Fotbal. Champions League : Grupa H : Au jucat fotbal, au dominat si… au ratat primavara europeana!


Intră acum și în grupul de

Steaua – Slavia Praga  1 – 1

Impulsionati de victoria din derbiul cu Dinamo, stelistii au primit vizita celor de la Slavia Praga, însa dorinta de razbunare si jocul ofensiv nu au fost suficiente pentru o victorie. Surprinzator, timp de 60 de minute, Steaua chiar a jucat fotbal.

Steaua a pierdut in extremis cele trei puncte, remizând, 1-1, iar bucuria primului punct obtinut de Marius Lacatus în Liga Campionilor, ca antrenor, a fost anulata de eliminarea ros-albastrilor din cupele europene.

Profitând de faptul ca oaspetii au venit la Bucuresti decimati de accidentari, Steaua a fortat înca din primele minute, iar jocul superofensiv, foarte apreciat de spectatori, avea sa dea roade. Nu a durat mult si gazdele aveau sa deschida scorul, prin Vali Badea, în minutul 11. Steaua a reusit un gol, pâna la urma norocos, dar lucrat cu maiestrie de Dica si finalizat de Vali Badea, la doar câteva minute dupa ce si Neaga marcase. Reusita acestuia a fost însa anulata, corect, pe motiv de ofsaid, dupa ce portarul advers a respins gresit un sut al lui Dica de la 20 de metri. Badea a crezut câteva momente ca nici reusita lui nu a fost validata, însa arbitrul nu a putut decât sa indice repunerea de la centrul terenului.

Stelistii au continuat sa domine partida, însa entuziasmul lor s-a stins odata cu trecerea timpului. S-a pierdut si concentrarea, iar paradele lui Vaniak îi exasperau pe stelisti mai mult decât ratarile lor.

Slavia a avut nevoie doar de o simpla greseala pentru a egala, în minutul 78, când Senkerik a curmat sansele stelistilor la locul trei în grupa. Acelasi Zdenek Senkerik, care marcase si în meciul tur, a egalat cu 12 minute înainte de final cu o lovitura puternica si precisa de cap, dupa centrarea lui Mickael Tavares. Zapata a fost învins fara probleme, Steaua însa poate merita mai mult. Este adevarat, nu cum a încercat Neaga sa cerseasca pe finalul partidei, ci printr-o evolutie mai buna. Poate la anul…

Au evoluat echipele:

Steaua: Zapata – Emeghara, Goian, Rada, Nesu – Croitoru (Surdu, 77), Ov. Petre, Lovin (Bicfalvi, 65), Neaga – Dica, V. Badea (Cristocea, 89). Antrenor: Marius Lacatus.

Slavia Praga: Vaniak – Krajcik, Brabec, Suchy, Hubacek –Senkerik, Volesak (Sourek, 61), Svec (Belaid, 29), Tavares, Pudil – Gaucho (Necid, 77). Antrenor: Karel Jarolim.  

FC Sevilla – Arsenal Londra  3 – 1

Sevilla si Arsenal au beneficiat de meciuri bune în acest sezon în Liga Campionilor. Spaniolii au reusit sa treaca peste esecul de la Londra, 0-3, si au ajuns la un pas de calificarea în optimile competitiei. Un pas care a fost facut chiar în fata celor de la Arsenal, deja calificati în primavara europeana a Ligii.

Sevilla si-a asigurat locul doi în grupa câstigând cu 3-1 în fata lui Arsenal, razbunând totodata rezultatul din tur. Keita, Kanoute si Luis Fabiano au fost primii jucatori care au reusit în acest sezon al Ligii sa învinga apararea lui Wenger, însa francezul trecuse deja aceasta partida la pierderi. Totusi, echipa lui a aratat în primele minute ca nu va ceda usor meciul. În minutul 11, când Vali Badea deschidea scorul în Ghencea, în partida cu Steaua, Arsenal trecea si ea în avantaj prin reusita lui Eduardo.

