CJ vrea o strategie energetica a judetului pentru urmatorii 20 de ani


Intră acum și în grupul de

Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Mîrza, a declarat, marti, ca un studiu privind suportabilitatea pretului gazelor naturale în mediul rural al judetului, solicitat de consilierii judeteni liberali trebuie sa fie cuprinzator, sa includa toate localitatile judetului dar si aspecte privind alte resurse energetice.

Gavril Mîrza a spus, marti, într-o conferinta de presa, ca studiul de fezabilitate al proiectului „Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene” a fost efectuat în 2001 si ca nu putea sa prevada cu exactitate evolutia pretului gazelor naturale din 2008, cum nici în prezent nu se poate face o estimare exacta a pretului acestora în 2015.

Acesta a spus ca un studiu privind gradul de suportabilitate a pretului gazelor naturale în mediul rural poate fi realizat, dar ca limitarea doar la acest aspect nu va aduce informatii prea multe administratiei judetene care sa determine o strategie pe viitor în acest domeniu.

„Cred ca studiul trebuie sa fie cuprinzator si sa includa toate localitatile din judet, nu doar cele din incluse în proiect si trebuie sa prevada toate aspectele care pot interveni în perioada urmatoare atât în ceea ce priveste scumpirea gazelor naturale sau a combustibilului lichid usor, dar si a costurilor încalzirii cu lemne, pentru ca, într-un viitor apropiat, încalzirea cu lemne va fi costisitoare, atât din cauza ca pretul lemnului va creste, dar si pentru ca este poluanta”, a spus Gavril Mîrza adaugând ca studiul trebuie sa vada si daca populatia ar fi dispusa sa foloseasca energie verde în conditiile în care Suceava doreste sa fie un judet turistic, nepoluat.

Presedintele Consiliului Judetean Suceava considera ca va trebui constituita o comisie, formata din consilieri judeteni, care sa stabileasca toate cerintele pe care trebuie sa le îndeplineasca acest studiu. „Pe baza acestui studiu, Consiliul Judetean ar putea stabili strategia energetica a judetului în urmatorii 20 de ani”, a mai spus Gavril Mîrza.

Liderul consilierilor judeteni PNL din CJ Suceava, Bogdan Cristache, a declarat, vineri, într-o conferinta de presa, ca anuntata aliniere a pretului gazelor naturale ar putea afecta oportunitatea proiectului judetean de utilitati ce prevede constructia unor retele de gaze naturale în 65 de localitati ale judetului si reabilitarea termoficarii în orase si municipii.

În aceste conditii, Cristache a spus ca PNL va solicita Consiliului Judetean alocarea de fonduri pentru un studiu de suportabilitate a pretului gazelor naturale în localitatile rurale din judet.

„Trebuie sa vedem daca mai este oportun sa continuam acest proiect sau sa folosim banii din credit în alte scopuri, tot pentru modernizarea utilitatilor. E o problema foarte importanta si trebuie sa stabilim cât mai curând care va fi strategia în acest domeniu”, a mai spus liderul consilierilor judeteni PNL Suceava.


Intră acum și în grupul de