Fotbal, Liga I : Talnar debuteaza cu victorie in „Groapa”


Intră acum și în grupul de

Dinamo – UTA Arad  3 – 1

Interimar sau nu, Cornel Talnar a reusit sa schimbe oarecum fata si jocul dinamovistilor. Noul tehnician al echipei campioane a debutat cum nu se poate mai bine pe banca formatiei sale, cu o victorie clara, sub privirile propriilor fani, în fata gruparii UTA Arad.

Partida din Sos. Stefan cel Mare s-a jucat într-un singur sens: spre poarta oaspetilor. Imediat dupa fluierul de început, fanii galeriei dinamoviste au arborat un banner extrem de sugestiv, pe care scria „Desteapta-te române!”. „Câinii” au ascultat de sfatul micutei galerii si au atacat din start poarta adversa, însa Bratu, Pulhac sau Moti nu au putut sparge gheata. Primul gol al meciul avea însa sa vina înainte de pauza. Asa cum a facut-o în dese rânduri, Adrian Cristea, fara doar si poate cel mai în forma jucator al campioanei, a reusit un nou sut extraordinar de la distanta, dezghetând tabela în minutul 43.

Actul secund avea sa fie unul mult mai spectaculos. La rampa a iesit Florin Bratu. Vârful dinamovist a marit avantajul echipei sale la cinci minute de la reluare, fructifucând pasa foarte buna ale marcatorului primului gol, Cristea. Dupa alte 12 minute, atacantul crescut de Rapid a realizat „dubla”, printr-o faza specifica lui: a primit o pasa de la Danciulescu, l-a dribilat pe goalkeeper-ul Mârne în viteza si a introdus balonul în poarta goala, din unghi. Pe final de meci, „câinii” au atacat în haita, însa nu au mai putut marca, fiind opriti fie de nesansa, fie de Mârne, fie de tusiera Irina Mârt, care a anulat eronat un gol lui Claudiu Niculescu, pe motiv de offside. Cei care au marcat însa au fost aradenii, Drida înscriind în ultimul minut de prelungire un gol de onoare care oricum nu a mai contat.

Scor final 3-1 si Cornel Talnar este în culmea fericirii. Tehnicianul lui Dinamo nu trebuie însa sa uite ca si Walter Zenga a debutat pe banca alb-rosilor cu o victorie la scor, 5-2 la Iasi. Si stim cu totii ce s-a întâmplat cu antrenorul italian…

Dinamo: Lobont – Blay, Moti, St. Radu, Pulhac – Cristea (Oprita, 76), Margaritescu, Ropotan (Cl. Niculescu, 67), Munteanu – Fl. Bratu (L. Ganea, 85), Danciulescu.

UTA: Mârne – Mihut (Codreanu, 69) Chita, Chirita, Pascovici (Drida, 66)- Hora, Hidisan, Vasâie, Simao (Bumbac, 78) – Baltoi, M. Ilie.  

Rapid – FC Vaslui  2 – 1

Liga lui Mitica are multe ingrediente, majoritatea condimente si picanterii, însa sarea si piperul lipsesc în multe cazuri. Sâmbata seara, de Ziua Nationala a tarii noastre, campionatul intern ne-a oferit un meci cu totul si cu totul spectaculos. Rapidul si FC Vaslui au practicat un fotbal de Liga Campionilor. În final, a câstigat echipa mai curajoasa, giulestenii impunându-se cu 2-1, printr-un gol de senzatie.

„1000 de ani pentru Rapid vom cânta / Pe Rednic nicând nu-l vom ierta”, au anuntat, prin intermediul unui banner, suporterii gazdelor de la peluza a doua a stadionului Giulesti. Asa a început partida dintre cele doua brave combatante. Oarecum surprinzator, rapidistii au cedat posesia în primele minute de joc. Acest lucru a fost la un pas sa îi coste, însa portarul Andrade a retinut, cu emotii ce-i drept, centrarea excelenta a lui Sorin Frunza din minutul 7. Dupa ce le-a trecut glontul pe lânga ureche, elevii contestatului Mircea Rednic au început sa îsi arate si ei coltii. Prima data, în mintul 13, când Mazilu a ratat incredibil, trimitând în bara, cu capul, dupa ce Haisan respinsese sutul lui Grigorie. Din transversala, mingea a ajuns la Sapunaru, însa ex-bancarul nu a putut marca nici el, sutând în acelasi brav goalkeeper vasluian. Minutul 17 avea sa aduca inevitabila deschidere de scor: Mazilu s-a revansat fata de suporteri si i-a pasat excelent lui Cesinha, brazilianul a sutat cu stângul de la marginea careului mic, iar Haisan nu a mai avut ce face. Era 1-0 si Giulestiul era un vulcan. Oaspetii au fost aproape de egalare cu sase minute înainte de pauza, însa sutul puternic al lui Matei a fost retinut de portarul Andrade.

