Fotbal. Cupa UEFA


Intră acum și în grupul de

Everton învinge pe Zenit si se califica

Cu opt minute înainte de final, meciurile desfasurate miercuri seara clarificau în totalitate situatia în Grupa A a Cupei UEFA, Everton, Zenit si AZ Alkmaar fiind în acel moment calificate în saisprezecimile competitiei. Ultimele minute ale celor doua partide aveau însa sa schimbe în totalitate socotelile. Principala victima – echipa rusa.

Everton – Zenit 1-0

Meciul vedeta a avut loc pe “Goodison Park” din Liverpool, unde Everton a întâlnit campioana proaspat încoronata a Rusiei, Zenit St. Petersburg. Partida a fost una extrem de disputata, atât „caramelele” cât si ex-sovieticii aratând o mare pofta de joc si ratând ocazii importante. Cu toate acestea, unicul gol avea sa fie marcat cu cinci minute înainte de final, când australianul Cahill a profitat de o greseala a apararii adverse si a strecurat mingea în poarta, aducând calificarea echipei sale. Meciul cel mai dramatic se disputa însa în Germania…  

Nurnberg – AZ Alkmaar 2-1

Pe pamânt nemtesc, echipa care a eliminat pe Rapid din Cupa UEFA în acest sezon, FC Nurnberg, avea nevoie de victorie pentru a mai spera în calificare. În minutul 84, oaspetii de la AZ Alkmaar conduceau cu 1-0, prin golul marcat de internationalul De Zeuw. Eroul meciului avea însa sa fie Marek Mintal. Slovacul a reusit sa egaleze cu sase minute înainte de final dupa care, profitând de letargia olandezilor, a mai marcat o data, dupa nici 60 de secunde, aducând o nesperata victorie echipei sale. Urmarea – Nurnberg profita si de pasul gresit al lui Zenit, „lovita” si ea tot pe final, si îsi pastreaza reale sansele de calificare. Fara alte meciuri de disputat, rusii nu au altceva de facut decât sa urmareasca, cu sufletul la gura, ultimele doua partide ale grupei. Doar-doar o iesi ceva. Deh, se mai întoarce si roata dupa drama de pe Wembley…  

Clasament:

1. Everton   – 9 p (3 meciuri)

2. Zenit St. Petersburg – 5 p (4 meciuri)

3. AZ Alkmaar  – 4 p (3 meciuri)

4. 1.FC Nurnberg  – 4 p (3 meciuri)

5. Larissa   – 0 p (3 meciuri)  

Ultima etapa:

AZ Alkmaar  – Everton

Larissa – Nurnberg
 

Grupa B

Atletico si Panathinaikos – calificate. Lokomotiv Moscova, out!

Partidele de miercuri seara au simplificat în mare parte socotelile din Grupa B a Cupei UEFA. Echipele clasate pe primele doua locuri, Panathinaikos si Atletico Madrid, au reusit sa învinga si sa obtina mult dorita calificare în saisprezecimile de finala ale întrecerii. 

Panathinaikos – Lokomotiv Moscova 2-0

La Atena, grecii s-a chinuit mult cu redutabila grupare rusa Lokomotiv Moscova. Desi au demonstrat multa daruire si au rezistat mai bine de o ora, ex-sovieticii au fost învinsi în final de „dubla” reusita de Salpingidis. Internationalul elen a deschis scorul în minutul 72, dupa care a majorat avantajul echipei sale trei minute mai târziu, stabilind scorul final si semnând eliminarea rusilor din Cupa UEFA. 

FC Copenhaga – Atletico Madrid 0-2

În partea cealalta a „Batrânului Continent”, în Danemarca, Altetico Madrid a obtinut si ea calificarea în runda urmatoarea a competitiei, dupa ce a învins, tot cu 2-0, pe FC Copenhaga. Portughezul Simao Sabrosa a deschis scorul în minutul 21, iar vedeta argentiniana Kun Aguero a stabilit scorul final în minutul 61. În ciuda înfrângerii, danezii înca mai spera la locul secund, fiind nevoiti sa se întoarca cu un egal de la Aberdeen, în ultima etapa. 

Clasament:

1. Panathinaikos Atena – 9 p (3 meciuri)

2. Atletico Madrid  – 7 p (3 meciuri)

3. FC Copenhaga  – 3 p (3 meciuri)

4. Lokomotiv Moscova – 2 p (4 meciuri)

5. Aberdeen   – 1 p (3 meciuri) 

Ultima etapa:

Atletico – Panathinaikos

Aberdeen – FC Copenhaga

Grupa C

Villareal elimina Elfsborg din Europa

Din cele opt partide disputate miercuri seara în Cupa UEFA, niciuna nu s-a încheiat la egalitate. Evident, aceeasi regula s-a pastrat si în Grupa C, acolo unde Villareal si AEK Atena au câstigat în fata lui Elfsborg si a Mladei Boleslav. Echipa internationalului nostru Adi Mutu, Fiorentina, a stat, urmând a-si disputa ultima întâlnire din grupa pe data de 20 noiembrie. 

