Obiectele pirotehnice nu mai sunt la mare cautare


Intră acum și în grupul de

Bubuiturile, seara de seara cu mult înainte de sarbatorile de iarna, devenite obisnuinta, în ultimii ani în municipiul Suceava, sunt pe cale de a deveni doar o amintire. Fenomenul s-a diminuat serios înca de anul trecut, încadrarea comercializarii sau uzului de petarde de la o simpla contraventie la infractiune facându-i pe comercianti sa renunte la aceasta afacere si pe tineri sa-si caute alte mijloace de distractie.  
În acest an însa, s-ar putea ca obiectele pirotehnice sa dispara aproape definitiv. Daca în anii precedenti, la aceasta vreme, distribuitorii care pot comercializa materiale pirotehnice aveau deja adusa parte din marfa la Suceava, acum nici unul nu a solicitat nici macar aviz pentru comertul obiectelor pirotehnice legale.

Politistii suceveni de la Serviciul Arme, Explozivi si Substante Toxice al Politiei Suceava spun ca este foarte putin probabil sa mai solicite cineva acest drept, acum spre sfârsitul anului. Daca anul trecut existau cinci distribuitori autorizati sa achizitioneze si sa distribuie obiecte pirotehnice, în acest an, probabil, nu va exista nici unul. Mai mult, nici un agent economic sau persoana fizica autorizata nu a solicitat dreptul de a comercializa legal materiale pirotehnice. În anii precedenti, mare parte din „marfa” folosita de amatorii de bubuit petarde era achizitionata de la comerciantii ilegali din piete sau din Bazar. Politistii spun ca nu sunt deloc semnale ca în aceste sectoare s-ar vinde materiale pirotehnice, doar cu câteva zile înainte de sarbatori fiind posibil sa apara câtiva comercianti, în general cei care aduc marfa din tarile vecine. În afara fricii de dosare penale, cred politistii, lipsa materialelor pirotehnice se poate explica si prin faptul ca acestea nu prea mai sunt la moda.

Urmare a numeroaselor accidente grave, care au dus la mutilarea a numerosi oameni, adesea simpli trecatori printr-o zona în care se aruncau petarde, legislatia a fost înasprita. Prin aparitia legii 406/2006, confectionarea, detinerea, comercializarea, importul sau folosirea de obiecte pirotehnice artizanale periculoase constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la trei luni la un an. Sunt considerate periculoase amestecurile pirotehnice din clasele II-IV, T1, T2.  
La liber au ramas doar obiectele artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasa I (artificiile pentru pomul de iarna, artificiile pentru torturi, artificiile tip confetti, artificiile din gama „vulcan” de dimensiuni mici si artificiile cu 5 sau 10 focuri) cu exceptia petardelor, pocnitorilor si obiectelor zburatoare din aceasta clasa. Obiectele pirotehnice din categoriile interzise pot fi folosite numai de persoane juridice autorizate, dupa obtinerea câtorva avize. 


Intră acum și în grupul de