Ministrul Cioroianu participa la reuniunea Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe al UE (CAGRE) – Bruxelles


Intră acum și în grupul de

Ministrul afacerilor externe, Adrian Cioroianu, participa la reuniunea Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe al UE (CAGRE), care are loc la Bruxelles, în perioada 10-11 decembrie 2007, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa  al Guvernului. Reuniunea a debutat cu sesiunea Afaceri Generale, în cursul careia ministrii afacerilor externe au pregatit Concluziile Consiliului European din 14 decembrie a.c. Acestia vor mai examina si aproba Concluzii asupra evolutiilor în actualul proces de extindere, în baza Pachetului Extindere 2007 – 2008, publicat de Comisia Europeana la 6 noiembrie a.c.

În debutul sesiunii Relatii Externe, comisarul european Benita Ferrero-Waldner va prezenta principalele elemente ale recent adoptatei Comunicari a Comisiei Europene intitulata „O Politica Europeana de Vecinatate puternica”.  

Relatiile cu Balcanii de Vest vor constitui unul dintre principalele subiecte abordate în cadrul dejunului de lucru al ministrilor de externe UE. La discutii va participa si ambasadorul W. Ischinger, reprezentantul UE în Troica Grupului de Contact. Acest schimb de opinii la nivel ministerial are rolul de a pregati dezbaterile care vor avea loc la proximul Consiliu European asupra abordarii UE cu privire la statutul provinciei Kosovo.  

Un alt subiect important pentru agenda europeana care va fi discutat în cadrul dejunului de lucru se refera la dosarul nuclear iranian.

Pe agenda Consiliului se afla si dezbateri privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu si ultimele evolutii din teritoriile palestiniene, la care va participa si premierul palestinian Salam Fayyad.

De asemenea, actuala reuniune CAGRE va oferi ministrilor afacerilor externe si oportunitatea unui schimb de opinii privind Acordurile de Parteneriat Economic cu statele Africa – Caraibe – Pacific, Sudan / Ciad si situatia politica interna din Burma/Myanmar.

În marja CAGRE, vor fi organizate: Consiliul Permanent de Parteneriat cu Rusia si Consiliul de Asociere cu Iordania. 


Intră acum și în grupul de