Fotbal : Surprizele si deceptiile campionatelor „Batranului continent”


Intră acum și în grupul de

Începutul bun al lui Manchester City, surprinzatorul joc al „cenusaresei” Nancy, forma de vis aratata de Adi Mutu si a lui Fiorentina, dar si criza prin care trece Valencia, neputinta lui AC Milan de a câstiga pe San Siro sau apatia din jocul Stelei noastre. Acestea sunt doar putine dintre ingredientele campionatelor puternice ale Europei, editia 2007/2008.

Desi sezonul este departe de a se sfârsi si de a-si numi câstigatorii si perdantii, „Batrânul continent” este plin de surprize, de iluzii, dar si de foarte multe deziluzii. Dupa o pauza în care s-au stabilit participantele la Euro 2008, iata o sinteza a începuturilor de sezon din cele mai tari campionate europene.

Anglia – Premier League

Surprize: Considerata de multi fara sperante dupa plecarea starului Therry Henry, Arsenal a dezamagit. Nu însa pe fani, ci pe cei care cântau deja prohodul gruparii londoneze. Cu un lot parca mai tânar ca niciodata si cu un Arsene Wenger extrem de iscusit, adversara Stelei din grupele Ligii Campionilor a facut legea pe toate fronturile, fiind, în acest moment, liderul din Premier League si singura echipa a Europei care nu a simtit gustul amar al înfrângerii în acest sezon, în niciuna dintre cele patru competitii în care este angrenata. Alte surprize: Manchester City (locul 3), Portsmouth (locul 6).

Deceptii: Forma slaba prin care a trecut Tottenham l-a costat pe Martin Jol slujba. Tehnicianul olandez a fost demis într-un final si înlocuit cu spaniolul Juande Ramos. Meciul de debut al ibericului – o înfrângere. Urmarea – tabloidul Daily Mail a titrat a doua zi: „Bine ai venit, Juande! Si da, într-adevar, chiar este asa de nasol!”. Locul ocupat în acest moment, al 14-lea, nu reprezinta un motiv de mândrie. Alte deceptii: Bolton (locul 18), Middlesbrough (locul 17).  

Italia – Serie A

Surprize: Cine ar fi putut crede, dupa umilinta din chiar prima etapa – 0-5 cu Napoli –, ca Udinese va reveni si va urca pâna pe locul al treilea în campionatul italian?! Dupa ce sezoanele trecute s-a luptat cu retrograrea, gruparea friulana se anunta pe departe a fi marea surpriza a acestui sezon din Serie A. Alte surprize: Fiorentina (locul 2), Atalanta (locul 6).

Deceptii: Cine spune ca AC Milan se descurca de minune în Liga Campionilor are perfecta dreptate. Din pacate pentru fanii „diavolilor”, gruparea antrenata de Carlo Ancelotti are o mica mare problema: nu prea stie sa câstige pe teren propriu în campionat. Cu doar 14 puncte obtinute în 11 etape, echipa lui Kaka si Seedorf ocupa doar pozitia a zecea. Alte deceptii: Lazio (locul 15), Empoli (locul 18).  

Spania – Primera Division

Surprize: Dupa un sezon în forta, în care a prins loc de Liga Campionilor – competitie în care a ajuns în semifinale – si unul slab, în care s-a luptat cu retrogradarea, Villareal functioneaza din câte se pare pe principiul „unu da, unu ba”. „Submarinul galben” este într-o forma de zile mari, ocupând, în acest moment, locul al doilea în Primera, cu trei puncte mai mult decât Barcelona, si la doar o lungime de unda de campioana si lidera Real Madrid. Alte surprize: Espanyol (locul 5), Racing Santander (locul 7).

Deceptii: Aflata pe primul loc în clasamentul mondial al cluburilor si detinatoare a ultimelor doua Cupe UEFA, FC Sevilla se anunta una dintre cele mai serioase candidate la titlu în acest sezon. Din pacate pentru andaluzi, a fost taman pe dos, adversarii Stelei din Liga începând de-a dreptul dezastruos, cu patru înfrângeri din primele sase partide. Paradoxal, plecarea lui Juande Ramos avea sa îi revitalizeze, sevillenii învingând liderul Real Madrid cu 2-0 si situându-se, actualmente, pe pozitia a 10-a. Alte deceptii: Valencia (locul 4), Deportivo (locul 17).  

Germania – Bundesliga

Surprize: Cea mai placuta surpriza a Germaniei este Karlsruhe. Daca anii trecuti, dupa faliment, se lupta prin „mlastinile” celui de-al treilea esalon, gruparea de pe Wildparkstadion se afla pe un incredibil loc patru, în chiar primul an de la revenirea în Bundesliga. Aflata la doar cinci puncte de liderul Bayern, poate face senzatia în acest sezon, repetând figura facuta de Kaiserslautern în urma cu mai multi ani – câstigarea titlului din postura de nou-promovata. Alte surprize: Hamburg (locul 3), Hannover 96 (locul 6).

Deceptii: Noua echipa a lui Ciprian Marica întareste regula nescrisa din Bundesliga conform careia detinatoarea trofeului are un sezon imediat urmator dezastruos. VfB Stuttgart a reusit adevarate minuni anul trecut, câstigând în ultima etapa campionatul. Anul acesta, însa, gruparea svaba nu s-a regasit si, în ciuda unei victorii în fata lui Bayern, ocupa doar pozitia a noua, cu 19 puncte din 13 partide, Alte deceptii: Schalke 04 (locul 7), Nurnberg (locul 16).  

Franta – Ligue 1

Surprize: Fara doar si poate, surpriza cea mai mare din Hexagon si din întreaga Europa este Nancy. Fiind singura echipa a continentului care nu are buget de transferuri, fosta grupare a lui Platini si Arsene Wenger ocupa locul al doilea în Franta, la doar trei puncte – si cu un meci mai putin – decât „eterna” campioana Lyon. Alte surprize: Le Mans (locul 5), Valenciennes (locul 6).

Deceptii: Anii trec si PSG nu îsi revine, transformându-se, treptat-treptat, într-o simpla umbra a echipei de acum mai bine de un deceniu. Din cel de a câstiga trofeul, obiectivul gruparii pariziene s-a transformat în acela de a nu retrograda. Locul 13 ocupat în acest moment este unul generator de sperante în acest sens. Alte deceptii: AJ Auxerre (locul 18), RC Lens (locul 15). 


Intră acum și în grupul de