Escherichia coli depistat în cașul servit turiștilor din Mureș care au suferit toxiinfecții alimentare


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv adjunct al DSVSA Suceava, Ioan Corduneanu, a declarat, joi, pentru NewsBucovina că inspectorii sanitari veterinari au aplicat o amendă în valoare de 2000 de lei unităţii care a livrat hrana pentru turiştii din judeţul Mureş care au suferit o toxiinfecţie alimentară, pentru deficienţele constatate şi au dispus suspendarea temporară a activităţii până la remedierea deficienţelor.caș de oaie

Corduneanu a spus că în urma efectuării analizelor de laborator pentru probele de alimente recoltate cu ocazia controlului s-a constatat că în cazul caşului proba a fost neconformă fiind depistată bacteria Escherichia coli, însă restul probelelor au fost conforme.

El a precizat că în cazul caşului servit turiştilor mureşeni nu existau documente de provenienţă.

Directorul executiv adjunct a spus că unitatea care a livrat mâncarea turiştilor cazaţi la hotelul din Şcheia este un restaurant din Suceava şi nu avea în obiectul de activitate serviciul de catering.

Corduneanu a arătat că activitatea unităţii respective a fost suspendată temporar până la remedierea deficienţelor, un recontrol fiind efectuat de inspectorii sanitari veterinari chiar în cursul zilei de joi .

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, marţi, că hotelul din comuna Şcheia a fost sancţionat cu o amendă în valoare de 1300 de lei întrucât la data controlului produsele dezinfectante utilizate erau expirate, iar personalul angajat care era responsabil cu manipularea alimentelor nu avea efectuat cursuri de igienă.

Zorescu a spus că în cazul firmei de catering care a livrat hrana pentru cina şi micul dejun servite grupului din judeţul Mureş a fost aplicată o amendă în valoare de 2000 de lei pentru lipsa probelor alimentare şi lipsa cursurilor de igienă pentru personalul angajat.

Ea a arătat că după formele de manifestare şi simptomele bolii îmbolnăvirea ar fi putut fi provocată de un stafilococ patogen din produsele lactate, cel mai probabil prezent în caşul servit turiştilor, pentru care nu existau documente de provenienţă, dar că se aşteaptă rezultatul analizelor de laborator pentru probele biologice recoltate de la o parte dintre pacienţi pentru a se evidenţia agentul patogen.

Un număr de 21 de persoane din judeţul Mureş, din care zece copii, au fost diagnosticaţi

cu forme uşoare şi medii de toxiinfecţie alimentară şi au primit îngrijiri medicale la SJU

Suceava, aceştia acuzând stări de greaţă şi vomă după ce ar fi luat cina şi micul dejun la

un motel din Şcheia, ce au fost livrate de o firmă de catering din Suceava.

“Din verificările efectuate, a reieşit că un grup format din 26 copii şi 14 adulţi, din judeţul

Mureş, s-a deplasat în excursie în judeţul Suceava, cazându-se în seara zilei de 18 iunie

2016, la un motel de pe raza comunei Şcheia. Cina şi micul dejun au fost asigurate de

către o firmă de catering din municipiul Suceava. După micul dejun, grupul s-a deplasat

către Târgu Mureş, însă după aproximativ 10 km, o parte din copii şi adulţi au acuzat

stări de greaţă şi vomă, drept pentru care s-a luat deciza deplasării la cea mai apropiată

unitate de primiri urgenţe”, preciza duminică Prefectura Suceava.

 

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, tot duminică, în legătură cu acest caz că instituţia derulează o anchetă epidemiologică pentru stabilirea cauzei îmbolnăvirii celor 21 de persoane din judeţul Mureş. Zorescu a spus că simptomele au apărut la aproximativ trei ore după ce grupul din judeţul Mureş a consumat micul dejun la un motel din comuna Şcheia, 21 din totalul celor 26 de persoane fiind diagnosticate cu forme uşoare şi medii de toxiinfecţie alimentară.

Ea a precizat că au fost recoltate probe din alimente, dar şi probe biologice de la o parte

dintre pacienţi pentru stabilirea cauzei îmbolnăvirii acestora.

Medicul epidemiolog sucevean a spus că toţi pacienţii au fost externaţi în cursul după-amiezii de duminică după ce au primit tratament de specialitate în cadrul SJU Suceava.

Zorescu a spus că grupul din judeţul Mureş avea în componenţă şi copii în vârstă de 11-12 ani şi a efectuat o excursie în judeţul Suceava la sfârşitul clasei a IV-a.

 

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de