Localnicii din Valea Putnei și Mestecăniș, dipuși să accepte depozitul ecologic de deșeuri după discuțiile cu Gheorghe Flutur


Intră acum și în grupul de

Reprezentantul cetățenilor din Valea Putnei și Mestecăniș, Aristide Maxim, a consideră că se poate ajunge la deblocarea proiectului depozitului ecologic din Pasul Mestecăniș după ce localnicii au discutat despre această situație cu președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

Aristide Maxim

Maxim a explicat  într-o conferință de presă organizată, vineri, la Câmpulung Moldovenesc că președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur a venit joi să discute cu localnicii și cu responsabilii locali despre depozitul de deșeuri care se construiește în Pasul Mestecăniș și a susținut că fosta administrație județeană nu a făcut niciodată  acest lucru.

Potrivit acestuia, în perioada 2012-2016 ar fi existat o singură tentativă a fostului președinte al Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, de a veni la Pojorâta să discute cu localnicii nemulțumiți de amplasamentul depozitului ecologic, dar că aceasta nu s-a mai realizat.

„În sfârșit, după atâta timp, am ajuns să putem dialoga în prezența cetățenilor și să scoatem din impas această situație. Cum o vom face rămâne de văzut. Am ajuns la litigiu pentru că nu am fost ascultați. Datorită transparenței și dorinței de comunicare a domnului președinte Flutur s-a ajuns la un dialog cu noi pentru a clarifica odată situația de pe Mestecăniș care a plutit într-o ambiguitate ani de zile”, a spus Maxim.

El a arătat că în perioada premergătoare declanșării investiției localnicii au fost ignorați total de autoritățile locale mai ales de cele de la Pojorîta dar și de cele județene din perioada 2012-2016, iar semnalul de alarmă tras pentru acel amplasament greșit ales de comisia de atunci nu a fost luat în seamă.

Maxim a mai spus că dialogul  va continua, subliniind că oamenii vor garanții care să elimine temerile faţă de poluarea pânzei de apă freatică, de riscul antrenării deşeurilor către sat în cazul unor ploi abundente, cu poluarea pârâului Putna, faţă de afectarea păşunii şi a mirosului pe care îl vor degaja gunoaiele menajere depozitate pe munte.

”Vom continua căutarea celor mai bune soluții și vom încerca să facem să funcționăm până la urmă într-o societate mai bună, mai curată. Suntem puși în fața faptului împlinit. Trebuie să acceptăm situația ca atare și să vedem ce se mai poate repara din prostia făcută. Pentru că e o mare prostie să pui depozitul de deșeuri într-o zonă cu potențial turistic, cu peisaje nemaipomenite. Depozitul trebuia pus într-un loc ferit și la o distanță de minim 1.000 de metri de locuințe. De obicei aceste depozite nu se pun în vârful căciulii, se pun undeva mai jos, pitite într-o vale. E dureros că am ajuns acum în situația să negociem în pierdere motivat de  faptul că depozitul e făcut în procent de 97% și că trebuie pus în funcțiune. E adevărat că și deșeurile trebuie puse undeva. Asta ne obligă să continuăm să scoatem maximum din problema asta pentru că în primul rând asemenea lucruri să nu se mai întâmple în alte părți și în al doilea rând să ne protejăm viața noastră care e acolo”, a spus Maxim.

Maxim i-a mulțumit lui Gheorghe Flutur pentru le-a dat atenția necesară și crede că acesta va reuși să facă mai multă ordine în administrarea județului. (Alin Dima)


Intră acum și în grupul de