Firma care deține Dorna Lactate, Lactalis, vrea să concentreze producţia de brânzeturi în unităţile de producţie din zona Moldovei, după ce preia și Rarăul de la Albalact


Intră acum și în grupul de

Grupul francez Lactalis, care deține Dorna Lactate, oferă un preţ de 0,5252 de lei per acţiune pentru a obţine controlul companiei Albalact, care deține Rarăul SA Câmpulung Moldovenesc, iar  francezii vor plăti astfel pentru cel mai important producător autohton de lactate circa 342 de milioane de lei.fabrica lapte

 

Potrivit Capital, preţul per acţiune a ajuns la 0,5252 de lei, faţă de 0,4543 lei per titlul, dat ca exemplu de Albalact, într-un comunicat de presă remis către Bursa de Valori Bucureşti pe 28 ianuarie – ziua când a fost anunţată intenţia de preluare. Tot atunci, Lactalis a anunţat că a semnat un contract cu acţionarii majoritari ai Albalact – familia Ciurtin şi fondul de investiţii RC2, care controlau împreună 70,3% din capitalul social al producătorului local de lactate.

 

Însă, grupul francez vizează cumpărarea a 97,5% din titluri, fără a avea în vedere numai pachetul de 70,3% pentru care s-a încheiat înţelegerea din luna ianuarie. Aşadar, grupul francez a anunţat că lansează ofertă publică de preluare voluntară pentru un pachet de 636,36 milioane acţiuni, reprezentând 97,49% din totalul titlurilor, în vederea delistării, susține sursa citată.

Pe de altă parte, BSA, compania franceză care este societatea-mamă a grupului Lactalis,  va numi un nou consiliu de administraţie al Albalact ca urmare a demisiei membrilor prezentului consiliu de administraţie, dar a anunţat că nu vrea să schimbe conducerea şi/sau personalul Albalact, să închidă locaţiile de producţie ale emitentului existente la momentul anunţului preliminar şi nu are în plan o reducere a locurilor de muncă, susține Bursa.

Astfel, potrivit sursei citate, francezii intenţionează să dezvolte oferta de brânzeturi pe piaţă românească pentru a concura cu produsele importate de către ceilalţi jucători de pe piaţă de brânzeturi.

„În acest moment, prezenţa grupului Lactalis pe piaţa românească de brânzeturi este redusă. România are o tradiţie în producţia de brânzeturi, pe care Lactalis, în calitate de lider european pe piaţă produselor de brânză cu denumire de origine controlată, doreşte să o promoveze. Costurile efective pentru intrarea pe o piaţă de consum importante, cum este Bucureştiul, depind de mărimea capacităţilor de producţie şi de distanţele dintre oraşe. În acest context, grupul Lactalis doreşte se concentreze producţia de brânzeturi în unităţile de producţie din zona Moldovei, ceea ce poate conduce la dezvoltarea economică a zonei şi la valorificarea optimă a producţiei de lapte, într-o piaţă globală extrem de competitivă”, se arată în comunicatul BSA.

De asemenea, francezii consideră că exporturile de brânzeturi către ţările vecine pot fi intensificate și sunt prevăzute investiţii substanţiale pentru susţinerea acestei strategii de dezvoltare.

„Albalact este un producător de lapte şi iaurt cu o înaltă productivitate şi o logistică eficient organizată, specializat în producţia de lapte proaspăt. Grupul Lactalis poate aduce acestei activităţi expertiză să tehnologică, investiţii în domeniul cercetării şi dezvoltării, în vederea dezvoltării de noi produse pe gustul consumatorului român, conducând totodată la creşterea activităţii emitentului”.

Albalact, prin filialele sale, deţine instalaţii de uscare a produselor secundare. precum zerul, potrivit anunţului, care mai menţionează: „Astfel, capacităţile de uscare din Câmpulung permit o bună gestionare a sezonalităţii laptelui, pe care Ofertantul (n.r. BSA Internaţional) îşi propune să o valorifice în perioada următoare preluării activităţii. De asemenea, Ofertantul consideră că atât conducerea companiei cât şi mărcile existente sunt atuuri importante ale Emitentului şi intenţionează să se bazeze pe managementul local pentru a continuă dezvoltarea cu succes a Emitentului. Ofertantul intenţionează să investească suplimentar în campanii de marketing menite să crească recunoaşterea brand-ului Emitentului”.

Grupul Lactalis comercializează în România atât produse lactate fabricate local de companiile Dorna Lactate şi Dorna, cât şi produse lactate fabricate în străinătate şi importate pe teritoriul României. (N.B.)


Intră acum și în grupul de