Decoratii si obiecte personale ale Maresalul Prezan expuse la Muzeul de Istorie


Intră acum și în grupul de

La Muzeul de Istorie al Complexului Muzeal „Bucovina” Suceava, miercuri a avut loc vernisajul expozitiei „Maresalul Constantin Prezan – un mare comandant în razboiul reintregirii nationale (1916-1918)”, la care a fost prezenta si dr. Olga Macarie, nepoata maresalului Prezan. Expozitia este realizata în colaborare cu Muzeul Judetean Vaslui si cuprinde obiecte originale fotografii, arme, medalii, documente, uniforme militare care se afla la Conacul de la Schinetea -Vaslui, resedinta maresalului Prezan.

La declansarea razboiului de reîntregire nationala maresalului i s-a încredintat comanda Armatei de Nord, unde s-a remarcat prin tenacitatea cu care a rezistat încercarilor inamice de a penetra la est de munti. De asemenea a comandat grupul de armate implicate în batalia Bucurestilor, apreciata drept cea mai de seama confruntare armata a anului 1916 pe teatrul de operatii dintre Carpati si Dunare. În calitate de sef al Marelui Cartier General, a realizat un puternic aliniament defensiv pe linia Siretului si a Carpatilor Orientali, la adapostul caruia s-a desfasurat opera de refacere a armatei române în iarna si primavara anului  1917. A coordonat activitatea de elaborare a planului campaniei anului 1917, sprijinind ideea declansarii unor actiuni hotarâtoare de lovire a inamicului, materializate în bataliile de la Marasti, Marasesti, Oituz, încheiate cu stralucite biruinte românesti.

A publicat studii si lucrari referitoare la fortificatii si a fost membru al Academiei Române.

Pentru activitatea si meritele sale a fost decorat cu 33 ordine românesti si straine. Este demn de remarcat faptul ca este singurul ofiter român caruia, în timpul razboiului de reîntregire nationala, i s-au acordat toate cele trei clase ale Ordinului Mihai Viteazul. 


Intră acum și în grupul de