Studentii straini de la Universitatea „Stefan cel Mare” lauda conditiile de studiu, dar si palinca, sarmalutele si zacusca din Bucovina


Intră acum și în grupul de

Studenti din Italia, Portugalia si Spania, care studiaza prin programul Erasmus la Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava spun ca imaginea „sifonata” a României în lume, nu este în concordanta cu realitatea. Acestia au apreciat cu cuvinte pozitive conditiile de cazare din Caminul 4, au spus ca si-au facut multi prieteni, au laudat palinca, sarmalutele si zacusca, si au promis ca dupa ce vor încheia stadiile de pregatire vor reveni în România în vacante. Acestia au precizat ca, la reîntoarcerea din vacanta de iarna, si-au propus sa viziteze manastirile din Bucovina.

La universitatea suceveana studiaza, în stagii de 5-10 luni, la facultatile Stiinte Economice si Administratie Publica, Litere si Stiinte ale Comunicarii, Inginerie electrica si Calculatoare si Inginerie Alimentara 15 studenti de la universitati straine, 4 fiind din Portugalia, 3 din Spania iar restul din Bari, Italia. Ei participa la cursuri predate în limba româna si dau si examenele în aceasta limba, ceea ce nu e prea simplu.  

„Îmi place în România, am capatat experienta aici. Saptamâna trecuta am dat examenele si profesorii ne-au acordat tot sprijinul pentru a ne descurca. E dificil pentru noi sa deprindem o limba straina în câteva luni. Am dat examen despre economia dvs. si a fost nevoie sa obtin o multime de informatii. M-au ajutat si rectorul universitatii, si prorectorul, si coordonatorul cursului”, a precizat Michele Rogliere, de la Universitatea din Bari. Acesta a mai spus ca între metodele de învatamânt si dotarile din  universitatea suceveana si cea italiana nu exista mai diferente, dar, a precizat aici, fiind mai putini studenti, cadrele universitare se pot preocupa mai îndeaproape de ei. „Eu studiez la facultatea de Economie din Bari, unde sunt 8000 de studenti, fiind dificil de coordonat. Nu poti vorbi cu profesorii si sa le ceri sfaturi. Aici însa, datorita disponibilitatii lor, având în vedere ca suntem straini, avem oportunitatea de a ne întâlni cu profesorii mai des, de a le cere sfatul”, a declarat Michele, aflat la Suceava pentru un stagiu de 6 luni, la Facultatea de Administratie Publica si Stiinte Economice. 


Intră acum și în grupul de