Razboi al declaratiilor intre seful DSVSA si primarul din Vicovu de Sus

Seful Directiei Sanitara.- Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Suceava, Petrea Dulgheru a precizat marti, ca institutia detine documente privind rezultatele actiunii de control organizata sâmbata dimineata în hala de carne a pietei orasului Vicovu de Sus, în urma careia au fost semnalate o serie de nereguli, fiind depistata si o persoana ce vindea carne de cal. Pe de alta parte autoritatile locale din oras contestata vehement cele sustinute de conducerea DSVSA Suceava. Primarul orasului Vicovu de Sus, Gheorghe Schipor si seful de post din localitate comisarul sef Ilie Hutanu sustin ca veterinarii nu au confiscat nici macar un kilogram de carne din hala. Mai mult, edilul orasului baga mâna în foc ca în piata din orasul sau nu se vinde carne de cal, si spune ca declaratiile lui Petrea Dulgheru cu privire la acest aspect sunt pure inventii.

Cât priveste hala de carne a orasului, primarul sustine ca este dotata cu gresie, faianta si apa calda, fiind departe de a fi un focar de infectie, cum au stabilit sanitar-veterinarii, iar piata este dotata cu un grup sanitar performant. Edilul mai mentioneaza ca hala a fost data spre folosinta catre trei agenti economici din oras, iar de autorizare acestia trebuie sa raspunda, nu administratorul pietei.

În schimb, seful DSVSA Suceava a revenit marti cu o serie de precizari afirmând ca, toate neregulile semnalate au suport real si pot fi sustinute cu documente. Petrea Dulgheru spune ca, desi actiunea de control a fost anuntata în prealabil, primarul si politistii nu s-au prezentat în Piata decât în momentul în care inspectorii DSVSA Suceava au încheiat actiunea de control, fapt care explica de ce nu cunosc situatia reala din piata pe care o gestioneaza. Petrea Dulgheru mentioneaza ca inspectorii veterinari au fost însotii de jandarmi din Suceava si de la pichetul din Vicov.  

La începutul controlului directorul Petrea Dulgheru, pentru a nu fi recunoscut de comercianti s-a deghizat lipindu-si o mustata si s-a îmbracat cu suman si caciula de miel pe cap, achizitionând carne de vita, de porc si de cal în valoare de 150 lei. Imediat dupa aceasta actiune, controlul a fost preluat si aprofundat de echipa de inspectori ai DSVSA Suceava. „Acestia contrar afirmatiilor sustinute de primar si seful Postului de Politie din Vicovu de Sus au surprins mai multi comercianti ilegali care vindeau carne de porc si de vita fara a fi supusa expertizarii sanitar- veterinare, fara a purta marca de sanatate, fara a avea documente sanitare veterinare, respectiv certificate sanitar veterinare care sa garanteze salubritatea carnii. Au fost luate declaratii vânzatorilor ilegali, carnea din hala a fost confiscata si conform legislatiei sanitare veterinare a fost dirijata spre incinerare la SC Super Star SRL din Radauti” spune Petrea Dulgheru, care a mai adaugat ca potrivit documentelor a fost confiscata o cantitate de 65 kg carne, cât despre „conditiile dezastroase în care se vindea carnea din Piata Vicovu de Sus au fost filmate de echipa de inspectori ai DSVSA Suceava” putând fi vizionate.

Primaria Vicovu de Sus a mai fost sanctionata cu amenda, Hala pentru vânzarea carnii a fost închisa pâna la remedierea deficientelor, iar redeschiderea acesteia numai cu acordul Primariei, fara aprobare sanitara veterinara, este considerata de conducerea DSVSA Suceava, „un atentat grav la sanatate publica”.

loading...