Consiliul Local Suceava nu a aprobat fonduri pentru Festivalul Medieval după ce s-au opus consilierii PSD și ALDE. Harșovschi acuză opoziția că vrea să blocheze manifestări de tradiție din Suceava


Intră acum și în grupul de

Consiliul Local Suceava nu a reușit, joi, să adopte hotărârea prin care municipalitatea susține cu 200.000 de lei manifestările incluse în Festivalul de Artă Medievală care se desfășoară în Cetatea de Scaun.

sarituri concurs medieval

În urma votului, 11 consilieri locali PNL și PMP s-au exprimat în favoarea acordării sumei de bani, iar ceilalți 11 consilieri locali prezenți de la PSD și ALDE au votat împotrivă.

Viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, a declarat că PSD și ALDE au votat împotriva finanțării Festivalului de Artă Medievală în condițiile în care banii fuseseră prevăzuți pentru aceste manifestări încă de la începutul anului.

El a spus că este pentru prima dată când municipalitatea nu finanțează Festivalul Medieval și a arătat că reprezentanții PSD și ALDE au venit cu propuneri în afara cadrului legal, cum ar fi ca în contrapartidă cu suma alocată, intrarea la festival să fie liberă.

„Nu putem oferi gratuitate noi, Consiliul Local. Cetatea de Scaun este administrată de Consiliul Județean Suceava care a votat, la începutul anului, tarifele de intrare în Cetatea de Scaun pentru anul în curs”, a spus Harșovschi care a menționat că parada de pe străzile Sucevei este susținută de municipalitate și că acest eveniment este deschis tuturor sucevenilor.

Totodată, el a arătat că intrarea la Festivalul de Artă Medievală sau Bucovina Rock Castle este gratuită, fiind plătită doar taxa uzuală de intrare în Cetatea de Scaun, indiferent dacă sunt sau nu evenimente.

El consideră că opoziția PSD și ALDE a fost făcută la un proiect care afectează toți sucevenii și că atitudinea acestora este de neînțeles.

Mai mult, Harșovschi a arătat că PSD și ALDE consideră că prin această acțiune vor putea sabota activitatea Consiliului Județean Suceava, ceea ce este fals.

Viceprimarul și-a exprimat îngrijorarea privind atitudinea consilierilor locali PSD și ALDE față de manifestări de tradiție din municipiu.

Lucian Harșovschi a spus că o parte dintre consilierii care au votat împotrivă au recunoscut greșeala și că ar fi dorit totuși să susțină financiar festivalul, în condițiile în care Festivalul de Artă Medievală din Suceava se pare că va rămâne cel mai important din țară după ce cel de la Sighișoara a fost amânat și se pare că va fi anulat.

În aceste condiții, ar urma să fie convocată o ședință extraordinară a CL Suceava pentru rediscutarea proiectului.

Președintele PSD Suceava, Dan Ioan Cușnir, a declarat că atitudinea consilierilor locali PSD a fost corectă în condițiile în care nu s-a explicat suficient unde vor fi cheltuiți banii și care este bugetul total al festivalului.

„Una este să aloci 200.000 de lei din partea Primăriei când costurile se ridică la 500.000 de lei, dar alta este să dai 200.000 de lei, iar festivalul să coste doar 150.000 de lei. Trebuia explicat mai bine. Cred că situația se va reglementa și festivalul va avea finanțarea necesară, dar este nevoie ca cei care sunt în executivul Primăriei să explice exact ce se face cu banii sucevenilor, unde sunt cheltuți, cum sunt cheltuiți și pentru ce sunt cheltuiți”, a spus Cușnir.

Consiliul Local Suceava  ar fi trebuit să voteze un proiect de asociere cu Muzeul Bucovinei din Suceava în vederea realizării în comun a Festivalului de Artă Medievală care se va desfășura la mijlocul lunii august în Cetatea de Scaun a Sucevei și să aloce 200.000 de lei pentru susținerea evenimentelor artistice care se vor desfășura.

medieval cetate steag (79)

Potrivit proiectului de hotărâre inițiat de primarul Ion Lungu și supus dezbaterii Consiliului Local în ședința de joi, municipalitatea urma să contribuie cu 200.000 de lei la organizarea Festivalului de Artă Medievală.

În expunerea de motive se arată că Muzeul Bucovinei Suceava a adresat Consiliului Local al Municipiului Suceava invitația de a-i fi partener, în vederea finanțării și realizării în comun a acțiunilor de interes local cuprinse în proiectul Festivalului de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”, aflat la cea de-a zecea ediție.

Necesitatea realizării acestui proiect se datorează, în primul rând, dorinței de revitalizare a ofertei culturale, în concordanță cu strategia de dezvoltare regională, care pune accentul pe importanța actului cultural și pe valorificarea patrimoniului și a moștenirii culturale din această zonă, a explicat primarul.

El a arătat că acest eveniment se adresează cetățenilor suceveni, dar și turiștilor români și străini care tranzitează zona Sucevei în perioada de desfășurare a festivalului.

Potrivit primarului, principalele activități sunt susținerea unui numar de 30 de spectacole medievale pe zi, pe parcursul  a patru zile și care vor fi  realizate de 20 trupe de actori profesioniști și amatori din țară în perioada 11-14 august.

„Scopul proiectului îl reprezintă punerea în valoare a monumentelor medievale din municipiul Suceava și valorificarea turistică a patrimoniului. Obiectivul principal al acestui proiect îl constituie popularizarea și impunerea festivalului ca punct de reper pe agenda culturală, regională și națională, precum și cultivarea  gustului publicului vizitator pentru actul cultural de calitate realizat în spirit medieval”, mai arată Ion Lungu în expunerea de motive.(N.B.)


Intră acum și în grupul de