Actiuni dedicate Zilei Nationale initiate de studentii moldoveni


Intră acum și în grupul de

Dorind sa arate ca sunt români, studentii moldoveni din cadrul Universitatii „Stefan cel Mare” Suceava au luat initiativa de a organizeaza sâmbata, o dezbatere cu tema „1 Decembrie – Ziua nationala a tuturor românilor”. Organizati în Grupul de Initiativa al Românilor din Basarabia, a carui presedinte este studentul Petru Ciolpan, asociatia ce a fost înfiintata toamna aceasta are peste 100 de membri. Petru Ciolpan a declarat miercuri, într-o conferinta de presa ca initiativei s-au alaturat si studentii din Ucraina dar si cei din Italia, Portugalia, Spania aflati în mobilitate de studiu la universitatea suceveana.  

La manifestarea de sâmbata, dupa prezentarea istorica a evenimentului vor avea loc o serie de dezbateri despre Relatiile actuale dintre Republica Moldova si România, Oportunitatile tinerilor basarabeni în România, Republica Moldova în UE vis sau realitate?

Petru Ciolpan a precizat ca va fi prezentat Grupul ca si organizatie si se va discuta despre problemele curente ale studentilor aflati la studiu în România. Aici Petru Ciolpan a facut referire la cuantumul bursei care nu a mai fost actualizat de 15 ani, aceasta fiind doare de 50 dolari pentru studenti si 40 dolari pentru elevi. O alta problema subliniata de presedintele Grupului de Initiativa al Românilor din Basarabia este cea a vizelor pentru România. „Chiar daca s-a spus ca studentii sunt o prioritate în acordarea vizelor, realitatea este alta deoarece dureaza si câte o saptamâna pâna acestia primesc vizele. Daca pentru noi, studentii mai vechi, este mai usor deoarece avem vize de sedere pe perioada îndelungata, pentru cei noi este o problema.

Potrivit lui Petru Ciolpan, în judetul Suceava studiaza aproximativ 350 de basarabeni dintre care 170 sunt studenti ai Universitatii „Stefan cel Mare” restul fiind elevi scolarizati la mai multe colegii din judet. 


Intră acum și în grupul de