Sărbătoarea Sânzienelor este prilej de bucurie pentru suceveni. Tot orașul se împrospătează prin lucrarea Harului cel sfânt al lui Dumnezeu


Intră acum și în grupul de

În fiecare an, la data de 24 Iunie, sărbătorim Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul (Sânzienele sau Drăgaica) și Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.procesiune pelerinaj hram sf ioan (64)

Pentru noi sucevenii este hramul orașului. Este sărbătoarea care ne amintește de evenimentul minunat petrecut în anul 1402, în timpul vrednicului de pomenire Alexandru cel Bun, Domnul Moldovei.

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava a suferit moarte martirică în Cetatea Albă în jurul anului 1330. Pentru a ridica prestigiul Țării Moldovei, Domnul Alexandru cel Bun s-a luptat și a reușit să obțină și recunoașterea oficială, din partea Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, a Scaunului Mitropolitan de la Suceava.

Moaștele Sfântului Ioan cel Nou au fost aduse în anul 1402 la Suceava și așezate în Biserica Mirăuților, ctitoria lui Petru Mușat. Mai târziu au fost transferate în actuala biserică din incinta Mănăstirii Sfântul Ioan.

Sfintele Moaște se scot pe străzile Sucevei în fiecare an de Sânziene, împlinind tradiția sfântă. Racla cu Moaștele este purtată pe umeri de preoți și călugări. Mulțime de oameni însoțește pe Sfânt prin oraș. Binecuvântarea Bunului Dumnezeu se revarsă asupra oamenilor cu rugăciunile Sfântului Ioan. Tot orașul se împrospătează prin lucrarea Harului cel sfânt al lui Dumnezeu.

Sărbătoarea Sânzienelor este prilej de bucurie pentru suceveni. Cum îl cinstim pe Sfântul Ioan? Rugându-ne lui ca să mijlocească la Dumnezeu pentru sănătatea nostră sufletească și trupească, noi arătăm iubire și recunoștință pentru darurile revărsate cu prisosință asupra noastră.Aducerea Moastelor Sfantului Ioan cel Nou la Suceava

Ioan cel Nou de la Suceava este Sfântul întregii Biserici Ortodoxe, dar sucevenii exclamă cu evlavie și bucurie că „Sfântul Ioan e la noi acasă”!

Să fim mărinimoși și curajoși în viață!                      prof. Justinian – Remus A. Cojocar


Intră acum și în grupul de