Guvernul nu da bani doar pentru o slujba de sfintire la inceputul proiectului


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a avertizat, marti, primarii din judet ca fondurile alocate de Guvern pentru dezvoltarea infrastructurii locale trebuie folosite potrivit contractului si nu doar pentru a avea motiv pentru o slujba de sfintire la începerea lucrarilor. Orest Onofrei a declarat într-o conferinta de presa ca un numar de 20 de primarii sucevene risca sa piarda finantarile alocate prin Ordonanta de Guvern 7/2006 pentru reabilitarea infrastructurii locale pentru ca nu au depus înca rapoartele privind modul în care au fost cheltuiti banii în cursul anului 2007.

Prefectul Onofrei a explicat ca în baza OG 7/2006 Guvernul aloca fonduri de pâna la un milion de euro pentru proiecte ce vizeaza modernizarea sau constructia de poduri, podete, punti pietonale, sisteme de alimentare cu apa si canalizare si ca în cursul anului 2007 au fost alocati bani pentru elaborarea proiectelor de executie si pentru începerea lucrarilor.

„Pentru continuarea finantarii în 2008, primarii trebuie sa trimita Guvernului un raport în care sa arate cum au cheltuit fondurile alocate pe proiect în 2007. Nu înteleg de ce primarii nu au trimis înca aceste rapoarte”, a spus Orest Onofrei, care a aratat ca exista riscul ca proiectele începute sa nu fie finantate în continuare daca primarii nu respecta cerintele guvernamentale aratând ca la cheltuirea banilor publici este nevoie de disciplina si rigurozitate.

„Guvernul nu da bani doar pentru taierea unei panglici si pentru o slujba de sfintire la începutul proiectului”, a spus prefectul Onofrei.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai atras atentia primarilor ca exista riscul dezvoltarii neechilibrate a localitatilor din judet aratând ca aproximativ un sfert din comune acceseaza fonduri europene pentru diverse proiecte în timp ce restul se multumesc doar sa solicite alocari de fonduri de la Guvern.

„Sunt comune cu 10-15 proiecte depuse si altele cu nici unul. O comuna nu e saraca degeaba. Exista o inertie inexplicabila a unor primari care ori nu stiu, desi am facut si la Prefectura si la Consiliu Judetean informari, ori nu vor sa depuna proiecte”, a spus Orest Onofrei.

Acesta a aratat ca nu poate sa oblige primarii sa acceseze fonduri europene, dar ca poate sa atentioneze ca pot accesa proiecte care sa contribuie la îmbunatatirea vietii locuitorilor.

„Prefectul nu e un vataf ce sta cu biciul pe primari”, a spus prefectul de Suceava. 


Intră acum și în grupul de