Profesori de la Liceul Tehnologic Cajvana, în vizită la Crasna-Cernăuți, în cadrul proiectului “Conexiuni de suflet”


Intră acum și în grupul de

Un grup de profesori de la Liceul Tehnologic Cajvana a participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la o nouă activitate din cadrul proiectului educaţional “Conexiuni de suflet”, demarat în anul şcolar 2014-2015 și iniţiat din dorinţa de a fi mai aproape de cetățenii de peste graniță. De această dată, ca destinație, au avut comuna Crasna din raionul Strojineț, regiunea Cernăuți. Protocolul de colaborare între cele două unități de învățământ a fost semnat luna trecută, când Liceul Tehnologic Cajvana a găzduit delegația Gimnaziului din Crasna, cu ocazia desfășurării Simpozionului Internațional ”Armonie prin joc și cânt, port și cuvânt”.

conexiuni de suflet Cajvana-Crasna (3)

Gazdele, sub îndrumarea domnului director Ștefan Mitric, au întâmpinat cu pâine, sare și urări de bun venit, atât musafirii din Cajvana, cât și delegația poloneză care era prezentă,  iar elevii de la Gimnaziul din Crasna au prezentat momente emoționante, sub atenta supraveghere a profesoarei Marina Schipor, dar și a actriței și regizoarei de teatru, Olga Bruja Abdochimova, fostă membră a Cenaclului Flacăra.

“În ciuda tuturor imenselor greutăţi interne şi externe, românii din Crasna doresc să-şi găsească identitatea, au nevoie de sprijinul nostru, au nevoie, printre altele, de cartea românească care să le aducă în suflet dragostea şi iubirea de neam“, a declarat prof. Nicolae Robu, directorul Liceului Tehnologic Cajvana.

conexiuni de suflet Cajvana-Crasna (2)

Cartea românească lipseşte din Crasna și ştim că limba noastră, cea română, este adăpostul fiinţei naţionale, este fundamentul existenţei neamului românesc în toate provinciile româneşti, inclusiv peste Prut. Înțelegând sensul acțiunii noastre, atât elevii, cât și cadrele didactice, au donat cărți, bani, au căutat sponsori, Astfel, cartea românească a trecut Prutul, iar beneficiarii au adus mulțumiri delegației din Cajvana.

„Cu ochii minții sărutăm mâna celor care ne sprijină să construim în Crasna un gimnaziu românesc” , a declarat un elev, în mesajul de întâmpinare a oaspeților.

conexiuni de suflet Cajvana-Crasna (4)

“În aceste zile petrecute la Crasna, atât eu, cât și colegii mei, am simțit o imensă bucurie… românismul este promovat intens.  Acolo există o flacără naţională care luminează zi şi noapte şi într-o bună zi va putea da strălucire României”, a mărturisit directorul Liceului Tehnologic Cajvana.

Vizita la Crasna a coincis cu comemorarea prizonierilor români morți în lagărele staliniste din central Kazahstanului în anii 1941-1950. Spectacolul la care au asistat alături de câteva mii de crasneni a fost dedicat deportaților și a avut o înaltă încărcătură sufletească.

conexiuni de suflet Cajvana-Crasna (5)

În cadrul evenimentului, directorul Gimnaziului din Crasna, domnul Ștefan Mitric, împreună cu domnii primar și viceprimar, au mulțumit delegației din Cajvana, apreciind donația consistentă de carte românească. (Prof.înv.primar Lidia Loredana Seserman, responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic Cajvana)

 


Intră acum și în grupul de