In judet au demarat discutiile pe marginea noii Legi a Educatiei


Intră acum și în grupul de

Inspectoratul Scolar al Judetului Suceava a desfasurat la sfârsitul saptamânii primele reuniuni de lucru planificate în cadrul Strategiei judetene, privind legea educatiei, locatiile alese fiind Botosana  si Radauti. Potrivit purtatorului de cuvânt al ISJ Suceava, Laurenta Hacman, la activitati au participat managerii unitatilor gimnaziale si S.A.M. din zonele Suceava si respectiv Radauti, inspectori scolari, reprezentanti ai sindicatelor din învatamânt, autoritatilor si presei locale.

Laurenta Hacman a precizat ca, cele mai importante aspecte vizate în interventiile participantilor au fost: reorganizarea structurii învatamântului preuniversitar (educatia ante-prescolara, obligativitatea învatamântului prescolar de la 3 ani, clasa pregatitoare în învatamântul primar si învatamântul obligatoriu de 9 clase); organizarea admiterii în liceu prin concurs la nivelul scolii sau prin repartizare computerizata; conducerea unitatii de învatamânt prin Consiliul de Administratie.

„Fata de textele propuse în proiectele legislative, participantii au avut o serie de observatii. Una dintre acestea a fost acea ca, în prezent sistemul românesc de învatamânt nu dispune de resursele umane si materiale necesare care sa permita reorganizarea retelei în varianta propusa (personal didactic si nedidactic specializat, spatii scolare suficiente cu dotarile corespunzatoare pentru nivelul de învatamânt vizat) de aceea s-a recomandat includerea în textul de lege a unui articol care sa prevada realizarea progresiva a schimbarilor” mentioneaza Laurenta Hacman.  

Referitor la admiterea în liceu, majoritatea opiniilor exprimate au fost pentru organizarea unui concurs /examen la nivelul unitatilor liceale si renuntarea la repartizarea computerizata.

Fata de textul propus, în care proportia reprezentarii unitatii de învatamânt în Consiliul de Administratie este de 60%, participantii au considerat ca este necesara o reprezentare mai mare de 80%, iar presedintele structurii de conducere sa fie ales din rândul cadrelor didactice membre.

Conform calendarului I.S.J. Suceava, urmatoarele reuniuni de lucru cu directorii de unitati scolare vor fi desfasurate saptamâna urmatoare în 22 ianuarie la Falticeni si 23 ianuarie la Câmpulung Moldovenesc- gimnazii si SAM, 24 ianuarie la Radauti- gradinite si în 25 ianuarie la Suceava- licee. 


Intră acum și în grupul de