A urmat însa o premiera. Keita a înscris în minutul 24 primul sau gol în Liga Campionilor, fiind si primul încasat de Arsenal, restabilind egalitatea, dupa o greseala a lui Philippe Senderos. Zece minute mai târziu, Luis Fabiano avea sa întoarca soarta partidei si sa stabileasca scorul primei reprize.

Repriza a doua nu avea sa schimbe prea mult, ci, doar pe final, putin, scorul. Cu un minut înainte de expirarea timpului regulamentar de joc, Sevilla a dus scorul la 3-1, din penalti. Frederic Kanoute (foto) este faultat în careu de Kolo Toure si Armand Traore, dar s-a razbunat executând impecabil în stânga lui Almunia, care a ramas nemiscat, fara replica.

Chiar daca erau deja calificati, evolutia din aceasta partida a londonezilor, dar si cea din partida de la Praga, unde au remizat, 0-0, cu Slavia, s-ar putea sa îi coste scump, ei pierzând acum primul loc în grupa în fata Sevillei, care însa va juca urmatoarea partida în deplasare, în timp ce Arsenal înfrunta Steaua, pe “Emirates Stadium”.   

Grupa E

VfB Stuttgart – Glasgow Rangers  3 – 2

VfB Stuttgart nu mai este „ultima gaina”, chiar daca a ramas pe ultimul loc din grupa E si a spus adio primaverii europene, la fel ca Steaua. Echipa lui Ciprian Marica (foto) a obtinut o victorie de orgoliu acasa, 3-2, în fata celor de la Glasgow Rangers, iar jucatorul român a înscris golul victoriei. Oaspetii au schimbat primii tabela, prin Adams, în minutul 27, dar gazdele au revenit. Cacau a restabilit egalitatea în ultimul minut al primei parti, Pardo a adus plusul în minutul 62. Rangers a egalat însa prin Ferguson, în minutul 70, dar Marica le-a dat lovitura de gratie scotienilor cu 5 minute înainte de finalul partidei.

VfB a obtinut astfel primele puncte în întâlnirile disputate în grupele Champions League în acest an, dar este cu 4 puncte în urma echipelor de pe locurile 2 si 3, Lyon si Glasgow Rangers, care îsi vor împarti un loc din Liga Campionilor si unul din UEFA în ultima disputa a grupei, la Glasgow, în meci direct.

Lyon – Barcelona  2 – 2

Calificarea a fost deja obtinuta de FC Barcelona, care a remizat în Franta, 2-2, si are 11 puncte înaintea ultimei runde. La Lyon, marcatori au fost Iniesta, în minutul 3, si Messi din penalti, în minutul 59, dar catalanii au fost egalati de fiecare data prin golurile lui Juninho: în minutul 6, printr-o lovitura libera de la 40 de metri, cu un sut care l-a surprins pe portarul Valdes, si cu 11 minute înainte de final, când a transformat un penalti.

Grupa F

Dinamo Kiev – AS Roma  1 – 4

Dinamo Kiev a primit, marti seara, vizita celor de la AS Roma într-un meci contând pentru ierarhia grupei F a Ligii Campionilor. Pentru ucraineni existau doar sanse îndepartate de a mai prinde un loc trei, ce i-ar fi dus în Cupa UEFA, însa italienii le-au spulberat orice speranta, învingând cu 4-1.

Echipa lui Oleg Lujnîi, dupa ce a primit 12 goluri în patru etape, s-a întrecut pe sine si a încasat 4 de la AS Roma, care în partida tur s-a impus cu 2-0. Meciul a început cum nu se putea mai bine pentru romani, care au trecut în avantaj prin reusita lui Panucci din minutul 4. Desi gazdele au dominat posesia, AS Roma a fost mai inspirata în atac, unde suturile au nimerit spatiul portii, iar dupa o jumatate de ora Giuly avea sa dubleze avantajul. Italienii au câstigat posesia la mijlocul terenului, iar Giuly a tâsnit dupa o pasa lunga spre poarta lui Rybka, pe care l-a driblat elegant si a marcat pentru a 20-a oara în cupele europene.