Ceea ce nu a reusit Marius Matei în minutul 39 avea sa reuseasca acelasi jucator la începutul actului secund. La sase minute de la reluare, Neagu a pasat perfect pentru Matei, iar fotbalistul crescut de FCM Bacau a pus latul si a egalat situatia de pe tabala. Dupa egalare, vasluienii au comis greseala care avea sa îi coste punctele puse în joc în Giulesti: s-au retras în aparare, permitându-le rapidistilor sa atace. În minutul 63, centralul Alexandru Tudor a refuzat sa acorde un penalti gazdelor, în ciuda faptului ca Sapunaru a fost faultat clar în careul vasluian. În minutul 78, Haisan a fost cel care le-a refuzat elevilor lui Rednic fericirea, portarul vasluian respingând senzational trasorul muntenegreanului Bozovici. Mult asteptata izbavire avea însa sa vina cu sapte minute înainte de final, printr-o executie a carei spectaculozitate caracterizeaza întreg meciul din Giulesti: Mazilu realizeaza o semifoarfeca de zile mari si îl învinge pe Haisan, stabilind totodata si scorul final. Vasluienii au parasit cu „buza umflata” Giulestiul. Dar asta e, asa se întâmpla când nu ai curaj – fotbalul te pedepseste…

Rapid: Andrade – Sapunaru, Maftei, Perja, Bozovic – Herea, Lazar (Grigore, 57), Grigorie (E. Dica, 73), Cesinha – Buga (Boya, 57), Mazilu.

FC Vaslui: Haisan – Apostol, Buhus, L. Ivan, Moraru – Sabou, D. Munteanu (Zmeu, 67)- Buhaescu (Neagu, 46), Ljubinkovic (Andronic, 62), S. Frunza – M. Matei.

Unirea Urziceni – Dacia Mioveni  0 – 2

Sâmbata dupa-amiaza, la Urziceni, s-au întâlnit echipele care provin din cele mai mici orase ale Ligii lui Mitica, dar si doua stiluri de joc total diferite. Pe de o parte, cel pur britanic – în forta, cu mingi pe sus – imprimat cu fidelitate de microtehnician de Dan Petrescu elevilor sai. Pe de alta parte, cel italian, celebrul catenaccio, sau mai pe româneste „autobaza”. Sau, si mai pe româneste, „cu fundu-n poarta”. Din nefericire pentru gazde, stilul lui Sorin Cârtu, îmbunatatit oarecum în partida de sâmbata, a înclinat balanta celor trei puncte înspre Dacia Mioveni.

Prima ocazie importanta a partidei s-a consemnat în minutul 12 si a fost trecuta în drepul elevilor lui Dan Petrescu. Scapat singur spre poarta, Danalache a trecut de Stanca în prima faza, însa goalkeeper-ul Daciei a revenit la timp si a retinut. Minutul 20 a adus o faza de-a dreptul de „cascadorii râsului” în careul Unirii. Ersin si Brandan s-au jucat în propria suprafata de pedeapsa, iar Cristi Bratu, speculant, a introdul mingea pe lânga un Stelea uluit.

Repriza a doua a avut aceeasi „reteta”. Întâi, a ratat din nou Danalache, în minutul 69, singur cu portarul. Apoi, dupa alte 10 minute, pe unul dintre desele contraatacuri, Costescu a primit o minge buna, a sutat din interiorul careului si a înscris, stabilind totodata si scorul final al partidei: Unirea – Dacia 0-2. Primul esec al elevilor lui Petrescu pe teren propriu în acest sezon si Ialomita începe sa nu mai fie asa de cristalina.  

Gloria Buzau – Steaua  1 – 1

Pret de 79 de minute, cei care credeau ca meciul dintre Gloria si Steaua va fi unul câstigat la cabine si-au pus mari semne de întrebare. Ceea ce trebuia însa sa se întâmple s-a întâmplat, mirarea lor fiind curmata cu 11 minute înainte de final. Nu însa pâna la capat, Buzaul reusind o egalare putin spus surprinzatoare.

Partida din Crâng a început sub semnul echilibrului, cu ocazii de ambele parti. În minutul 9, Vali Badea a profitat de un culoar si a patruns spre poarta lui Minca. Din pacate pentru stelisti, ex-vasluianul nu a avut norocul din partida cu Slavia Praga si a trimis pe lânga. Minutul 14 avea sa alimenteze speculatiile de meci „aranjat”: Paleacu centreaza perfect în fata portii steliste, însa Guda nu vrea sau nu poate sa împinga mingea pe lânga Zapata.

