Fotbal : Noroc sau ghinion? Jucam cu Olanda, Italia si Franta la Euro!


Intră acum și în grupul de

„Asteptati-va la emotii!”, este motto-ul Europenelor ce vor avea loc anul viitor. Ei bine, tragerea la sorti a tabloului turneului final al prestigioasei competitii continentale nu a fost deloc scutita de aceste emotii. În 16 tari ale „Batrânului Continent” s-au facut rugaciuni în 16 limbi diferite. Din pacate pentru noi, Dumnezeu nu prea a „stiut” româna.

Sortii au fost putin spus neînduratori cu echipa nationala a tarii noastre. „Tricolorii” vor da piept în vara anului viitor cu cele mai redutabile echipe din competitie: Olanda, Italia si Franta. Mai rau de atât nu se putea.

Iata componenta celor patru grupe de la Euro 2008:  

GRUPA A

1. Elvetia

2. Cehia

3. Portugalia

4. Turcia  

GRUPA B

1. Austria

2. Croatia

3. Germania

4. Polonia  

GRUPA C

1. Olanda

2. Italia

3. România

4. Franta  
 

GRUPA D

1. Grecia

2. Suedia

3. Spania

4. Rusia 

România va debuta la Euro 2008 pe 9 iunie, la Zurich, de la ora 19, când va întâlni Franta, adversara si în preliminariile Cupei Mondiale din 2010. Urmatorul meci al României la Euro 2008 va avea loc pe 13 iunie, la Zurich, de la ora 21.45, în compania selectionatei Italiei, campioana mondiala. În ultima partida din grupa C, România va întâlni formatia Olandei, fosta adversara din preliminariile Euro 2008, pe 17 iunie, la Berna, de la ora 21.45.

Meciul de deschidere al turneului final al Campionatului European, Elvetia – Cehia va avea loc pe data de 7 iunie 2008, la Basel, iar marea finala a competitiei continentale este programata pentru seara zile de 29 iulie, la Viena. Asadar, 22 de zile de foc care speram cu totii sa ne ofere sase nopti magice, în care suporterii „tricolorilor” din tara vor învata din nou sa se bucure si vor iesi din nou, dupa o pauza de opt ani, pe strazi. 

Cu aceste echipe ne luptam în Grupa C a Europenelor

De Anglia am scapat datorita croatilor lui Bilici. De spanioli, portughezi si nemti am scapat datorita sistemului UEFA, care a inclus cele trei redutabile rerprezentative în aceeasi urna valorica, trei, cu noi. Mai ramâneau trei super-puteri: Olanda si cele doua finaliste ale Mondialelor din 2006, Italia si Franta. Sortii nu au fost deloc blânzi si ne-au dat nu una, nu doua, ci toate cele trei super-echipe nationale.

La Europenele din 2000, am avut parte, la fel, de o grupa incredibila, cu Germania, Portugalia si Anglia. „Grupa Mortii” de la EURO 2008 pare însa si mai dificila. Sa speram însa ca vom repeta isprava din urma cu opt ani si ca vom realiza o suprinzatoare calificare în sferturi. Sa vedem însa cu ce se pot lauda cele trei echipe nationale cu care ne vom bate la vara: 

Olanda vrea revansa

Elevii lui Marco Van Basten vor dori cu siguranta sa îsi ia revansa în fata noastra, dupa incredibila victorie a „tricolorilor” de la Constanta, din preliminariile Europene. Aflata pe locul al 9-lea în clasamentul mondial întocmit de FIFA, reprezentativa batava a participat la Europene de sapte ori, câstigând o singura data trofeul, în 1988. La Mondiale, a jucat de opt ori, cele mai bune performante fiind obtinute în 1974 si în 1978, când Portocala Mecanica a reusit clasarea pe locul secund. Din lotul antrenat de Marco Van Basten, fac parte urmatorii jucatori: Edwin van der Sar (Manchester United), Maarten Stekelenburg (Ajax), Henk Timmer (Feyenoord) – portari; Wilfred Bouma (Aston Villa), Tim de Cler (Feyenoord), Urby Emanuelson (Ajax), John Heitinga (Ajax), Kew Jaliens (AZ), Joris Mathijsen (Hamburger SV), Mario Melchiot (Wigan Athletic), Andre Ooijer (Blackburn Rovers) – fundasi; Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), Orlando Engelaar (FC Twente), Nigel de Jong (Hamburger SV), Hedwiges Maduro (Ajax), Clarence Seedorf (AC Milan), Wesley Sneijder (Real Madrid), Rafael van der Vaart (Hamburger SV), Demy de Zeeuw (AZ) – mijlocasi; Ryan Babel (Liverpool), Klaas-Jan Huntelaar (Ajax), Danny Koevermans (PSV), Dirk Kuyt (Liverpool) si Ruud van Nistelrooy (Real Madrid) – atacanti. 

