Masuri pentru urgentarea inceperii activitatii Agentiei Nationale de Integritate


Intră acum și în grupul de

Guvernul a adoptat în ultima sedinta, o serie de masuri pentru urgentarea începerii activitatii Agentiei Nationale de Integritate, a anuntat ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, la finalul sedintei Guvernului. „Deblocam astfel situatia pe care n-am putut s-o rezolvam, la începutul acestei saptamâni, prin amânarea votului Senatului asupra ordonantei emise în luna mai. Având în vedere modificarile de astazi, Agentia ar putea începe primele verificari în a doua partea a lunii ianuarie”, a declarat ministrul Tudor Chiuariu.

Potrivit Ordonantei de Urgenta aprobate de Guvern, toate atributiile care revin, potrivit legii, presedintelui Agentiei Nationale de Integritate, inclusiv cele privind aprobarea statului de functii si personal, precum si a strategiei Agentiei privind activitatea de control al averilor si de verificare a conflictelor de interese, vor putea fi delegate vicepresedintele Agentiei.

În ceea ce priveste detasarea personalului la ANI, actul normativ stabileste ca, în termen de 5 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, Ministerul Economiei si Finantelor, Ministerul Justitiei, Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, si Agentia Nationala a Functionarilor Publici vor detasa 28 de persoane care vor desfasura operatiuni legate de înfiintarea, organizarea si functionarea Agentiei.

Potrivit actului normativ, mandatul de membru al Consiliului National de Integritate înceteaza, înainte de termen, prin revocare de catre Senat, pentru neîndeplinirea atributiilor legale, prin demisie ori în caz de deces. Masura propusa are în vedere întarirea calitatii rolului Consiliului National de Integritate de garant al independentei Agentiei Nationale de Integritate.


Intră acum și în grupul de