În pofida celor doua puncte pierdute, Steaua a câstigat la Buzau un jucator de mare clasa: Adrian Neaga. În minutul 22, Rica a realizat o executie de zile mari, însa sutul sau de la distanta a fost respins magistral de Minca. Cu sapte minute înainte de final, glontul buzoiuan a trecut din nou pe lânga urechile lui Dica&Co, însa Iovita a sutat în bara din dreapta a lui Zapata, la o actiune colectiva de toata frumusetea.

Repriza secunda a avut sa aduca si golurile. Dupa ce buzoienii au ratat o noua ocazie, în minutul 55 prin Filip, stelistii aveau sa deschida scorul cu 11 minute înainte de final. Cum?! La o faza fixa, evident. Cristorcea a executat foarte bine un corner în careu, Zaharia a recentrat pentru Dica, iar „decarul” lui Lacatus a adus zâmbetul pe fetele suporterilor stelisti si nu numai.

Zarurile pareau aruncate, buzoienii nefortând obtinerea unei remize în care oricum nu au crezut mai deloc. Din pacate pentru stelisti si nu numai, un fotbalist de-al Gloriei nu a fost probabil atent la indicatiile tehnico-tactice de dinaintea partidei. Aparut parca de nicaieri, atacantul Romeo Bunica a reusit egalarea, trimitând perfect în poarta aparata de Zapata, în chiar ultimul minut de prelungire. Asa cum a facut-o si marti în Liga, fotbalul a dat o noua palma Stelei. Deh, cine nu are Bunica sa îsi cumpere…

Gloria: Minca – Nejneru, Jozici, Vlaicu, A. Filip – Doicaru, Dino Ezze – Paleacu, Cl. Ionescu (M. Gheorghe, 84), Iovita – Guda (Bunica, 65). Antrenor: Stefan Stoica.

Steaua: Zapata – Golanski, E. Baciu, Rada, P. Marin – Badoi, Lovin, Croitoru (Cristocea, 62), Neaga (Bicfalvi, 86) – Dica, V. Badea (Zaharia, 70). Antrenor: Marius Lacatus.

Pandurii Tg. Jiu – Gloria Bistrita  1 – 3

Pandurii Târgu Jiu era o formatie care, în sezonul trecut, dadea mult de furca adversarelor, însa acum gorjenii se simt amenintati de retrogradare, dupa o seceta de victorii de 11 etape în Liga I.

Dupa sapte înfrângeri consecutive si trei remize, Pandurii lui Neagoe sperau sa se revitalizeze în fata Gloriei Bistrita, însa elevii lui Ioan Ovidiu Sabau au demonstrat ca vremurile cooperativei au apus si au obtinut în deplasarea de la Târgu Jiu prima victorie din istoria întâlnirilor directe cu formatia gorjeana, scor 3-1.

Pandurii au platit scump rezilierea contractului lui Adnan Guso, iar acum vor cauta cu disperare sa promoveze un alt portar, dupa ce Dossey a gafat de doua ori în partida cu Gloria. În minutul 20, Calin Târnaveanu a patruns în careul gorjean, a sutat slab, dar mingea a trecut surprinzator printre picioarele lui Dossey, fiind deviata de acesta în poarta. Cu doua minute înainte de pauza, Tilinca i-a pasat lui Târnaveanu, iar atacantul si-a trecut în cont „dubla”, dupa ce a preluat mingea si a sutat în stânga lui Dossey, din apropierea punctului de la 11 metri. „Am avut si putina sansa, mai ales la primul gol, când practic portarul si-a bagat singur mingea în poarta”, a spus Târnaveanu la finalul partidei, exprimându-si speranta ca aceste doua reusite îi vor mai aduce titularizarea în formatia bistriteana.

Chiar înainte de pauza, gazdele au reusit sa recupereze din handicap, dupa o ezitare a apararii Gloriei. Pandurii au executat o lovitura libera, mingea a ajuns în careul mic al bistritenilor, de unde Adrian Rusu, din doi metri, a marcat cu un sut puternic. Revenirea din repriza a doua însa nu avea sa vina, pentru ca Tilinca a închis tabela dupa o ora de joc, cu un sut din cinci metri, dupa ce Dossey a gresit din nou, respingând aiurea o minge trimisa de la distanta de Laszlo Sepsi.  


Intră acum și în grupul de