Italia, echipa „batrânilor

Echipa nationala a Italiei este echipa care ne-a calificat la ultimul turneu la care „tricolorii” au participat, Europenele din 2000. Atunci, ne-au învins cu 2-0, pe doua greseli mari ale lui Filipescu, într-un meci în care Hagi l-a „rupt” pe Antonio Conte, în ultimul lui meci jucat pentru echipa nationala. „Squadra azzurra” se afla pe locul al treilea al clasamentului FIFA si a participat la Europene de sase ori, câstigând trofeul chiar la prima participare, în 1968. A câstigat patru din cele 16 turnele finale ale Mondialelor la care a participat, ultima izbânda consemnându-se în 2006, în Germania. Din lotul lui Roberto Donadoni fac parte urmatorii jucatori: Gianluigi Buffon (Juventus), Gianluca Curci (Roma), Marco Amelia (Livorno) – portari; Christian Panucci (Roma), Fabio Grosso (Lyon), Giorgio Chiellini (Juventus), Fabio Cannavaro (Real Madrid), Andrea Barzagli (Palermo) , Gianluca Zambrotta (Barcelona), Massimo Oddo (Milan), Daniele Bonera (Milan) – fundasi; Gennaro Gattuso (Milan), Daniele De Rossi (Roma), Massimo Ambrosini (Milan), Mauro Camoranesi (Juventus), Simone Perrotta (Roma), Andrea Pirlo (Milan) – mijlocasi; Antonio Di Natale (Udinese), Luca Toni (Bayern Munchen), Alberto Gilardino (Milan), Vincenzo Iaquinta (Juventus), Raffaele Palladino (Juventus), Cristiano Lucarelli (Sahtior Donetk) si  Fabio Quagliarella (Udinese) – atacanti.

Franta, din nou !

Nu stim înca ce au avut sortii cu noi, dar ne-au scos în cale din nou Franta, asa cum au facut si duminica trecuta, în grupa preliminara a Mondialelor din 2010. „Les Bleus” ocupa locul al saptelea în clasamentul FIFA. Francezii au participat la sapte turnee finale ale Europeneler, câstigând titlul continental de doua ori, în 1984 si în 2000. La Mondiale, „cocosii” au participat de 12 ori, dar au plecat cu trofeul acasa o singura data, în 1998, când au si gazduit competitia. Echipa nationala a Frantei este antrenata de Raymond Domenech si are în componenta urmatorii jucatori: Mickael Landreau (PSG), Sebastien Frey (Fiorentina), Gregory Coupet (Lyon) – portari; Patrice Evra (Manchester United), Eric Abidal (Barcelona), William Gallas (Arsenal), Francois Clerc (Lyon), Lilian Thuram (Barcelona), Bakary Sagna (Arsenal), Sebastien Squillaci (Lyon) – fundasi; Patrick Vieira (Inter Milan) , Claude Makelele (Chelsea), Florent Malouda (Chelsea), Jeremy Toulalan (Lyon), Samir Nasri (Marseille), Jerome Rothen (PSG), Hatem Ben Arfa (Lyon), Mathieu Flamini (Arsenal), Lassana Diarra (Arsenal), Franck Ribery (Bayern Munchen), Alou Diarra (Bordeaux) – mijlocasi; Karim Benzema (Lyon), Sidney Govou (Lyon), Thierry Henry (Barcelona), Nicolas Anelka (Bolton Wanderers) si David Trezeguet (Juventus) – atacanti.  


Intră acum și în grupul de