Parcul Zoo din Radauti va fi reamenajat


Intră acum și în grupul de

Un numar de 14 gradini zoologice din tara printre care si cea de la Radauti, vor primi focduri de la Guvern pentru lucrari de modernizare, astfel încât acestea sa corespunda standardelor europene de mediu, a anuntat Lucia Varga, secretar de stat la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, joi, la finalul sedintei Executivului.

Potrivit unui comunicat al Biroului de Presa al Guvernului, valoarea totala a investitiilor pentru modernizarea gradinilor zoologice este de 130 milioane lei (aproximativ 38 milioane euro). Finantarea va fi asigurata în proportie de 75% de la bugetul de stat, iar restul de 25% va fi asigurat de catre autoritatile locale, a precizat secretarul de stat.

Ministerul Mediului îsi propune sa sustina, prin aceasta actiune, eforturile de educare si constientizare a publicului pentru protectia si conservarea biodiversitatii, a declarat Lucia Varga.

Potrivit actului normativ aprobat de Guvern, vor fi realizate urmatoarele obiective de investitii care sunt cuprinse în programul multianual prioritar de mediu si de gospodarire a apelor :

-Amenajarea si modernizarea Gradinii Zoologice Oradea, judetul Bihor

-Reamenajarea Gradinii Zoologice si a parcului Brasov, judetul Brasov

-Modernizarea Gradinii Zoologice – Profesor Ion Crisan, Resita, judetul Caras Severin

-Extinderea si reamenajarea Parcului Zoologic si de Agreement Turda, judetul Cluj

-Reamenajarea Gradinii Zoologice Craiova, judetul Dolj

-Modernizarea Parcului Zoo, Padurea Gârboavele, judetul Galati

-Modernizarea Gradinii Zoologice Hunedoara, judetul Hunedoara

-Reamenajarea si modernizarea Gradinii Zoologicedin Târgu Mures, judetul Mures

-Reabilitarea si modernizarea Gradinii Zoologice Slatina, judetul Olt

-Reabilitarea Gradinii Zoologice din cadrul Parcului Memorial “Constantin Stere” din Ploiesti, judetul Prahova

-Reamenajarea Parcului Zoo Radauti, judetul Suceava

-Cladire educationala multifunctionala la Gradina Zoologica Timisoara, judetul Timis

-Reabilitarea Gradinii Zoologice Bârlad, judetul Vaslui

-Amenajarea si modernizarea Gradinii Zoologice – Râmnicu Vâlcea, judetul Vâlcea

În prezent, în România sunt 41 de gradini zoologice, din care 32 de gradini zoologice propiu-zise, 6 acvarii publice, 1 delfinariu si 2 terarii.

Autoritatile publice locale au în proprietate un numar de 28 de gradini zoologice, celelalte gradini zoologice fiind detinute de Muzee de Stiintele Naturii si de catre proprietari privati.

Gradinile zoologice din România detin un numar semnificativ de animale salbatice, din care 4756 mamifere, 5242 de pasari, 437 de reptile si 5222 de pesti.  Unele dintre acestea nu asigura conditiile minime de detinere a animalelor în captivitate conform prevederilor europene, existând riscul ca gradinile sa fie închise.

Modernizarea gradinilor zoologice si acvariilor a fost sistata timp de câtiva ani din cauza nivelului redus al surselor de finantare la nivel local.

Realizarea acestor obiective de investitii va contribui la dezvoltarea locala a acestor zone, în special în cele cu potential turistic. Totodata, va fi încurajata activitatea de cercetare, prin implicarea reprezentantilor unitatilor administrativ teritoriale si ai administratorilor în activitati  de cercetare proprii si în comun cu alte institutii de profil. 


Intră acum și în grupul de