Patru minute mai târziu, în minutul 36, Vucinic avea sa marcheze si el, dupa o combinatie între marcatorii primelor doua goluri, iar scorul la pauza avea sa indice o calificare usoara în optimi. Cu aproape jumatate de ora ramasa de disputat, Bangoura a adus o urma mica de speranta, dupa ce a finalizat pe lânga Doni pasa lui Maxim Satkih. Totul s-a terminat însa în minutul 78, când Vucinic a reusit dubla si al zecelea gol al italienilor în aceasta grupa.  

Manchester United – Sporting 2 – 1

AS Roma va încheia pe locul doi, chiar si dupa ultima etapa, dupa ce Manchester United a revenit dramatic în partida de pe teren propriu cu Sporting Lisabona si a învins formatia portugheza cu 2-1. Oaspetii au sperat la un rezultat bun, care, coroborat cu un esec al Romei la Kiev, le-ar fi oferit sanse la locul doi, însa ce a început bine s-a terminat prost si definitiv. Abel a deschis scorul în minutul 21, dupa ce Miguel Veloso i-a pasat, si Sporting a uimit asistenta de pe “Old Trafford” pastrând rezultatul pâna la pauza. Dupa o ora de joc, Tevez a egalat, reluând în plasa o minge respinsa la sutul lui Cristiano Ronaldo. Portughezul a reusit în cele din urma sa marcheze în poarta fostei sale echipei, înscriind din lovitura libera golul victoriei, în minutul 92! Cu 15 puncte, din tot atâtea posibile, United îsi mentine forma excelenta si primul loc al grupei în Liga Campionilor.   

Grupa G

TSKA Moscova – PSV Eindhoven  0 – 1

PSV Eindhoven si-a pastrat sperantele unei calificari în optimile Ligii Campionilor, dupa ce golul lui Jefferson Farfan i-a adus victoria cu 1-0 în meciul de la Moscova, cu TSKA.

Formatia olandeza avea nevoie neaparata de victorie pentru a ramâne în contact cu Inter si Fenerbahce si, chiar daca TSKA a jucat mai bine, PSV si-a atins obiectivul. Oaspetii s-au speriat în momentul în care Farfan a primit îngrijiri medicale de lunga durata, însa atacantul a revenit pe teren, iar cu sase minute înainte de finalul primei reprize a deschis scorul. Tânarul fundas Dirk Marcellis, al carui autogol în etapa a patra, la Fenerbahce, a dus la înfrângerea celor de la PSV, a avansat cu mingea pe partea dreapta si a centrat în centru. Capitanul gazdelor, Ignasevici, a încercat sa respinga, însa mingea a ajuns în gura portii, de unde Farfan a îndeplinit o formalitate.

PSV s-ar putea califica în faza urmatoare a competitiei daca învinge Inter Milan pe 12 decembrie, iar Fenerbahce nu câstiga cu TSKA, însa chiar si în cazul unui insucces are un loc asigurat în Cupa UEFA, în primavara.  

Inter – Fenerbahce 3 – 0

Inter a avut ceva emotii în partida de pe teren propriu cu Fenerbahce, însa Cruz, Ibrahimovic si Jimenez au rezolvat meciul în repriza a doua, ducând formatia italiana pe primul loc în grupa. La 11 minute de la reluare, o centrare de pe partea stânga a fost respinsa gresit de un fundas turc, iar mingea a intrat în poarta din pieptul lui Julio Cruz. În minutul 66, dupa o faza calma de atac, Cristi Chivu a centrat decisiv pentru Zlatan Ibrahimovic care si-a trecut în cont golul 5 în acest sezon al Ligii, în timp ce scorul final a fost stabilit de Jimenez în minutul 92.


Intră acum și în grupul de