Românii din Cernăuți cer președintelui Ucrainei autonomie: Strămoșii noștri au trăit sute de ani în Bucovina, au creat cultura și bogăția națională a acestui pământ-presă


Intră acum și în grupul de

Adunarea Românilor din Bucovina (ARB), asociație înființată în urmă cu un an, a solicitat președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, să acorde autonomie românilor în Regiunea Cernăuți.

adunarea romanilor bucovineni

Potrivit coordonatorului Adunării Românilor din Bucovina, Dorina Chirtoacă, citată de site-ul de știri moldovenesc deschide.md, ARB a depus o solicitare la Președinția Ucrainei în care cere autonomie pentru teritoriul unde locuiesc românii, în regiunea Cernăuți.

Coordonatorul ARB susține, conform sursei citate, că drepturile românilor din Ucraina se încalcă, iar autonomia ar permite crearea unor mecanisme de apărare a acestor drepturi.

„Pământul nostru, până în 1944 a fost teritoriu României. Strămoșii noștri au trăit sute de ani în Bucovina, au creat cultura și bogăția națională a acestui pământ. Cu toate acestea, în prezent drepturile noastre elementare sunt încălcate”, se arată în cererea transmisă președintelui Ucrainei.

Totodată, Adunarea Românilor din Bucovina a subliniat că activiști ai mișcării naționale sunt persecutați și că nu li se permite să organizeze diferite activități și întâlniri.

În luna aprilie, deputații din Consiliul Regional din Transcarpatia, a adoptat la o ședință plenară o cerere către conducerea Ucrainei să ofere autonomie regiunii, adaugă sursa citată.

Adunarea Românilor din Bucovina s-a înființat în 27 iulie 2015, iar la întrunire au participat delegați din toate zonele populate cu români din Nordul Bucovinei, iar scopul ARB este protejarea drepturilor românilor din această provincie  aflată în componența Ucrainei, evenimentul fiind anunțat atunci de un site de limbă rusă nr24.org .
Activiştii civici şi reprezentanţii comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi, cunoscuţi atât în Ucraina, cât şi în România, au susţinut atunci că este vorba despre o provocare, un atac informaţional împotriva românilor, menit să destabilizeze situaţia din Bucovina şi să provoace un conflict etnic pe fundalul crizei umanitare şi militare din Donbas.

(N.B.)


Intră acum și în grupul de