Villareal – Elfsborg 2-0

Marea surpriza a acestui sezon din Primera Division, Villareal, a reusit sa îsi asigure calificarea în saisprezecimile Cupei UEFA, dupa ce a învins tocmai echipa care a lasat-o pe Dinamo afara din Europa, Elfsborg. Partida a avut loc pe “El Madrigal” si a fost la discretia gazdelor. Pe fondul unei dominari teritoriale clare, spaniolii au reusit sa deschida scorul în chiar minutul 2, prin John Dahl Tomasson. La sase minute de la reluare, acelasi danez a punctat din nou, calificând „Submarinul Galben” în saisprezecimi si eliminându-i pe suedezi din Europa. Tomasson a fost chiar la un pas sa realizeze hattrick-ul, însa a ratat o lovitura de la 11 metri, în ultimul minut de joc. 

Mlada Boleslav – AEK Atena 0-1

În cealalta partida desfasurata în Grupa C a Cupei UEFA, în Cehia, Mlada Boleslav a fost învinsa de AEK Atena. Echipa care l-a dat Politehnicii Timisoara pe Dushan Uhrin Jr. a avut mai multe ocazii de a marca, însa a fost învinsa, unicul gol al partidei fiind marcat pentru eleni de Nsaliwa, în primul minut al reprizei secunde. În ciuda acestei victorii, grecii nu s-au asigurat matematic calificarea în saisprezecimi. 

Clasament:

1. Villareal  – 7 p (3 meciuri)

2. Fiorentina  – 5 p (3 meciuri) (golaveraj 8-3)

3. AEK Atena – 5 p (3 meciuri) (golaveraj 3-2)

4. Mlada Boleslav – 3 p (3 meciuri)

5. Elfsborg  – 1 p (4 meciuri) 

Ultima etapa:

Fiorentina – Mlada Boleslav

AEK Atena – Villareal

Grupa D

Hamburg si Basel merg mai departe

Grupa D a Cupei UEFA este ca si rezolvata. În urma disputarii meciurilor de miercuri seara, din penultima etapa, se cunosc doua echipe calificate, Hamburg si Basel, în timp ce a treia, Brann Bergen, va trebui sa astepte în fata televizoarelor ultima partida din grupa. Oricum, norvegienii au mari sanse de a prinde biletele spre saisprezecimi. 

Dinamo Zagreb – Hamburg SV 0-2

Partida de la Zagreb, dintre dinamovistii croati si nemtii eliminati în urma cu doua sezoane de Rapid, a stat sub semnul echilibrului. Desi au ratat mai mult pe întreg parcursul meciului, croatii au fost nevoiti în final sa se declare învinsi. Germanii au punctat de doua ori în ultimul minut de joc, prin olandezul Nigel de Jong si prin Trochowski, ultimul din lovitura de la 11 metri. În urma acestei victorii, nemtii au obtinut calificarea în saisprezecimi, în timp ce est-europenii vor trebui sa câstige în ultima etapa, la cel putin doua goluri diferenta. 

FC Basel – Brann Bergen 1-0

Dupa ce a câstigat în noiembrie campionatul national, Brann Bergen si-a îndreptat întreaga atentie catre Cupa UEFA. Ultimul lor meci din grupa era deplasarea de la Basel. Întâlnirea de pe pamânt elvetian nu a fost însa una deloc fericita pentru norvegieni. Gazdele au dominat întreaga disputa si s-au impus la limita, cu 1-0, prin golul marcat de portughezul Carlitos în minutul 45. Datorita acestei victorii, elvetienii s-au alaturat celor de la HSV în grupul echipelor calificate în saisprezecimi. De partea cealalta, norvegienii nu au de ce sa fie tristi, având înca sanse mari de calificare. 

Clasament:

1. Hamburg SV – 9 p (3 meciuri)

2. FC Basel   – 7 p (3 meciuri)

3. Brann Bergen – 3 p (4 meciuri) (golaveraj 3-4)

4. Dinamo Zagreb – 1 p (3 meciuri) (golaveraj 1-4)

5. Rennes   – 1 p (3 meciuri) (golaveraj 1-5) 

Ultima etapa:

Hamburg– FC Basel

Rennes – Dinamo Zagreb


Intră acum și în grupul de