Pentru siguranţa pacienţilor şi personalului, Spitalul Judeţean Suceava nu mai foloseşte dezinfectanţii Hexi Pharma până la clarificarea situaţiei


Intră acum și în grupul de

Spitalul Judeţean Suceava nu mai foloseşte dezinfectanţii furnizaţi de firma Hexi Pharma, iar conducerea unităţii spitaliceşti aşteaptă clarificarea situaţiei privind calitatea acestor substanţe cu toate că SJU Suceava nu are probleme privind testele de sanitaţie efectuate.

UPU SMURD Arafat Nechifor Rimbu (6)

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Vasile Rîmbu, a declarat că pentru siguranţa pacienţilor, dar şi a personalului spitalului, toţi dezinfectanţii furnizaţi de Hexi Pharma au fost indisponibilizaţi din proprie iniţiativă de unitatea spitalicească suceveană.

El a spus că dezinfectanţii aceştia nu vor mai fi folosiţi până când se va clarifica situaţia privind calitatea lor.

Totodată, Rîmbu a precizat că a fost lansată procedura pe SEAP pentru cumpărarea altor dezinfectanţi similari de la alţi furnizori.

Managerul SJU Suceava a spus că spitalul sucevean nu are probleme privind testele de sanitaţie, dar a luat această măsură de precauţie pentru siguranţa pacienţilor şi a personalului din spital.

Ministerul Sănătăţii a anunţa, pe baza analizei situaţiei existente, că a elaborat un plan de măsuri şi a decis ca primă etapă în acest sens extinderea în regim de urgenţă a prelevării testelor de sanitaţie privind utilizarea tuturor biocidelor folosite în cadrul unităţilor sanitare cu paturi. Acţiunea se va derula prin controale încrucişate în unităţile sanitare în care au fost depistate neconformităţi cu prilejul acţiunilor de control anterioare.

Rezultatele complete vor fi făcute publice şi transmise tuturor factorilor de  decizie împreună cu propunerile de măsuri care se impun. Măsurile sunt parte a Planului Naţional de Control al Infecţiilor Nosocomiale demarat de Ministerul Sănătăţii care îşi propune totodată o serie măsuri legislative în materie, un plan adecvat de investiţii şi instruirea personalului implicat in activitatea de prevenire, supraveghere, diagnostic si control al infecţiilor nosocomiale, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Spitalul Judeţean Suceava nu se află printre unităţile spitaliceşti cu neconformităţi.

Citeşte şi Cinci spitale din judeţul Suceava figurează pe lista unităţilor sanitare în care au fost depistate neconformităţi în urma controalelor DSP

Printre spitalele cu neconformităţi indicate de Ministerul Sănătăţii se află Spitalul de psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc unde, sâmbătă, au fost poliţişti din IGPR şi reprezentanţi ai DSP Suceava care au preluat probe din dezinfectanţii folosiţi, dar au ridicat şi copii după contracte şi facturile cu Hexi Pharma.

În urma acestei descinderi, acest spital a rămas fără dezinfectanţi, toate flacoanele fiind preluate pentru probe.spital psihiatrie campulung moldovenesc

Directorul Spitalului de psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc, Lucian Paziuc, a explicat că acest spital achiziţionează cantităţi mici de dezinfectanţi, iar oferta cu preţul cel mai mic era a Hexi Pharma, firmă care este licenţiată până în 2024.

El a mai spus că unitatea spitalicească pe care o conduce a respectat protocolul în ceea ce priveşte dezinfecţia, iar dacă se va dovedi că dezinfectanţii furnizaţi de Hexi Pharma nu erau corespunzători, spitalul va cere compensaţii de la firmă.(N.B.)

Citeşte şi Incidenţa infecţiilor intraspitaliceşti la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava -0,23 la sută în primul trimestru din 2016 şi 0,24 la sută în anul 2015


Intră acum și în grupul de