didactice. Printre pasii care vor sta la baza descentralizarii sunt finantarea pe elev, schimbarea structurii anilor preuniversitari obligatorii – de la clasa pregatitoare, pâna la clasa a IX-a, de gimnaziu , schimbarea sistemului de admitere si evaluare a elevilor, încurajarea educatiei timpurii. 

Ministrul Educatiei a mai facut un apel catre cadrele didactice prezente sa aiba grija de propria scoala, de banii primiti de la MECT, care trebuie folositi, altfel ei vor fi retrasi, iar perdantii vor fi copiii.

„Vreau sa facem din scoala un loc atât de atragator – prin conditiile de cazare, clase, materiale didactice si pregatirea resursei umane – încât atât copiii, cât si parintii lor sa înteleaga cât de important e sa se educe. Cele mai multe cazuri de abandon se înregistreaza la sfârsitul clasei a VIII – a. Sunt mai multe cauze – saracia, faptul ca parintii nu mai au cum sa-i întretina si-i trimit la munca sau pentru ca elevul pica examenele. De aceea, vreau sa facem campusuri, de aceea le dam bani prin programul «Bani de liceu», de aceea schimbam sistemul de intrare la liceu.Prevenirea abandonului scolar, în aceste conditii, nu mai este doar responsabilitatea parintelui, ci a noastra – a mea, a dvs., a societatii în general. Daca un copil de7 ani nu vine la scoala, atunci vina este exclusiv a noastra, a tuturor, pentru ca nu facem eforturi suficiente sa-l ajutam”, a precizat ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei.


Intră acum și în grupul de